Utveckla personlig styrka

I torsdagens inlägg reflekterade jag utifrån Ann Heberleins bok, En liten bok om ondska, över faran med känslokyla och hur tillgång till det egna känslolivet kan bidra till att göra oss mänskligare (Personliga reflektioner kring det mänskliga utifrån En liten bok om ondska).Jag vill gärna rekommendera dig att läsa detta inlägg, inte minst för de givande svar som det fick på min avslutande fråga vad styrka är. I dagens inlägg vill jag ytterligare närma mig frågan: Vad är styrka? Här med fokus på personlig styrka.

När portarna inåt öppnas upp

För mig personligen är styrka att ha tillgång till och förstå sina egna känslor. Livet blir då också så mycket rikare, inte nödvändigtvis enklare, men rikare. När portarna inåt öppnas upp ökar medvetenheten om livets sårbarhet, de globala orättvisorna och planetens utsatthet. Denna medvetenhet ökar möjligheten att leva och agera utifrån den kunskap, de resurser och den förmåga man har. Även små steg är viktiga. Även små steg leder till förändring.

Styrka för mig är inte alls förknippat med våld. Ann Heberlein pekar i boken, ”En liten bok om ondska”, som jag var inne på i mitt senaste inlägg om motgift till våldet. Hon skriver:

”… det motgiftet är i hög grad beroende av att människor tar sin autonomi och sitt personliga ansvar på allvar.” Hon skriver om vikten av att utveckla en egen, tydlig moralisk identitet att hålla fast vid och en egen övertygelse att vägledas av. Men, skriver hon:

” En moralisk identitet bör kombineras med ett etiskt korrektiv, en överordnad princip.” Här ger hon som förslag varje människas unika värde. En uppfattning jag delar och som för mig innebär att varje människa är värdefull genom sin blotta existens. Varje människa är ett liv att värna om och respektera. Människovärdet är okränkbart. En diskussion vi kan föra vidare till att respektera till allt liv på jorden.

Har du  något etiskt korrektiv?

Vill du dela med dig av ditt etiska korrektiv är du varmt välkommen att delta i den senaste etappen av bloggutmaningen ”Berika och värna livet” på Punctum saliens som handlar om dina personliga ledord. Senast den 16 mars behöver jag ditt bidrag. Du kan läsa i bifogad länk hur utmaningen går till  Till bloggutmaningen. Den 18 mars presenterar jag bidragen med länk till de som deltagit.

Mer om ekosofin:

Tycker du ekosofin är intressant rekommenderar jag Arne Naess bok Livsfilosofi som i svensk översättning i dagsläget ser ut att vara slutsåld hos nätbokhandlarna, men som säkert finns på närmaste bibliotek. Skådespelaren Lina Englund har gjort en intervju med Arne Naess för kultursidan i Svenska Dagbladet under rubriken Är du rädd för döden? ( den 5 oktober 2007). Arne Naess avled 96 år gammal den 12 januari 2009

Läsvärda recensioner om En liten bok om ondska finns på:

Dagens Nyheter från den 24 augusti 2010 av MajGull Axelsson

Svenska Dagbladet från den 24 augusti 2010 av Joakim Molander

 

4 svar på ”Utveckla personlig styrka

 • 13 mars, 2012 kl. 3:20 e m
  Permalänk

  Styrka är för mig att våga. Att inte inte följa med strömmen utan att våga gå emot. Att våga säga ifrån när jag känner att något inte är rätt, även om alla andra står och säger ”ja”
  Kramis från Monika

 • 12 mars, 2012 kl. 9:49 e m
  Permalänk

  Hej Elisabeth! Jag hinner inte kommentera här så ofta. Du skriver så många klokheter!
  Just nu snurrar det på lite, så jag hinner inte reflektera så mycket som jag önskar.
  Men vet ju att det kan vara så ibland. Tack för alla dina ”gilla” till mina FB.inlägg!

 • 11 mars, 2012 kl. 5:25 e m
  Permalänk

  Det värmer mitt hjärta så mycket när jag når fram. Tack fina du.
  Varm kram!

 • 11 mars, 2012 kl. 4:36 e m
  Permalänk

  Jag vill bara uttrycka min tacksamhet över att du skriver den här bloggen och att jag har hittat hit. Den är precis vad jag behöver! Mycket i det förra inlägget var sådant jag känner igen mig i och jobbar hårt med hela tiden. Jag besitter säkert en ganska stor inre styrka eftersom jag lever med många rädslor men också har fått (som det skrivs i kommentaren) ta rädslan i handen och göra det ändå… Har dock svårt att KÄNNA och ERKÄNNA min styrka och förminskar den i många fall. Hit kommer jag återvända ofta.

  Stor kram
  Emma

Kommentarer är stängda.