Stressa ner första steget till mer medvetna val

I mitt senaste inlägg reflekterade jag tillsammans med dig som läsare över värdet av att utveckla förmågan att kritiskt betrakta skapade livsmönster.

I slutet av inlägget ställde jag följande frågor:

Tycker du att du blir påverkad av andra människor, av vissa värderingar som du upplever dominerar i samhället och/eller av media? Vad påverkar dig mest? Går det att ta spjärn emot denna påverkan? Hur gör du för att skapa en personlig uppfattning i olika frågor?

Att tro att man kan bli immun gentemot påverkan är nog både naivt och dumt. Påverkad blir man alltid som Tiina Aasa är inne på i sin kommentar.

Hon skriver: ”Jag har lärt mig att stanna upp, ta steg tillbaka, andas, andas djupt, om och om igen, och reflektera, fråga:vad händer nu inom mig? När jag väl stillat mig, vilket kan ta sin tid finner jag svaret.”/Tiina Aasa

Tankar om hur vi kan minska mental försurning

Hon betonar också värdet av detta arbete för att på så sätt forma mer medvetna personliga uppfattningar. Ett arbete som bidrar, skriver Tiina, till att minska den mentala försurningen, som gärna bildas i samhället när vi inte tar oss tid till reflektion. Jag delar Tiinas uppfattning. Det har ett högt värde, som jag också var inne på i mitt senaste inlägg, att fundera över mer medvetet över de egna prioriteringarna och varför de ser ut som de gör.

Ta sig tid att landa

Malou Thorman, LivLustBalans betonar också värdet och nyttan av att då och då ställa sig själv frågor om de värderingar man går och bär på, men även om de jämförelser man gör. Hon skriver också om värdet av att landa.

”Landa för att se hur jag själv ställer mig till det genom eftertanke och att medvetandegöra det för mig själv. Därefter är det möjligt att välja och då göra ett val som är fritt från starka känslor utan att det snarare kommer från det som är kärnan av mig själv.”/ Malou Thorman

En ökad medvetenhet om ens personliga värdegrund och vad den bottnar i tror jag kan medföra att man kan göra mer sanna och äkta val för en själv och också sträva, om man vill det efter en framgång och en utveckling som man själv definierat kriterierna för. Många gånger handlar det om att hitta en livstakt som ger utrymme för reflektion. Att stressa ner kan är ofta första steget till mer medvetna val.

Foto:http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2664

Länktips

LivLustBalans

 

 

2 svar på ”Stressa ner första steget till mer medvetna val

 • 26 april, 2012 kl. 5:51 f m
  Permalänk

  Du tar upp något väldigt viktigt, värdet av att vistas i närande och berikande miljöer. Tack Susanne för en givande kommentar.

 • 25 april, 2012 kl. 6:34 e m
  Permalänk

  Att stanna upp och möta sina tankar,bearbeta det som känns jobbigt och njuta av det som känns bra,tror jag är något som är livsviktigt för att hela sitt inre och få en sund uppfattning om livet i sig.Det är först då du kan göra friska val och val som ligger nära ditt hjärta .Vad som också är viktigt är att då och då ställa sig frågan: vilka människor omger jag mig med? I den meningen så handlar det mycket om att ge och få,om vad som berikar!
  Susanne

Kommentarer är stängda.