Först när något drastiskt händer börjar vi tänka till

För mig är sommaren en tid för eftertanke och reflektion. Jag tillhör den grupp människor som gärna går på djupet och som tycker om att filosofera och fundera över livet. Jag kan ha svårt att bortse ifrån att livet kan vara djupt smärtsamt och är väl medveten om min egen och livets sårbarhet. En tillgång, ja ibland, men det kan också vara ett hinder om jag ser till de förhärskande samhällsnormerna.

Jag kan ha svårt att bara köra på och vill gärna se ett syfte och en tydlig personlig mening i det som jag väljer att engagera mig i. Min tidiga medvetenhet om livets sårbarhet har präglat och präglar ständigt mitt liv. Orden och böckerna kom tidigt till min hjälp. Orden hjälper mig bringa ordning, sammanhang, mening och struktur. För oavsett om vi väljer att bara köra på, ibland har vi inget annat val, eller om vi tar oss tid för reflektion så vet vi att vår tid här på jorden är begränsad. Dagarna rullar på och kanske är det inte förrän något drastiskt händer som vi börjar tänka till. En nära vän som går bort eller blir allvarligt sjuk öppnar portarna till vårt allra sårbaraste inre. Det går inte att skydda sig längre.

” Om man begrundade och förstod att man var dödlig skulle man uppskatta livet i högre grad just här och just nu. Och kanske är det så att först när vi på allvar, på ett känslomässigt sätt, förstår att vi håller på att förlora något viktigt, inser vi dess värde” / Ur Livsglädjen och det djupa allvaret av cancerläkare Peter Strang

Har du varit med om en livshändelse som förändrat ditt sätt att se på livet, kanske också ditt sätt att leva? Vilka ord skulle vilja förmedla utifrån dessa livserfarenheter?

Boktips

Livsglädjen och det djupa allvaret, Peter Strang, adlibris, Bokus

 

Ett svar på ”Först när något drastiskt händer börjar vi tänka till

  • 27 juni, 2012 kl. 7:27 e m
    Permalänk

    Det är ju en del av livet men som barn så rustas vi inte för att möta de svåra stunderna eller lär oss en acceptans för de starka känslorna vi stundtals kan uppleva.

    Kram!

Kommentarer är stängda.