Inspiration för balans, natur och långsamma platser

Om att skapa sig ett liv i balans mellan tid och rum

Hur hittar jag min balans mellan tid och rum? Hur formar jag det liv jag själv vill leva, det liv jag kanske skulle kunna leva? Ska jag leva det liv som andra vill att jag ska leva eller som samhällets dominerande värderingar förespråkar?

För mig personligen så är svaret att jag vill leva det liv som gör att jag mår bra i själ och hjärta. Men det har varit en lång resa för att hitta den vägen och jag tror att man aldrig kommer fram. För livet är ett trevande och ett sökande och balanserande mellan sina egna behov och önskemål och andras behov, krav och förväntningar.

Positivt är att ju äldre jag blir desto lättare är det att tydligare stå upp för den livsfilosofi och livsväg som känns rätt för just mig. Därmed inte sagt att dörren är stängd för andra sätt att se på tillvaron.

Men så var det då detta med balansen mellan tid och rum, ett ämne jag gärna återkommer till eftersom jag gärna vill leva innerligt (Vad är ett rikt liv? Personligen vill jag leva innerligt.)

Om att ha eller att vara

Erich Fromm har skrivit en intressant bok (Att ha eller att vara,Adlibris, Bokus) om två som han beskriver olika förhållningssätt i tillvaron, att ha eller att vara.Detta är en bok jag läst många gånger. Första gången jag stiftade bekantskap med den var på en universitetskurs i sociologi i början av 80-talet. Det jag märker hos mig själv är att jag mår som bäst när jag befinner mig i varandets livsform. Det är då jag känner mig levande, värdefull och får lust att skapa. De levnadssätt som förespråkar att ha i för stor omfattning tenderar att utarma min personliga själ. Ytterst återstår bara tomhet. Prylar,konkurrens och tävlan ger mig ingen växt och långsiktig näring.

Naturen utvecklar livsglädjen

Kanske är det därför som jag också gärna söker mig ut i naturen. Där kan jag vara den jag är utan yttre tryck och påverkan. Jag blir en del av allt det som egentligen känns riktigt viktigt för mig.

Och naturens läkande kraft och betydelse för vårt välmående finns det en hel del forskat och skrivet om. Visste du att doften av nyklippt gräs påverkar hjärnan så att det blir lättare att koppla av. Om detta och om vår relation till naturen och vår hälsa skriver Åsa i sin blogg jagharintetid. Åsa driver företaget ”Åsa på lilla Ekeby”.

Cittaslow utvecklar andra sätt att förhålla sig till samhället och livet

Att leva i en livstakt med tid för närvaro och närhet till naturen har visat sig vara viktigt för allt fler av oss. Slowrörelsen har gjort sitt intåg och människor efterfrågar andra sätt att leva sina liv. Slow innefattar flera olika aspekter av tillvaron. Inom Cittaslow förespråkas eftertanke, reflektion, att respektera det lilla i den globala världen, miljövänliga och hållbara lösningar för att ge några exempel.” Cittaslow” grundades 1999 av en borgmästare i en by i Toscana .Cittaslowrörelsen har 2011 utsett turkiska Gökceada till den plats som har bäst livskvalitet enligt rörelsens mått mätt (Världens långsammaste ö ,Aftonbladet, 19 april 2011)

Vad tycker du om Cittaslow och den framväxande slowrörelsen? Har den något att ge nutidsmänniskan?