En bortkastad nalle, början till utveckling av något nytt

En bortkastad nalle – en stark symbol.Hur vi väljer att tolka den är fritt. Här låter jag den symbolisera ett barns utveckling.

När jag fotograferar är det höst igen. Årstidens varma färger tar mig i anspråk och gör att jag känner mig kreativ. Nu får jag tid att tänka efter,  stanna upp ett tag då naturen inte längre är på språng. När årstiderna skiftar går jag ofta in i en period av eftertänksamhet. Det är som om själva klimatets växlingar gör att jag börjar fundera över tidens gång, över hur fort allting går.

Jag behöver stanna upp ett tag och invänta min själ. Ge mig tid att se, betrakta och tänka.Den kreativa själen behöver det också för att utvecklas.

På planen strax intill mitt hus ligger den där, en lätt trasig och lite tilltufsad nalle, övergiven av sin ägare som nu går på andra upptäcktsfärder eller kanske saknar den enormt. Själv tänker jag på barnen i min närhet som helst av allt inte vill se åt några nallar utan är på språng ut i livet… där nallen just nu inte spelar någon som helst roll. Och jag känner saknad och sorg, men också glädje . Glädje över att se barnen växa och ta för sig av världen, men också glädje över att jag känner att jag tog tillvara stunderna. Att jag en gång tog beslutet att karriär, status och titel ska inte invadera mitt liv. Livet för mig är något annat, något som jag personligen ser som väsentligare än alla former av prestation – livet i sig självt.

Fler reflektioner och tankar av Elisabeth Jönsson har du möjlighet att ta del av här.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).