Utvecklas mot rikare innehåll och djupare livsvärden

Påsken skapar livsglädje

Jag har alltid tyckt om påsken. Mer än julen faktiskt. Mycket är det kravlösheten som tilltalar mig. På påsken är förväntningarna inte lika höga. Man gör lite mer av det som man har lust till. Det räcker med nära gemenskap, färgglatt påskris och lite enkel påskmat så är familjen och jag själv mer än nöjda.

Bokläsning

Nu är vädret extra fint så det kommer att bli en hel del trädgårdsarbete och så har jag börja läsa en intressant bok ” Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson. Efter att ha tagit mig igenom förorden av diverse prominenta personer har jag äntligen kommit till bokens första kapitel som handlar om Bruttonationalprodukten, BNP och hur vi kan se på den. Bokens titel kan nog upplevas som provocerande för en del, men när jag kommit en bit in i boken tror jag att innehållet kan få läsaren att börja fundera kring om det finns andra sätt att mäta tillväxt på. Det ska bli intressant att ta del av Tim Jacksons tankar.

Eftertankar

Eftersom jag älskar naturen så är det viktigt för mig att värna den och försöka skapa ett livsinnehåll som bygger på djupare värden än konsumism och materialism. Det är därför som jag också lanserat bloggutmaningen Berika och värna livet. Jag tror på att ett fördjupat livsinnehåll ger så mycket mer av kunskap, inre växt och eftertanke som på sikt är till gagn för samhället. Vi behöver inte mer varor, vi behöver mer genomtänkta och kvalitativa varor. Vi behöver inte pengar för pengarnas skull. Vi behöver fundera över hur vi vill använda pengarna.

Påskmust eller vatten?

Nu är det påsk och då är vi många som dricker påskmust.Förra året drack vi svenskar 9,6 miljoner liter påskmust skriver Dagens Nyheter i artikeln Must- snart ett måste till påsk. Och detta dricker vi trots att vi är ett av världens rikaste länder när det kommer till tillgång på friskt,rent vatten.

Det viktigaste för mig

Ja, man går här i sin lilla ankdamm och dricker påskmust och undrar vilket bidrag man egentligen ger till världen. Och medan jag funderar på det ska jag njuta av det som är viktigast för mig just nu mina nära och kära.

Tack för att ni finns!

Gula penseer planterade i mängder. En skönhetskick för ögat och själen

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

En reaktion till “Utvecklas mot rikare innehåll och djupare livsvärden

  • 23 april, 2011 kl. 7:47 e m
    Permalink

    Hej! Du har rätt i att påsken är kravlös. Vi har egentligen bara en tradition och det är att barnen får leta reda på varsitt godisfyllt ägg på påskaftons morgon. Det gjorde jag som barn också, så jag har fört vidare traditionen. Hoppas att du har och haft fina lediga påskdagar!

Kommentarer inaktiverade.