Människor som människor

Jag reflekterar. Jag värnar tankefriheten, dialogen och berikande möten. Mina personliga inlägg på Punctum saliens leder stundtals till ett tankeutbyte med dig som läser och kommenterar. Samtal kring frågor som berör det djupast mänskliga, existensen, varat med andra ord. Det som i grunden förenar oss även om förutsättningarna för detta vara kan se mycket olika ut.

Vi behöver samtal genom vilka vi får lov att vara människor med respekt för varandras rädslor, sårbarhet och olikheter. Innerst inne är vi alla ensamma i vår existens. I denna ensamhet bär vi  vår utsatthet. Vi behöver värna denna inre sårbarhet som vi bär med oss.

Jag önskar ett samhälle där vi är många som eftersträvar en autentisk kontakt med oss själva och vårt inre. För det behöver vi få en större respekt och förståelse för känslornas betydelse i våra liv. Vi måste också våga ifrågasätta förhärskande samhällsnormer som sätter status, makt och prestige på piedestal.

Mina tankar går till Nina Björks bok: Lycklig i alla sina dagar: om pengars och människors värde. Hon skriver på sidan 72:

” Vi behöver människor som människor – inte som instrument för att nå någonting annat”

Nina Björks bok finner du på till exempel Bokus eller Cdon.com

Artikel att läsa: Nina Björk gör upp med ekonomismen (Svd, 17 september,2012)

Foto:
Foto:”Silhouetted Figure And Tree” by Simon Howden

Ett svar på ”Människor som människor

  • 24 augusti, 2013 kl. 12:04 e m
    Permalänk

    Tack för boktipset. Jag delar samma syn på människan som du skriver om här i inlägget.

    Kram/Anna-Karin

Kommentarer är stängda.