Skapa utrymme att bara vara

Kan vi leva efter varandets livsform i dagens samhälle? Är det ens önskvärt och i så fall varför? Hur mycket ska och behöver vi prestera för att ha ett värde i det västerländska samhället? Finns det plats för människan och att bara vara?

 

 

En kamp att skapa utrymme

för att bara vara? Varför?

Hur ofta ser vi i dagens samhälle tendensen att koppla samman människovärde och prestation? Vi kanske säger att vi skiljer på sak och person, men när det kommer till avgörande beslut, var står var och en av oss då? Vilka finns där för barnen, de sjuka, de gamla? Vem av oss blickar över vår egen horisont? Dessa frågor kanske vi kan få svaret på först när vi ställs inför livets mest sårbara tillfällen. Kanske är det först då som vi får bättre kunskap om oss själva som människor, våra personliga begränsningar och innersta värderingar.

Vi är ganska många idag som lever i en situation där ägandet har blivit den livsstil vi lever efter och som också är den rådande normen. Kan det ha något samband med tendensen att koppla samman människovärde och prestation?

Foto:Elisabeth Jönsson, Punctum saliens

Att ha eller att vara – en motsättning?

Erich Fromm har beskrivit i boken ”Att ha eller att vara” två olika livsformer som är vitt skilda. Livsformen att ha innebär en koncentration på ägande. Det som har betydelse inom denna livsform, menar Fromm, är mitt förvärv av egendom och som han uttrycker det oinskränkta rätt att också behålla det jag förvärvat. Erich Fromm menar att de flesta av oss vet mer om ägande som livsform eftersom det är den livsform som man oftast möter och som blivit i det närmaste det västerländska landets signum.I ett samhälle där betoningen ligger på att ha så är man inte någonting om man inte har /äger något. Ägandets livsform leder också till våld, miljöförstöring och ökade klyftor mellan rika och fattig länder. Varandet som livsform å andra sidan kräver oberoende, frihet och kritiskt förnuft. Fromm skriver om inre aktivitet och om att ge uttryck för sina talanger och sin själsliga rikedom. Han skriver om att förnya, växa och vara öppen.

” I samma ögonblick som jag uttrycker min upplevelse i tanke eller ord har den försvunnit- den har torkat ihop, är död, bara en tanke. Därför är varande omöjligt att beskriva i ord, och det kan endast göras gripbart för en annan människa genom att hon delar min upplevelse.”

Ur Att ha eller att vara av Erich Fromm

Foto:Anneli Särnblad
Foto: Anneli Särnblad

Hur ser du på ägandet och varandet? Är de två skilda livsformer eller går de att förena och  i så fall hur? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Erich Fromms bok Att ha eller att vara finner du på adlibris och Bokus

Vill du få en ytterligare vinkel till detta inlägg läs gärna också ”Jag kan inte leva som jag lär” Dagens Nyheter, 6 september 2012 och Hur mycket kostar ett äkta leende? Dagens Nyheter, 10 september 2012.

Frontbilden till detta inlägg är tagen av Anneli Särnblad. Vill du se fler av Annelis bilder, konst  och/eller ta del av hennes skrivande gå in på sarnblad.com och Annelis sida på Facebook. Varmt tack Anneli för bilden som jag tycker så väl beskriver det som jag också vill säga i detta inlägg.

5 svar på ”Skapa utrymme att bara vara

 • 19 september, 2012 kl. 2:37 e m
  Permalänk

  jag har ställts inför dessa frågeställningar inom mitt yrke, där skolan jag arbetar på vill ligga i framkant rent tekniskt och befinna sig där eleverna befinnner sig, dvs twitter, fb, och allt vad det är. Ja, jag använder fb och bloggar och använder mig av tekniska saker, men tar ändå avstånd från statussamhället och pryljakten. Inte till den graden att jag lämnar ifrån mig mobil, data och telefon, men ända att jag vill ta ett steg mot det andliga, tysta varandet.

  Ibland har jag känt att det jag vill stå för klingar illa i en modern skola tänk, men det är mitt jobb och idag sjukskriven. Men jag som människa, tar ett steg tillbaka och vill gärna återanvända och inte bara slita och slänga. Går dessa värdar ihop då? Ja, i min värd går det ihop, eftersom jag inte har kravet att inte äga något alls. Att eftertänksamt köpa för att behovet finns är en sak. Att handla för att äga och visa upp en yta, en helt annan. Äga är ett ord som är som en svårdom för mig, men ändå hittar du ikeamöbler hemma hos mig och i garderoben hänger inte second hand kläder. Men jag mediterar, jag är tacksam för det jag har, tak över huvudet, kläder på kroppen, mat att äta och barn att älska. Jag söker varandet så ofta jag kan och njuter och andas av det och känner tacksamhet till livet, här och nu.

  Om jag skulle uttryck mig så här. Jag är inte mina saker, om jag gick härifrån idag, så skulle jag inte sakna någon pryl i huvudtaget. Jag lever mitt liv på upplevelser och varandet. Mina saker jag äger just nu, är det som gör mitt liv bekvämt men de definierar inte mig som människa.

  • 19 september, 2012 kl. 2:58 e m
   Permalänk

   Att våga vara människa i samhället, är det möjligt? Du beskriver det så utförligt Marie-Louise och lyfter frågorna. Ja, vem definierar vem man är idag? Hur mycket blir vi mer eller mindre undermedvetet påverkade av all reklam runtomkring oss? Vi lever i en värld där vi inte kan eller vill säga nej till det materiella och jag tror precis som du Marie-Louise att det är viktigt att ta sig tid att definiera sig själv genom att vara. Mycket i vårt samhälle är prestationsbaserat. För att människan ska må väl behöver hon tid och tillfälle att vara bara människa, inte definierad som konsument eller producent. Här anser jag att kulturen och de sköna konsterna är en rik källa att hämta kraft ifrån. Kulturen kan bidra till att vi finner fler forum där vi får definiera oss som människor.

 • 19 september, 2012 kl. 9:22 f m
  Permalänk

  Tack Halina för dina värmande ord och den kärlek, kraft och det livsbejakande du förmedlar i ditt uttryck. De Varmaste hälsningar/Elisabeth

 • 19 september, 2012 kl. 8:15 f m
  Permalänk

  Glömde skriva att jag älskar din bild från skogen och den ljuva grönskan 🙂
  Kramar Halina

 • 19 september, 2012 kl. 8:13 f m
  Permalänk

  Ditt inlägg är som lekande balsam…
  Tack för spännande läsning och tips för läsning :)))
  Ett stort tack för en magisk bild, jag blev alldeles förtrollad över stämning och ljus och att den komplettera otrolig bra dina ord…

  Det känns ibland att runt omkring finns bara ”mycket ljud” om hur ska man prestera, ser ut, tillfredsställa andras förväntningar, bli framgångsrik, duga, välja ”rätt”… och mm…
  och då kommer ditt inlägg :))))

  TACK!
  Varma Kramar
  Halina

Kommentarer är stängda.