Med beundran för det lekande barnet

I ett nyligen publicerat gästinlägg på Kreativitetsguiden skriver jag om betydelsen av att värna och lyssna till sitt inre barn. För det är just här, hos detta barn, som fröet till leken en gång fanns. Att hitta tillbaks till det lekande barnet är en väg för att få tillgång till sin kreativitet.

Jag beundrar barnen. Med mod och fantasi kastar de sig in i sina dagliga äventyr och bygger världar i vilka allt kan hända. Jag blir lycklig av att se barn leka. Jag blir glad av ostädade lekrum för jag vet att här är ett barn ofta mycket lyckligt.

Det är så lätt att inrutade scheman, andras uppfattningar och förväntningar om vad som är möjligt begränsar vår lek och vår inre kreativitet. Jag tror att vi har mycket att lära av barnen bara genom att betrakta och, om vi får, även delta i leken.

Den skapande människan

Den skapande människan är en lekande människa. Med sin skaparglädje och fantasi tillför hon världen något som kanske inte fanns där förut. Att möta skapande människor och att skapa på egen hand ger livsglädje och gör livet både rikt och spännande. Precis som i leken kan det oväntade ske. I leken kan drömmarna förverkligas.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

En reaktion till “Med beundran för det lekande barnet

  • 6 september, 2014 kl. 9:45 e m
    Permalink

    Stort tack Elisabeth för ett insiktsfullt gästinlägg!

Kommentarer inaktiverade.