Tankar om uppbrott, utveckling och ett lyckligt liv

Uppbrottets tid

Det är uppbrottets tid. Inom en vecka kommer den klass som jag nu följt under tre års tid att ta studenten och ge sig ut på nya äventyr. Betygsstressen har lagt sig för de flesta elever och istället börjar nu tankarna på studentfirande och utspark. För mig som lärare är det en glad, men också vemodig tid. Jag släpper ytterligare ett gäng ungdomar som jag hunnit fästa mig vid. Det är tårar, samtal, oro och kramar om vartannat. Det är fint och det är speciellt. Det är så med uppbrott. Vi står inför något nytt som vi inte vet vad det innebär, förhoppningar blandas med oro.

I 17 år har jag jobbat som gymnasielärare .Varje dag får jag möjlighet att göra skillnad, ibland blir det bra, ibland mindre bra. Det är ett stort ansvar att följa en ung människas väg genom studier, livstankar och framtidsdrömmar. Gymnasietiden är en sårbar tid.

Glädje och sorg står ofta sida vid sida och stämningslägena kan skifta snabbt.

Mitt liv är rikare nu

Mitt yrkesval har jag inte ångrat. Jag lämnade hög lön och bra yrkespositioner för ett liv med rikare och för mig mer meningsfullt innehåll. Det har hänt, ganska ofta, att mitt val blivit ifrågasatt. Varför? Är det inte fint nog att arbeta med unga människor på väg in i vuxenlivet? I dag har jag ett yrke där äkta möten har en stor betydelse. En stor del av mitt yrke handlar om att värna och vårda relationer, att se den unga människan och vara ett stöd, en handledare och en vägledare in i vuxenlivet. En ganska snårig stig att vandra. Och om en vecka ska jag önska mina elever lycka och välgång.

Ett lyckligt och bra liv

Jag önskar mina elever ett lyckligt och bra liv. Detta för in mina tankar på vad lycka egentligen är.

Det har skrivits en hel del i medierna om lycka de senaste åren. Lycka har blivit viktigt att samtala kring. Vi är priviligerade i Sverige som har tid att att fundera över lycka och ifrågasätta materiella värdens betydelse. ”Your better life index” är just nu högst i Australien och Sverige hamnar på tredje plats, skriver Svenska Dagbladet i sin artikel Australiensare lyckligast i världen.

Lycka är ett mångfacetterat begrepp. Lyckoaktivist. se är ett socialt företag som arbetar just med lycka.Deras tankar kring lycka finner du via denna länk.

Personligen upplever jag mig som lyckligast i möten med människor som jag tycker mycket om. Att få sitta och samtala kring livet med människor som står mig nära har ett högt värde för mig ( Närheten till varandras sårbarhet skapar äkta möten) Jag är också lycklig när jag känner att jag arbetar i en grupp elever och skaparlusten får flöda (Konstbesök inspirerar eleverna till filosofiska funderingar). Och när jag själv befinner mig i ett tillstånd av flow känner jag mig lycklig.

När känner du dig lycklig och vad är lycka för dig?

Det skulle vara intressant att få veta vad just du tycker.

 

 

2 svar på ”Tankar om uppbrott, utveckling och ett lyckligt liv

 • 28 maj, 2011 kl. 9:18 f m
  Permalänk

  Dina memoarer läser jag gärna Aila. Tänk vad många människor man lär känna som gymnasielärare och så mycket man lär sig hela tiden. En varm kram till dig.

 • 27 maj, 2011 kl. 12:57 e m
  Permalänk

  Ja, mina tankar kring lycka har ju redan framgått här via mitt gästinlägg, de sammanfaller helt med dina. Jag ska alltså inte upprepa mig här.
  Under åren har jag lämnat många gymnasieklasser, med precis samma känslor som du gör just nu. Det känns alltid aningen vemodigt och nästan alltid har jag tänkt, att en så där fin klass kommer jag inte att få någon mer gång… 🙂 Men så får man nya elever, bygger relationer till dem och så fortsätter det vidare. Kull efter kull…
  Lärarjobbet är ett av de absolut bästa jobb man kan ha! Inte för att man skulle bli rik eller ha det bekvämt och enkelt, ej heller för loven (som vissa fortfarande verkar tro). Men det är underbart att arbeta med framtidsfrågor, eleverna är ju vår framtid. Det är stimulerande, roligt och givande och man har inte en tråkig stund! Dessutom förbli man ung i sinnet.
  Egentligen borde jag sätta mig ner och skriva mina memoarer! Kunde kanske vara något.
  Fortsatt trevlig fredag!

Kommentarer är stängda.