Tankar om att hitta balansen för sin kreativitet

Om kreativitet och framgång

Jag kommer ibland på mig själv med att börja värdera mina eventuella framgångar i till exempel siffror. Jag gillar det inte, eftersom det är inte en värdering jag i grunden har i dag. Däremot är det svårt att överleva i samhället om man inte på ett eller annat sätt anammar ett mätbart framgångskriterium. Eller är det inte det? Går det att överleva ekonomiskt utan att anpassa sig efter rådande normer och värderingar?

Kreativ idébank

Jag är en människa som tycker mycket om att skapa utifrån egna idéer, att få vara skapande och kreativ är en  stor del av mitt väsen, min existens. Jag behöver få uttrycka mig konstnärligt för att må bra som människa. Ibland kommer idéerna för tätt och för ofta. För att inte bli stressad av detta har jag därför en kreativ idébank för mina skapande ingivelser.

 

För mig fungerar den så att jag skriver ner mina idéer på notislappar när jag kommer på dem.Jag har också en pärm med register och plastfickor där jag emellanåt renskriver de idéer som jag tycker har mognat fram och som känns rätt och användbara för sammanhanget. På detta sätt känner jag ingen press att genomföra allt jag kommer på utan kan istället i lugn och ro låda idéflödet komma. Utvärdera och gå igenom idéerna kan jag ju göra sedan.

Om att tillåta sin kreativitet

Jag har turen att inom mig sedan barnsben ha inre tillåtelse till min kreativitet. Det som hämmar mitt idéflöde är ofta när det ska pressas in inom vissa ramar som kanske inte alls känns rätt. Det kan handla om ekonomiska, organisatoriska eller andra begränsningar som gör att kreativiteten kvävs eller tar slut.

Kanske känner du igen dig i denna svåra balansgång mellan fri kreativitet och anpassning som gör det möjligt att genomföra dina idéer?

Nyinvigd skaparlada i Roslagen

 

Pressbild/Skaparladan

Ett par som genomför en idé som jag tycker är intressant och spännande är Jonna och Peppe Jakobsson.

På Knösgården i Roslagen har de invigt Sveriges första skaparlada dit man kan komma för att uttrycka sin kreativitet utan fokus på prestation.

– Vi vill att den som besöker oss ska se vistelsen i Skaparladan som en början till ett mer kreativt liv och arbetsliv. Viljan att skapa är något vi har med oss sedan födseln. På grund av yttre och inre krav med fokus på intellektet har många människor tappat bort sin förmåga att skapa, menar Jonna Jakobsson i ett pressmeddelande på Mynewsdesk, den 2 maj.

På Skaparladans hemsida läser jag att Jonna har ett gediget förflutet inom olika konstnärliga verksamheter och det är också hon som leder de flesta av kurserna. Hennes man Peppe Jakobsson är vid sidan av sitt arbete som bonde managementkonsult och arbetar med utbildning i kreativitet, affärsutveckling och marknadskommunikation. Till tidningen Resumé säger han som en kommentar till sin nya livsväg och varför han lämnade reklambranschen följande:

– I reklambranschen skapar du åt andra och det blir hela tiden en kompromiss mellan idéerna och pengarna.

 

Jag säger bara ett varmt lycka till Jonna och Peppe. Jag tycker att er inställning till skapandet är så fin och hoppas att Skaparladan kommer att bli framgångsrik ( oavsett med vilka mått ni väljer att mäta er framgång.)

Förresten du som läser detta. Vad gör du med dina idéer? Tar du tillvara dem på något sätt? Hur?

Dela gärna med dig av dina idéer till hur du skapar och tar tillvara din kreativa idébank.

 

Ett svar på ”Tankar om att hitta balansen för sin kreativitet

  • 4 maj, 2011 kl. 7:33 e m
    Permalänk

    Vad intressant du skriver! Precis så känner jag det oxå! Jag delar ditt behov av att få skapa och vara kreativ. Och för att inte bli stressad av alla idéer som poppar upp när man minst anar det brukar jag oxå skriva ner dem direkt. Ett tag bar jag med mig en liten skrivbok.. Jag har tom inhandlat en diktafon för att snabbt kunna fånga känslan och prata in nån idée som jag har fått. Det är jättebra!
    Hoppas du får en fortsatt bra och kreativ onsdagskväll!

Kommentarer är stängda.