Vad är ett rikt liv? Personligen vill jag leva innerligt.

Hur utvecklar vi en ödmjuk känsla för livets sårbarhet?

I onsdagens inlägg refererade jag till en enkel webbundersökning jag genomfört om tacksamhet och livskänsla  Konsten att skapa ett rikare liv. Idag har jag kommit till svaren på fråga tre som lyder;

Hur gör du för att påminna dig om livets sårbarhet och hålla livskänslan vid liv?

Några av svaren på frågan:

”Jag stannar ofta upp och reflekterar. Jag är tacksam varje dag.”

”Jag försöker att vara tacksam där jag är och inte grotta ner mig i onödiga saker. jag tycker att man själv kan välja hur saker och ting kan vara. Jag försöker att se allt positivt.”

”läser, skriver, umgås nära, mediterar, funderar och är öppen för impulser och kärlek”

”Jag tycker filmer och böcker kan ge perspektiv på livet, men för att riktigt känna livskänslan tycker jag att det är bäst att titta på barnen när de sover eller inte vet att man iakttar dem.”

” Vet att livet är sårbart. Har mist anhörig i ung ålder. Försöker leva här och nu så ofta jag kan.”

”Jag gör inget, livet gör det emellanåt av sig självt.”

”Hittar på olika saker som gör mig glad.Uppskatta andra människor genom att säga det till dem”.

”jobbar”

Värdet av att skapa ett innehållsrikt liv

Mina egna livserfarenheter gör att jag ofta ifrågasätter rådande normer och värderingar. Livet är inte självklart och jag ställer mig ofta frågan vad som är ett rikt liv. Svaren på vad som är ett rikt liv skiftar självklart. Men att ha ett jobb som är stimulerande har stor betydelse för hur vi mår.

För mig är livskvalitet ( Nationalencyclopedins definition av livskvalitet ) att leva ett innehållsrikt liv och det innebär att få arbeta med något som känns meningsfullt och angeläget, men också att ha en fritid med mycket utrymme för familj, vänner, natur , kultur och eget skapande.

Vad är framgång?

Det fanns en tid i mitt liv då jag strävade efter toppositioner och  höga inkomster. Det intresserar mig inte längre. Det är andra värden som blivit viktigare. Så har livet format mig.Men jag behöver stöd i min ståndpunkt som även om den känns rätt för mig så vacklar jag ibland. Samhällets dominerande normer är starka. En bok som jag uppskattar mycket är ”Munken som sålde sin Ferrari” ( adlibris, Bokus, ) en bok där österländskt tänkande och västerländsk kultur möts och där jag som läsare ges möjlighet att fundera över vad som egentligen är framgång och lycka. Svaren på fråga tre ovan visar,  tycker jag,  mycket på hur viktiga andra människor är liksom närheten till dem.

Personligen vill jag leva innerligt

Personligen vill jag leva innerligt med utrymme för djup och nyanser.Då krävs också en personlig livstakt.När jag läste boken Konsten att leva innerligt,adlibris, bokus,som jag tyckte mycket om ,gav jag mig själv möjlighet att återigen ställa mig frågan vad som egentligen är meningen med mitt liv. En fråga som jag inte längre är rädd att ställa till mig själv.I ett samhälle där pengar styr ges inte så mycket utrymme för reflektion och eftertanke, men jag anser att djup och innerlighet behövs för att vi ska få bli hela människor.

Kultur skapar livsinnehåll

Här har kulturen en viktig uppgift. Kultur står inte i motsats till välfärd och livskvalitet, skriver Lars O Ericsson i en krönika i Svenska Dagbladet från den 7 april under rubriken Kultur är nödvändigt för livskvaliteten. Han skriver intressant och förmedlar viktiga tankar kring kulturens betydelse för vår själ och värdet av att vi inte drabbas av andlig misär. Jag har lätt att förstå dessa samband. Och jag tänker att  kultur berör känslor och känslor mäter vi inte , även om det är just känslorna och förståelsen för dem som ytterst gör oss mänskliga. Och jag erinrar mig följande citat ur ”Le petit prince” som inte känns mindre aktuellt idag, tyvärr.

” Alla stora älskar siffror. När du talar med dem om en ny vän, så frågar de aldrig om det som är viktigt. De säger aldrig: ” Hurdan klang har hans röst? Vad vill han helst leka? Samlar han fjärilar?” – De frågar: ”Hur gammal är han? Hur många bröder har han? Hur mycket väger han? Hur mycket förtjänar hans far?” Först efter att ha fått reda på allt det där tror de, att de känner honom. Om du säger till de stora: ”Jag har sett ett vackert hus av skärt tegel med pelargonier i fönstren och duvor på taket…”, så kan de inte tänka sig hur huset ser ut. Man måste säga till dem; ”Jag har sett ett hus som kostar hundra tusen. ”Då ropar de: Åh, så vackert.”

Vad tycker du är ett rikt liv?

Ett tips! Vill du se skönhet rekommenderar jag dig ett besök på bloggen Medtiden. Underbara bilder.

 

2 svar på ”Vad är ett rikt liv? Personligen vill jag leva innerligt.

 • 9 april, 2011 kl. 12:24 e m
  Permalänk

  Tack för ett välskrivet och välkommet inlägg, Elisabeth. Jag tror oerhört mycket på att odla NÖJD-känslan, dvs att du stannar upp en liten stund i vardagen och tillåter dig att känna dig NÖJD, i nuet, med det lilla. Som att solen skiner, att ungarna plockat vårens första tussilago och att jag snart ska åka och köpa lördagsgodis, åt både vuxna och barn!

 • 8 april, 2011 kl. 12:11 e m
  Permalänk

  Mycket bra inlägg… och jag känner mig hedrad och otrolig glad att du gillar mina bilder och tipsar till min blogg 🙂

  Jag håller med Dig om samhällets värderingar… och om det vad som hade hänt med så många människor… det räknas, räknas och… räknas och det viktiga är märke, fasad, glitter och glamour med totalt tomhet inuti…

  Mvh Halina

Kommentarer är stängda.