I närheten till livet finner vi personlig kunskap om oss själva

I onsdags skrev jag om värdet av att stressa ner för att ge sig själv större möjlighet att göra mer medvetna val. När jag stressar ner kommer jag närmare själva varat, i detta att bara finnas till.

I själva varat ligger vår personliga frihet. När man är nära sig själv är det lättare att sätta mål som är i samklang med ens egen person, något som kan skapa såväl en djupare inre känsla av mening som motivation att engagera sig i det man brinner för.

Jivan Wells skriver klokt om detta i sin bok Sanningens ögonblick, handbok för ett nytt ledarskap i en ny tid. Hon skriver bland annat mycket fint om stunden och ögonblicket.

” Vi har bara nu. Detta enda ögonblick. Stunden som just passerat är borta. Nästa stund är helt okänd. Vi har bara nutid. Allt som sker, sker i nutid. Sanningens ögonblick är att möta nuet, öppet och närvarande. Möta stunden utan åsikt eller förutfattade meningar. Vilket är det enda sättet att möta nuet.”

Och jag delar Jivans tankar om att vi har så lätt att sätta etiketter på allt i vår omgivning. Vi skolas tidigt in i ett sådant förhållningssätt. Media, marknad, det offentliga samhället, den eller de personer vi omger oss med påverkar oss på olika sätt och påför oss synpunkter på ont och på gott.

I stunden är vi nära vår egen personliga sanning

Vi behöver vara vaksamma på vilka synpunkter vi blir påförda. Fråga oss själva om detta är rätt för mig. I stunden, i varat är vi nära vår egen sanning. Att våga inta ett sådant förhållningssätt, menar jag, är att också ta spjärn emot likrktning och enfald och att bevara en ödmjukhet inför att få finnas till.

Ofta förändras värdeskalan för den som upplevt att livet inte är självklart. En nära anhörigs bortgång, en livskris ställer ens personliga livshållning till svars. Plötsligt kan livet i sig bli något att vårda ömt och den egna personen blir viktig att lysna till.

Kanske har du livserfarenheter som påverkat och förändrat din personliga värdeskala? Hur? Berätta gärna, om du vill,  i kommentarsfältet till detta inlägg.

Boktips:

Sanningens ögonblick-  handbok för ett nytt ledarskap i en ny tid av Jivan Wells,  Adlibris, Bokus,

Länktips:

Av tidigare inlägg  Punctum saliens rekommenderar jag idag också ett gästinlägg av Helen Johansson som bär rubriken Att plötsligt vakna.

Foto och målning Tussilago av Elisabeth Jönsson /Punctum saliens

 

Ett svar på ”I närheten till livet finner vi personlig kunskap om oss själva

  • 28 april, 2012 kl. 9:09 e m
    Permalänk

    Livserfarenheter som påverkat?..oh..absolut, är det inte det som just påverkar värdeskalan? Stämplingar som barn som lägger grunden för självvärdet och hur man uppfattar andra, positiva erfarenheter som blir början på andra värden?
    Jag har flera olika omvälvande erfarenheter som ruckade på min världsbild, min mors tidiga bortgång, vid min första förlossning där jag själv höll på att dö, när mina barn fick en svår sjukdomsdiagnos, alla händelser som skakade om och alla händelser som inte kan klassas som positiva precis, med värdeförändrande. Positiva händelser och detta låter kanske lite konstigt, var när min moster gick bort och den personliga upplevelsen jag då hade, en annan när jag fick upplevelsen av att kunna härbärgera hela världen då jag mediterade vid en helt underbar utsikt. Ett annat ögonblick som kan verka litet men som för mig var oerhört stort, var när en man visade sig vara ärlig i det han sa. Han stod kvar vilket för mig var en väldigt stor värdeförändring.
    Kram till dig och dina fina texter.

Kommentarer är stängda.