Världen är global

Världen är global. Första gången jag reste utanför den svenska landsgränsen fick jag glädjen att leka med de danska orden på ön Bornholm. Men trots att vi var i Danmark så blev det främst det tyska uttrycket danke schön som jag använde i min kontakt med kioskägaren. Kiosken var belägen alldeles intill det lilla pensionat mamma och pappa hyrt in oss på för en vecka eller så.

Danke schön, som jag sa upprepade gånger under denna semestervecka, var ett exotiskt uttryck för en fyraåring som för första gången i livet fick gå till kiosken själv. Jag minns också  en mycket speciell och färgglad turistkarta med badplatser och sevärdheter utmärkta med roliga teckningar som jag tittade på där jag satt i baksätet under färderna runt ön i familjens röda Saab 96 V4.

Det dröjde ända till tredje året på gymnasiet tills jag klev ombord på ett flygplan för att resa längre bort än till Danmark. Då i samband med en skolresa för övrigt också en ö, spansk denna gång, Mallorca. Alla i klassen hade under tre år sparat troget varje månad, under noggrant överinseende av klassens demokratiskt utsedda ordningskvinna.

Nu var jag en av dem som rest

Maj 1984 var det dags för den efterlängtade Mallorcaresan. Några av klasskamraterna var redan rutinerade resenärer. Själv steg jag med viss fascination på planet. Nu var jag också en av dem, resenärerna. När mina egna inkomster så äntligen började ramla in några år senare kom också mitt resande igång alltmer. Jag har aldrig kunnat ge mig själv epitetet globetrotter eller kosmopolit. I sena tonåren kändes det som om jag hade mycket att ta igen, komma ikapp, se det så många hade sett, vara med, vara en av dem som rest.

Att ha rest mycket, långt hemifrån, till ovanliga platser, ger också idag en viss status,  en position i vänkretsen. En positionering som kan leta sig in också på förskolan när barnen efter sommaren ska berätta för varandra och markera på kartan vilka platser de besökt under sommaren.
Att resa och utforska ger för många en välbehövlig guldkant i livet. Resandet kan onekligen vidga, om man är öppen för det, ens sätt att se på världen. Vilka platser vi gärna reser till växlar ju också mellan decennierna, Sydafrika, Peru, Dubai, Mexico, Thailand… Olika resmål väcker intresse beroende av trender påverkade av sådant som det politiska klimatet i världen, skickliga marknadsförare, eller andra faktorer.

New York nästa eller hemester?

I skrivande stund är New York populärt i min vänkrets. Mina dissidentdrag letar sig gärna fram, så som de gärna gör när massan trycker på, när jag upplever att något blir ett måste för att vara rätt i tiden. Jag tar då gärna ett steg tillbaka.

Jag känner en fantastisk kvinna som rest i 50 länder, kan flera språk flytande, men nu bestämt sig för att förändra sitt liv. Med sin man flyttade hon ut på den småländska landsbygden och lever nu sin vardag med enkla medel. Hon säger att hon aldrig varit så lycklig som nu. Kanske beror det på att hon sett så mycket så hon äntligen känner ro? Kanske för att hon nu har något att jämföra med, vet hur bra hon har det eller både och? Det får mig att tänka på andra sätt att resa, resor som räknat i antal mil inte är så omfattande, men som innebär en färd genom hela livet, likt den hos den skapande människan eller varför inte som för forskaren?  Idag pratar vi ju ofta också om att vi ska göra hemester, för klimatets skull och jordens överlevnad.

Att ”åka bort” ger för många välbehövlig avkoppling, inspiration, nya kunskaper, men om resandet blir en flykt från livet här och nu eller förvandlas till en prestation, vad händer med en som människa? Är det då något som fastnar? Det får mig att tänka på dem som flyr från länder de inte kan leva i på grund av förföljelse eller förtryck, som färdas med gummibåtar över öppna hav i ovisshet om de ska nå fram eller inte. En resa med livet som insats. I dessa kontraster landar jag i mina tankar om vår globala värld.

Världen är global

Själv föredrar jag alltmer att resa på plats. Att vara i det skapande flödet , för mig den vackraste av resor, när sinnen och intryck möts och blir till något jag inte sett förut, en resa utan tydlig slut som följer sina egna mönster. En sådan färd kan pågå hela livet och gör något med mig inombords. För jag kan inte låta bli att fundera över de summor som läggs på otaliga resor i världen och kontrasten mellan charterturisten och gummibåten i havet. Världen är global,men på vilka sätt är den det?

Elisabeth Jönsson

Omslagsbild: Image courtesy of surasakiStock at FreeDigitalPhotos.net