När livstakten trissas upp blir ytan gällande

När hastigheten ökar blir det ytan blir gällande och som vi hinner se. Utseende, det omedelbara intrycket, mode, poser och gester blir då gärna viktigare än kunskap och genomtänkta åsikter och argument. Det blir viktigt att synas och höras, för samtalet finns liten plats, ej heller för eftertänksamhet och fördjupning av humanistiska värden som ju ofta kräver en långsammare livstakt.Kanske är det den upptrissade livstakten som gör att det blir så viktigt att se bra ut.Vi kan ta till hjälp metoder som plastkirurgi, botoxbehandling och kroppsbyggande i ett samhälle där det är viktigt att vara ung och vacker, där livstakten är hög. Men kanske att det håller på att ske en förändring. Vi ser tendenserna, bland andra i den så kallade slowrörelsen som jag berört tidigare i olika inlägg bland andra i inlägget Långsamhet utvecklar en mer själfull känsla för livet.

Det krävs mod att leva långsammare

Det är när hastigheten minskar som intrycken smälter in,nyanserna förnims och samtalen får en chans att fördjupas. Då får man som person en chans att fördjupa sina tankar och fundera över livets värden. Men det krävs mod att möta sig själv och andra. När livstakten blir långsammare kan obehagliga känslor och tankar komma upp. Tankar av mer existentiell karaktär som kan väcka ångest. Bättre kanske då att rastlöst leva och fly från sig själv och det som känns jobbigt. Det man missar är en möjlighet till mognad och fördjupad livskvalitet. För det krävs zoner i livet för eftertänksamhet. Zoner,platser eller utrymmen i tidsschemat där man ger sig själv möjlighet till reflektion och eftertanke. Den längsta resan är resan inåt skrev Dag Hammarskjöld i sin bok Vägmärken(1963).Ett för mig tänkvärt citat i tider då många söker mål och mening i att göra så många yttre resor som möjligt.

Räds vi ledan?

Men det har aldrig varit lätt att vara människa. Får vi för mycket att göra känner vi oss stressade, får vi för lite att göra kan vi känna tristess, får vi för monotona uppgifter känner vi leda. I Svenska Dagbladets finns en intressant text av Jonas Trente under rubriken Vi stressas sönder under soljäveln pekar skribenten på den leda som kan uppstå under semestertider när det som skulle bli en lång avkopplande semester förvandlas till livsleda.Själv räknar jag med att semestern kan komma innebära en hel del trivsamheter, men också livsleda och existentiella funderingar. Det brukar kunna vara en eftertankens zon i den annars så ofta stressade tillvaro som vardagslivets rutiner kan innebära.

Hur ser din drömsemester ut?

 


 

 

4 svar på ”När livstakten trissas upp blir ytan gällande

 • 20 juni, 2011 kl. 9:29 f m
  Permalänk

  Tycker precis som du att det är givande att prova på nya saker.Hoppas du kommer att trivas med jobbet och håller tummarna för att det blir en riktigt bra sommar.Önskar dig också en riktigt trevlig sommar.

 • 20 juni, 2011 kl. 6:42 f m
  Permalänk

  Eftersom jag ofrivilligt har en paus i mitt yrkeskverksamma liv, skall jag för första gången på 33 år i sommar arbeta när andra har semester. Det kommer att ge mig nya erfarenheter och ett nytt nätverk. Vem vet, det kanske blir min ”drömsommar”. Under tiden bloggar jag vidare och förbereder jag mig för augustis bloggutmaning. Önskar dig en trevlig sommar.

 • 19 juni, 2011 kl. 8:31 e m
  Permalänk

  Jag har ju ”förmånen” att ha sommarlov i 8 veckor varje sommar. En så lång semester ger tid både till nedvarvning, ”bara vara”, socialt umgänge, sol och bad och massor av regn!, resor, vara ”nyttig” (städa och fixa), men också till de existentiella funderingarna som i början av sommaren brukar bestå mer av ångest och våndor för att sedan mot slutet när själen hunnit i balans bestå mer av den harmoni som det innebär att ha landat i sig själv… Sen börjar uppladdningen och då känns det rätt skönt att komma igång och jobba igen! Det är nog min drömsemester!

  • 20 juni, 2011 kl. 9:18 f m
   Permalänk

   Ja, det är så skönt med långledigt. Man hinner växla mellan att bara vara och att få göra sådant som man tycker om.Det tar ju ett tag att landa i sig själv efter en tuff arbetsperiod, men ack så välbehövligt. Önskar dig många fina och avkopplande sommardagar.

Kommentarer är stängda.