Utvecklar prylsamhällets tävlan våra barn?

Utvecklas vi mer om vi får fler och dyrare prylar?

Den frågan ställer jag mig efter att ha läst dagens artikel i DN under rubriken” Inga pengar- då jagar barnen reapris”

Visst är det så att pressen på föräldrarna ökat. Det kommer ständigt nya TV-spelskonsoler, mobiltelefoner,datorer och andra produkter som våra barn blir intresserade av och vill ha. Som förälder vill vi ju inte heller att våra barn ska vara utanför eller känna sig annorlunda.

Samtidigt har vi ett föräldraansvar att fundera över vilka värden och kunskaper vi vill förmedla till den nu uppväxande generationen. Vilken värdegrund ska barnen få med sig att vila och luta sig tillbaka på? Många relationer idag byggs på nätet. Istället för att träffas i verkliga livet träffas man via Facebook och andra sociala medier.

På fritiden tillbringar barn och ungdomar en hel del tid i den digitaliserade världen där senaste versionen av de högteknologiska prylarna får hög status. Vilka minnen vill vi att barnen ska bära med sig?

Själv minns jag med värme tid för samtal med någon som var äldre som berättade om livet och historien och en mysig fika samtidigt vid den intilliggande lekplatsen. Detta kostade ingenting annat än tid. Idag är många barn vid sina datorer, istället för ute på lekplatsen. Vad har hänt?

Kunskaper om livets värden

Hur kan vi som vuxna hjälpa barnen så de slutar tävla sinsemellan och jämför prylar med varandra.Hur kan vi förmedla till våra barn de inre värden som så fint uttrycks i den älskade boken lille prinsen.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).