Personliga tankar i juletid

Några personliga tankar i juletid.

Julen står för dörren. Många av oss håller nu som bäst på med att fixa gran, baka, pynta och packa in julklappar. Julen är något av en fixeringens tid, men också en tid för möjlighet till värme och mänsklig gemenskap.

För många av oss är traditioner väldigt viktiga, det ska vara som det alltid har varit inför denna mytomspunna högtid julen. Andra vill bryta invanda mönster, reser kanske bort, från julstök och julfirande. Oavsett vilket så förhåller vi oss på något sätt till julen. Den är, i Sverige och i många andra länder, en del av vårt levnadsmönster, en tid då arbete stannar upp och elever har ledigt från skolan. Julen är en av våra kanske mest genomgripande traditionsbundna högtider.

Traditioner utvecklas över tid

Vilken betydelse traditioner kan ha för oss visar bland andra den debatt som väckts på skolor runt om i landet i samband med luciafirandet. Elever röstar fram en manlig lucia vilket får till följd att upprörda föräldrar ringer till skolans rektor(Dagens Nyheter, 12 december 2011, Skolor stoppar manliga lucior). Jag blir nyfiken på vad det egentligen som gör att vi blir så upprörda.Vilken funktion har traditioner för oss?

På Nordiska museets hemsida läser jag att högtidernas firande har sitt ursprung i religionen och i folktron och att de har magisk, romantisk eller kommersiell anknytning.En utförlig definition av tradition finner du via Nationalencyklopedin

Foto taget inför skolavslutning i Domkyrkan i Växjö julen 2010. Foto:Elisabeth Jönsson

I samband med julen förra året fördjupade jag mig i svenska jultraditioner här på Punctum saliens. Det blev då väldigt tydligt för mig hur våra traditioner förändrats i takt med tidens gång och hur starkt influerade ett lands traditioner är av möten med andra länders sedvanor och bruk.Det sker ständigt en blandning  mellan gamla och nya idéer och på så sätt bildas också nya traditioner.

Själv är jag en person som har en ganska kritisk hållning till detta med traditioner. Jag kan se förtjänsterna i att traditioner kan förena och skapa gemenskap, men jag kan också se risker i att de kan kväva, konservera och låsa fast oss i gamla tankebanor. Jag är nyfiken på hur olika vi människor är i olika länder och kulturer när det kommer till att skapa sedvänjor och traditioner, men traditioner som leder till fanatism riskerar också att leda till att människor utesluts ur gemenskapen.

Hur ser du på traditioner? Är de viktiga? Vilken betydelse har julen för dig? Är det viktigt att följa svenska jultraditioner?Varför? Kan det finnas risker med att bli alltför traditionsbunden? Vilka i så fall?

Mer julläsning

Så till sist tips på intressant julläsning via böcker och på nätet:

Stora julboken av Jan-Öjvind Swahn

Mer julläsning finner du också här på Punctum saliens via traditioner.

Jag vill passa på att önska dig en God jul och ett riktigt Gott Nytt År!

Nästa inlägg publiceras den 1 januari 2012 och då kan du läsa januari månads gästinlägg, men mer om det då.

Nu tar vi julledigt.

 

5 svar på ”Personliga tankar i juletid

 • 29 december, 2011 kl. 2:52 e m
  Permalänk

  Hej Elisabeth! Hoppas att din jul var fin!

  • 29 december, 2011 kl. 4:51 e m
   Permalänk

   Jag har haft några fina juldagar som gick alldeles för fort. Samtidigt är det skönt när man julat klart och kan se fram emot ett nytt år.Allt gott!

 • 22 december, 2011 kl. 5:40 e m
  Permalänk

  Julen är en viktig tradition då man värnar om familj och vänner. Även om jag är skild, så samlas vi tillsammans inklusive min x-man och oftast ytterligare några till. Det är trevligt när vi blir ganska många! God mat, gemenskap, små klappar, familjespel och annat förenar oss alla. Jag tycker att vuxna människor bör fokusera kring sådant som förenar, i stället för sådant som söndrar och julen är ett perfekt tillfälle att demonstrera denna strävan.

  Fina Elisabeth, jag önskar dig och de dina en AVKOPPLANDE OCH GOD JUL!

 • 19 december, 2011 kl. 7:44 f m
  Permalänk

  Tack Hélen för din fina kommentar.Jag har liknande erfarenheter som du, traditionerna har skiftat med åren och kanske är det så det är. Den idylliska julen där alla i en släkt kommer överens och älskar varandra, kanske inte finns.Skilsmässor kommer in i bilden för många och förändrar på olika sätt. Människor vi älskar går bort, så är det också för mig. Livets förgänglighet och föränderlighet blir så extra tydlig vid högtider som julen.Önskar också dig och de dina en riktigt fin jultid.

 • 18 december, 2011 kl. 6:46 e m
  Permalänk

  Traditionerna i min familj har dött ut med olika personer. Fram till att morfar dog 1980 var vi hos mormor och morfar varje jul. Hela släkten med oss 6 kusiner. Morfar var en spjuver och ordnade alltid ovanliga tomtar och tomtemammor som kom. Ingen visste vem det var. Inte ens mormor. Sen kom den alltför vanliga osämjan och vi fortsatte hos en morbror många år. Sen lämnade även han vår jord. Mormor gick innan. Därefter har jag och dottern varit hos pappa (med fru) varje år och mamma har varit hos bror med familj på annan ort. I år kommer julen inte att vara detsamma. Att en morförälder eller morbror lämnar är tungt, men att förlora en förälder är att förlora en bit av sig själv. Många frågar vart jag ska fira jul i år när pappa inte finns. Gråter bara vid tanken och orkar nästan inte svara. Dottern har sitt liv med sambo och vi kommer träffas, men de har även andra att åka runt till. Så jag kommer vara hos min äldsta barndomsvän och hennes familj. Även hennes föräldrar kommer vara med. De bor kvar i huset som var granne till oss när jag var barn. Så det känns som hemma. En ny tradition. Finns tyvärr även osämja i den familjen så min barndomsvän är numera min kära Sstra Mi och jag är plastmoster till Loppan 7 år. Jag skulle vilja påstå att de RIKTIGA traditionerna kring jul dog med morfar. Därefter har det bara varit ett farande hit och dit varje julafton.

  I år ligger dock fokus på att jag för första gången i hela mitt liv inte har någon pappa att krama om och önska god jul. Men… He´ll be back for Christmas… if only in my dreams!

  Vad gäller traditioner i stort tycker jag det är viktigt att dom finns. Utan dom skulle vi till slut bli helt historielösa.

  GOD JUL fina Elisabeth och ett GOTT NYTT ÅR

Kommentarer är stängda.