Spår i sanden…

Det finns tillfällen då förgänglighetens vind blåser starkare, barn som flyttar hemifrån, föräldrar som går bort, separationer från någon vi håller mycket av. Att möta denna förgänglighetens vind gör ont, men den öppnar också upp för möjligheter till en ökad medvetenhet. Allt är förgängligt, också våra egna liv.

Vilka spår vill vi lämna efter oss?

Vad betyder något egentligen?

Smärtan av förgänglighet kan vara mycket påtaglig, ibland outhärdlig, känslor av meningslöshet som gräver sig djupt in i det inre när vi inser att allt vi är och gör bara är spår i sanden. Spår, som efter ett tag kommer att svepas bort av tidens vind. I detta finns också en känsla av befrielse, för samtidigt som vi är betydelsefulla är vi ganska betydelselösa, en paradox att förhålla sig till när vi gör våra dagliga livsval.

Det är en verklig konst att förmå och vara i nuet, men också att se nuet i ett större perspektiv. I det större perspektivet ligger ofta känslan av mening. Med utgångspunkt från helheten och långsiktigheten kan vi göra mer medvetna val också i nuet.

Vilka spår vill du lämna i sanden?

Foto till detta inlägg Halina Larsson ( Halina Larsson skapar magiska ögonblick)

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

En reaktion till “Spår i sanden…

 • 11 augusti, 2015 kl. 12:51 f m
  Permalink

  mycket intressant fråga, kräver en del tankearbete för att besvara.
  vilka spår vill jag lämna efter mig?
  kanske spår av samma saker som jag verkar för i levande tillstånd.
  civilkurage, mod, kreativitet, kärlek, entusiasm, nyfikenhet, lärdom, värme och omtanke…

Kommentarer inaktiverade.