Tankar om konsten att skapa ett rikare liv

Om tacksamhet och livskänsla

Hur gör du för att odla din tacksamhet över livet? Den frågan ställde jag till er läsare i inlägget Skapa mening trots kunskap om livets sårbarhet som publicerades den 25 februari. I en enkel webbundersökning på Punctum saliens kunde du som läsare helt anonymt svara på tre frågor under temat Tacksamhet och livskänsla. Sammanlagt var ni 16 personer som besvarade följande frågor:

1.Känner du dig tacksam över livet?

2. Vad i livet är viktigast för dig?

3 Hur gör du för att påminna dig om livets sårbarhet och hålla livskänslan vid liv?

Bland er som svarade var ni för det mesta tacksamma över livet. Viktigast i livet för er var familjen, hälsan, vänskap och kärlek, men också att arbeta för ett bättre samhälle. Tredje frågan tänkte jag återkomma till och skriva mer om i nästa inlägg.

Om att utveckla och bibehålla en rik livskänsla

Det finns en fin bok som är skriven av Peter Strang som bär titeln Livsglädjen och det djupa allvaret. Det är en bok som hjälpt mig att sätta ord på mycket. Ingen av oss går fri från döden eller från att möta svårigheter i livet. Emellanåt hamnar vi i existentiella kriser som kan vara mer eller mindre starka. Peter Strang är cancerläkare och skriver utifrån sina yrkeserfarenheter.

Att bli frisk från en livshotande sjukdom höjer ofta upplevelsen av livskänsla. Efter ett tag tenderar dock livet att återgå till det vanliga, om vi inte arbetar aktivt för att bibehålla denna känsla. Det verkar som vi människor fungerar så tänker jag. Boken har gett mig mycket. Jag behöver för att leva ett fullödigt liv tid och utrymme att också få fundera över det som är svårt i livet. Jag vill inte bara rusa på  tappa min person och själ. Vi är ju alla summan av våra erfarenheter.

. För mig handlar livet ofta om att fördjupa livskänslan och för det finns olika vägar att gå.Det tycker jag är intressant och berikande.


2 svar på ”Tankar om konsten att skapa ett rikare liv

 • 6 april, 2011 kl. 2:40 e m
  Permalänk

  Vilka spännande tankar.Tack för att du delar med dig av dem här. jag tror precis som du att lyckan finns inom oss. Det är inget man får genom att köpa mer eller göra mer. Stunder av lycka kommer när vi minst av allt anar det. Som när vi ser trädkronorna svaja lätt i vinden eller som nu på våren när fåglarna börjar sjunga. Det är lycka för mig.

 • 6 april, 2011 kl. 2:13 e m
  Permalänk

  Bibehålla och utveckla livskvaliteten är en fråga som jag diskuterat med många ungdomar i skolan och även berört i flera inlägg på bloggen, bland annat efter internationella lyckostudier.

  Det här är ett intressant område, men alldeles för stort för en sådan här kommentar. Men lite då… 🙂

  Jag tror att vi alldeles för ofta fokuserar på sådant som vi anser oss sakna i st f att fokusera på det rika vi faktiskt har. Vi jämför oss alldeles för ofta med andra, men skulle säkert vara lyckligare, om vi litade på vår egen förmåga att skapa lycka. Lycka ska man inte villkora, utan det handlar mycket om att lära sig något nytt, utveckla det egna tänkandet, göra det bästa av stunden, ta del av sin egen och andras kreativitet. Exempelvis blir jag glad när jag tittar på din senaste målning.

  Vi ska inte heller kräva att någon annan ska vara garant för vår lycka, för lyckan bor faktiskt inom oss.

  Hälsan är givetvis den viktigaste grunden för all lycka, men jag tror inte att man i längden kan konsumera sig till lycka (även om en del påstår det).

  Jag skulle kunna skriva en bok om ämnet, men här var endast några spontana tankar.

Kommentarer är stängda.