Hur kan vi skapa bättre livsvillkor för jordens barn?

Att födas är ett lotteri.

Du vet inte var på jorden du hamnar, hos vilka föräldrar eller andra vuxna och i vilka miljöer du kommer att vistats i när du växer upp. En del kan vi påverka ju äldre vi blir (om vi fått de rätta förutsättningarna) andra saker är det för den som är liten bara att finna sig i. Därför är det så viktigt att vi ser barnen, precis som vi ska se varandra när vi är svaga och utsatta. Barnet lever med oss hela livet.

Som lärare träffar jag många ungdomar. Jag får möta många olika personligheter och unga människor med de mest skiftande bakgrunder. Ibland är mitt jobb helt underbart för att andra gånger vara både tungt och sorgset. Läraryrket är mångfacetterat och ställer höga krav på olika sorters kunskap och kompetenser . Läraruppdraget liksom undervisning och skolfrågor är ofta också hett omdebatterade.Skolan angår.

Om att möta det personliga och unika

Debatten # merkateder ser jag som mycket viktig. Den handlar om våra barns och vår egen framtid. Av erfarenhet vet jag att barn kan inte sorteras in i några fyrkanter och ramar. Med det menar jag inte att det inte behövs ramar och strukturer för en verksamhet. Men olika lösningar passar olika bra för olika barn. Varje barn är unikt. Det är det som är det fina, och svåra.

Uppväxtens betydelse för barns livskvalitet och levnadsvillkor finns det hur mycket som helst att läsa om. Svårigheter som barn möter kan se olika ut beroende på var på jordklotet man befinner sig. Hur det är att växa upp med en tyst mamma, präglad av minnen från koncentrationsläger berättar den israeliske författaren  Lizzie Doron om i artikeln Minnen av en tyst mamma i Dagens Nyheter den 11 april 2011

Våra uppväxtvillkor präglar våra liv

Andra barn som till exempel växt upp med alkoholiserade föräldrar blir ofta också märkta av sin uppväxt. Jag har varit inne på barns uppväxtvillkor i familjer med alkoholmissbruk när jag recenserade filmen Svinalängorna. I ett tidigare inlägg har jag också gett länktips till fördjupad information, Kunskap om hur vi kan hjälpa utsatta barn

Trots att vi har en barnkonvention som flera av världens länder skrivit under så sker dagligen obegripliga övergrepp världen över. Finns det något vi kan göra?

För textinnehållet står Unicef. Genom att publicera den vill jag visa mitt stöd och de möjligheter Unicef ger oss för att stötta världens barn.

Varje dag dör 5 000 barn av förorenat vatten.

Men om 12 sekunder tänker du nog på annat.

Vi tror att alla vill vara med och hjälpa utsatta barn. Men vi vet hur lätt det kommer något emellan. Man börjar tänka på annat och så glöms det bort. Så ta vara på det här tillfället. Bli Världsförälder hos UNICEF idag och var med och kämpa för varenda unge. Det kostar bara en hundring i månaden. Bli Världsförälder på unicef.se. NU.

Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet.

Du kan göra större skillnad än du tror.

 

Malawi: Ett litet barn vägs på ett center för underviktiga barn i distriktet Mwanza, Bild publicerad med tillstånd från Unicef. Foto:© Ami Vitale

Ett svar på ”Hur kan vi skapa bättre livsvillkor för jordens barn?

 • 14 april, 2011 kl. 12:19 e m
  Permalänk

  mycket bra och nödvändig blogg du har 🙂
  jag ”Leifar” gärna = går dubbelt så sakta och försöker lära långsamt.
  hoppas vi får stort utbyte av varann.
  hälsar gör -64 dalsland fd gbg.

Kommentarer är stängda.