Odla sin själ för att sedan verka i världen

Odla sin själ för att sedan verka i världen. Sommar- och semestertider! Nu får vi möjlighet att trappa ned livstakten något. Själv kommer jag att fylla på min själ med mycket skönhet och egenomsorg. I mitt arbetsliv möter jag dagligen människor. Det är intressant och stimulerande, men kan också bli mycket intensivt. Det är inte helt enkelt alla gånger att finna egentid som ger plats för meditation och kontemplation. I mitt arbete som lärare är dagarna strax innan sommarledigheten fyllda med bedömningar, reflektion och analyser inför alla betyg som ska sättas. Risken finns då att förklaringar och bedömningar skymmer undret och att jämförelsen tränger undan hänförelsen inför varje unik elev. Relationer och resultat ska pareras människovärdigt. Stundtals frågar jag mig om det överhuvudtaget är möjligt.

När lekfullheten till livet åter får plats

Mitt behov av att emellanåt resa inåt, odla min själ är därför stort. Det är så jag hämtar kraft. Jag ser nu fram emot flera koppar kaffe i trädgården då jag bara får finnas till alltmedan jasminblomningen gör sitt för att fylla på mitt behov av skönhet. Jag njuter av sommarens lummiga grönska som nu inramar mina skogspromenader. Snart vet jag, någon gång i juli brukar det ske, sommarens vemod tar plats i mitt inre, men också glada sommarminnen som väcks till liv. Efter ett tag brukar jag kunna höra ända ner i barndomen. Där och då när lekfullheten till livet åter tar plats vet jag att jag är nere i varv.

Det är rofyllt att få ta paus från arbetslivets ständiga krav på analys och resultat. Att ta paus från det ekorrhjul som tenderar att skymma undret. Jag behöver se över de linser med vilka jag betraktar världen. Det gör jag i stillheten. Då återfår jag kontakten med mig själv och mina innersta värderingar.Det är en konst det där, att tillåta sig se till sina egna behov, att ställa sig vid sidan om en stund och betrakta för att hämta kraft för sina livsgärningar.

Önskar att du också får möjlighet att njuta av din sommar.

Fler lästips!

Livet som konstverk

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

2 reaktioner till “Odla sin själ för att sedan verka i världen

  • 20 juni, 2018 kl. 2:04 e m
    Permalink

    Önskar dig en fin och rofylld sommar 🙂
    Halina

Kommentarer inaktiverade.