Tankar om känsla, identitet och medkänsla

I ett tidigare publicerat inlägg (Har du tid för känslor och att möta dig själv) skrev jag  om känslornas betydelse för att finna sin genuina personlighet. Kontakten med de egna känslorna är en förutsättning för att hitta sig själv och sin identitet.Jag vill framhålla värdet av att stå i kontakt med sitt känsloliv för att bli mer hel och genuin som människa och för att kunna ge av sig själv till andra människor.

Emotionell intelligens

År 1990 formulerade John D. Mayer och Peter Salovey en första vetenskaplig definition av begreppet känslomässig intelligens eller emotionell intelligens, EQ, 1997 publicerade de följande definition av EQ:

” Förmågan att uppfatta känslor, att få kontakt med och skapa känslor som en hjälp för tanken, att förstå känslor och informationen i dem och att avpassa känslorna så att de understödjer både känslomässig och intellektuell utveckling.”

( Ur Konsten att leda sig själv av Randi B.Noyes)

EQ, emotionell intelligens är viktigt för att vi ska få kännedom om vad vi själva och andra vill, men också för att  vi ska kunna utvecklas som människor.

Goleman om känslans intelligens

Psykologen och vetenskapsjournalisten Daniel Goleman är kanske den person som gjort begreppet emotionell intelligens känt för den breda allmänheten. Med emotionell intelligens, känslans intelligens, menar Goleman egenskaper som social skicklighet, självkontroll, entusiasm, tålamod, medkänsla och förmåga till självmotivation. Dessa egenskaper skriver han är inte biologiska utan kan läras in om det sker i tid och menar att det är viktigt att vi ger våra barn en känslomässig fostran, (Känslans intelligens, Daniel Goleman, adlibris).

Vad är en känsla?

Vad är då egentligen en känsla? Ja, svaret på frågan beror på vem man frågar.

Daniel Goleman definierar en känsla på följande sätt:

” Med emotion menar jag en känsla och tillhörande tankar, psykiska och fysiologiska tillstånd samt olika former av handlingsbenägenhet.”

Se också känsla som psykologisk term detsamma som emotion(Ne)

Det finns hundratals olika känslor och kombinationer av känslor.Det finns också olika gruppindelningar och kategoriseringar av känslor beroende på vilken forskare man studerar.  Goleman redogör i sin bok för en indelning av känslor i huvudgrupper som till exempel ilska, sorg, rädsla, glädje för att ge några exempel. Utifrån varje huvudgrupp kan man sedan plocka fram nyanser för känslans intensitet.

Samband mellan medkänsla och välmående

Jag skrev inledningsvis i detta inlägg om känslans betydelse för att lära känna sig själv. En ökad medvetenhet om vad de egna känslorna står för underlättar relationerna till andra människor.

Alldeles för länge har både religionen och samhällen premierat konkurrens och självhävdelse säger religionshistorikern Karen Armstrong. Karen Armstrong har skrivit boken 12 steg till ett liv i medkänsla, Adlibris, Bokus i vilken hon visar på vägar att öka vår medkänsla.

Vad tycker du? Är det viktigt att utveckla sin emotionella intelligens? Varför/varför inte?

 

 Foto:Victorian Love Letter by Simon Howden

 

6 svar på ”Tankar om känsla, identitet och medkänsla

 • 29 januari, 2012 kl. 2:36 e m
  Permalänk

  I psykosyntesen säger man ”jag har mina känslor men jag är inte mina känslor” , en insikt som hjälper mig att våga möta mina känslor, andas djupt och få kontakt med mitt inre sanna JAG. Thomas Frankell sa att ” älska dig i din mänsklighet”, en aktivitet som ger mig enorm styrka och kraft och som frigör mig till att också älska mina medmänniskor och ha förståelse för att vi alla gör så gott vi kan, just här, just nu. Varje gång jag lyckas så mår jag så oerhört bra och det smittar av sig till alla omkring mig. Det gör att vi kan samarbeta mot mål som är genuint viktiga för oss båda.
  Älskar dina inlägg, Tack!
  HjärteKram
  Tiina

  • 29 januari, 2012 kl. 3:46 e m
   Permalänk

   Tack Tiina för att du vidgar perspektiven på inlägget. Dina tankar berikar mitt innersta.Varm söndagskram.

 • 29 januari, 2012 kl. 10:07 f m
  Permalänk

  Viktigt inlägg! Som du kanske vet deltar jag nu i MBKT (MindfulnessBaserad Kognitiv Terapi) som handlar just om medveten närvaro. I sin tur ska det leda till att man kommer närmare sitt känsloliv och vad det har för koppling till våra tankar. Det är ärligt talat skitsvårt men såååå viktigt. På tisdag är det träff nr 2 och jag känner att hemläxorna varit hur svåra som helst att göra. Av en enda anledning… jag har skjutit upp dem varje dag…. ”gör sen”. Det svåra är att verkligen ta tag i det. Sätta upp fasta tider och bara göra. Hur svårt kan det vara egentligen? Men det är jättesvårt att ändra vanor… även när det gäller vanan i att känna vissa känslor och tänka vissa tankar.

  • 29 januari, 2012 kl. 10:14 f m
   Permalänk

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.Intressant!Jag har också alltmer kommit att intressera mig för mental träning som påminner om det som du beskriver. Jag håller verkligen med dig om att det är svårt att ändra vanor. Lycka till och dela gärna med dig framöver om du vill kring vilka resultat du tycker MBKT ger. Jag tror det är många som är intresserade.
   Önskar dig en underbar söndag<3

 • 29 januari, 2012 kl. 10:06 f m
  Permalänk

  Det är oerhört viktigt att utveckla sin emotionella intelligens. Det ger så mycket tillbaka. Du lär dig mycket om andra, dig själv och ökar förståelsen för din omgivning. På så sätt får vi en mer kärleksfull miljö, rent generellt.
  Även om processen många gånger kräver att vi vågar möta också det fula och lägre stående känslor vi bär på, berikar den oss just genom att vi vågar lyfta upp känslan och titta på den.
  På samma sätt behöver vi undersöka andras känslor, för att bättre förstå vår omgivning och den mångfald av känslor som finns. Ibland tror jag att vi är för rädda för att grundligt ta reda på vad som ligger bakom eller triggar igång en känsla. Den som törs ta reda på det, får oftast nya insikter och ökar sin kännedom om människan, vilket i sin tur utvecklar vår empatiska förmåga.

  Du kommer alltid med intressanta inlägg. Kram
  Siv-Britt

  • 29 januari, 2012 kl. 10:20 f m
   Permalänk

   Tack Siv-Britt för din kommentar. Jag tror precis som du att det kräver en hel del mod för att våga se bakom olika känslouttryck, mod att möta sig själv.Jag tänker att en trygg miljö ökar förutsättningarna för att få utveckla ett rikt känsloliv och hög EQ.Inte minst viktigt är det att vi vuxna, föräldrar, lärare finns här för våra barn. För att orka behöver vi stötta varandra. Har vi det med det i dagens samhälle? Det är en fråga jag ofta ställer mig. Vilka värden är det vi sätter längst upp på agendan.

Kommentarer är stängda.