I samtal där tankar bryts sker utveckling

Om utveckling,lycka och mulltoa på Fiji

Jag tycker det är intressant att ställa olika värderingar emot varandra. Det är också givande med samtal där tankar möts och bryts. Ur dessa möten föds ofta nya sätt att se på världen. För mig är det blomstring och utveckling.

Jag blev väldigt glad för de kommentarer jag fick på mitt föregående inlägg , Går det att utveckla andra sätt att konsumera? Hur?. Det värmer när engagerade människor skriver ner sina tankar och det uppstår dialog. Och det verkar som om det kan vara så att våra konsumtionsmönster håller på att förändras. I alla fall verkar det finnas en hel del som arbetar för detta förstår jag när jag besöker andras webbplatser,bloggar och tidningar.

Samtidigt så läser jag i Dagens Nyheters ekonominyheter att vi lägger en hel del pengar på sådant som man kan fundera över om vi egentligen behöver, läs inlägget Elva procent läggs på onödiga utgifter. Visserligen läser jag i notisen är det en ovetenskaplig undersökning (varför preciseras inte närmre), men jag tror att det för de flesta är ett känt faktum att i-länderna har en hel del pengar över totalt sett till smågodis, cigaretter och annat smått och gott ( ja, en lyxbil är ju inte smått och gott). Men vi är många som inte vet om så mycket annat. Från barnsben har vi gått förbi överfulla butikshyllor och pengar till lördagsgodis och mer därtill , har för en hel del barn (och vuxna) sällan varit några problem.

Inspirerad att söka nya livsvägar

Jag tycker personligen att det är befriande med människor som vågar trotsa etablerade samhällsmönster för att söka finna nya livsvägar som känns mer rätt för dem själva. Jag tycker också att det är viktigt att inte moralpredika om att det finns ett sätt som är rätt att leva. Men det är också viktigt att ifrågasätta invanda beteenden och mönster som på lång sikt kan leda till skada för människan och för naturen.

Hur skapar vi lycka?

I alltfler länder är lycka ett politiskt mål, men enligt Lena Melins kolumn i Aftonbladet från den 15 april, Ökad lycka borde bli ett politiskt mål, halkar Sverige med något undantag efter i denna diskussion. Vad beror det på?

Nutida föremål arkiverade för framtiden under bron mellan Växjösjön och Linnéparken i Växjö. Vem kommer att hitta dem? Vad kommer man att tänka?

Ett svar på ”I samtal där tankar bryts sker utveckling

Kommentarer är stängda.