Fler personliga tankar kring livstakt och rikedom

Detta med att skriva och blogga är speciellt i jämförelse med att arbeta på till exempel en tidningsredaktion. Det speciella är den direkta responsen från läsare av inläggen. I det senaste inlägget som handlade om personliga värderingar och prioriteringar finns flera tankar från kloka kvinnor som resonerar vidare kring innehållet.Här följer några exempelutdrag från kommentatorsfältet att fundera vidare kring.

”Elisabeth har rätt i att det tar tid att leva och att det därmed tar tid att ta reda på vad som är viktigt för just mig. Jag är fortfarande inte helt säker. Vissa saker har jag kommit fram till, som t.ex. att energitjuvar göre sig icke besvär, att jag blivit bättre på att tala om för goda människor att dom spelar en viktig roll i mitt liv och att disken får stå om jag behöver egentid.” (Fröken Huldas tankar)

”Att ta stunden som den kommer kräver träning och en gnutta mod. Att inte veta livsrikningen är det ingen brådska med. Fundera på vad det är du vill ha ut av livet i små bitar.” ( Nakna coachen)

”Att söka efter kunskap och bildning, vilja utveckla något för samhällsnyttan och mänskligheten ser jag däremot som värdefullt.”

”…..ska vi vara medvetna om att vi endast planerar. Vi vet ingenting om morgondagen. Därför är det viktigast att värna om sina relationer samt att försöka göra något av varje stund, vare sig det handlar om att lära sig något nytt eller att bara vara. (Örfilar & Gladsparkar)

”Ibland känner jag mig som en utrotningshotad djurart med mitt behov av att leva ett i ett långsammare tempo och göra en sak i taget.” (Fröken Henriksson)

Styrfart och balans i tid och rum

Att livet är en resa blir så tydligt när jag läser era kommentarer. Även om man hittat sin väg är det en konst att tillåta sig själv att njuta av den. Det finns en inbyggd stress i vårt prestationsinriktade samhälle där  kraven på direkta mätbara resultat är så tydliga och dominerande. Risken finns, tror jag, att om man inte står upp för sin styrfart så förvandlas ens inre till en själslig komposthög, man blir halv som människa. I sökandet efter livskvalitet och inspiration till själslig näring är styrfarten viktig för min upplevelse av balans i tid och rum.När balansen finns har jag kontakt med mina sinnen och mina känslor. På så sätt är livstakten och balansen för mig nära sammanflätade med varandra. Finns balansen kan jag ta in nya intryck och vidga mina tankar och perspektiv. Jag tror också att just detta att vara närvarande i nuet är en förutsättning för att få vara en skapande människa i kontakt med sig själv.Pausen blir för mig lika viktig som språnget. Långsamheten lika viktig som den höga hastigheten.

Kultur istället för shopping

Jag har märkt att ju mindre tid jag ägnar åt att att gå i affärer desto mer tid får jag till annat. När jag alltmer har börjat ställa mig vid sidan av materialism och köp av diverse saker har tid frilagts för mina intressen, att skriva, fotografera, måla och annat som jag tycker mycket om. Resultatet av dessa aktiviteter kan man inte direkt mäta och det är det som är poängen. Att få en frizon i livet. Vi behöver tror jag frizoner från våra tidstjuvar. Jag har länge tyckt att det skulle vara värdefullt med ett rikare kulturutbud närmare människan, folket. Och därför blev jag glad när jag i Svenska Dagbladet läser ett intressant förslag om en kultursluss (Kultur istället för shopping vid Slussen). Ledamöterna från konstakademin vill visa hur nya Slussen kan bli en annan sorts plats än den som Stockholms stad nu planerar.

Resultaten kanske inte blir direkt och kortsiktigt mätbara vid genomförandet av ett sådant förslag, men jag är övertygad om att människorna som berörs blir rikare. Låt oss vända på rikedomsbegreppet!

I sammanhanget vill jag tipsa om en bok som tar upp just detta med tid och rikedom. Boken heter Rik på riktigt – en värdefull vardag är möjlig. Den finns att köpa till pocketpris här på Punctum saliens bokhandel eller att låna i den rika guldgruva som biblioteket är.

Vad är rikedom för dig?

5 svar på ”Fler personliga tankar kring livstakt och rikedom

 • 16 juni, 2011 kl. 5:07 e m
  Permalänk

  Det är du med fröken Hulda:)Jag klurar på mitt inlägg till din bloggutmaning.Kram!

 • 16 juni, 2011 kl. 5:59 f m
  Permalänk

  Familjen hade sovmorgon idag, men jag fick stiga upp tidigt eftersom jag har ett par saker jag måste avsluta först innan jag kan ta ledigt. Jag satt och drack kaffe och njöt av livet och tänkte att, tänk detta är min alldeles egen familj och jag älskar den och jag är så tacksam för att de finns.
  Det låter så underbart när du Helén beskriver ditt fina Västervik och att du trots de motgångar du haft i livet förmår lyfta blicken och se all din personliga rikedom. Vilken tillgång!
  Aila, för mig är rikedom också frihet och tid och som du skriver goda samtal i möte med andra är något man kan bli varm på djupet av. Tack till er båda för att ny förgyller livet med era kloka kommentarer.

  • 16 juni, 2011 kl. 4:24 e m
   Permalänk

   Tack för att du utmanar oss att skriva och skriva och skriva. Dina inlägg gör att man inte kan låta bli att reflektera! Du är guld värd!

 • 15 juni, 2011 kl. 10:09 e m
  Permalänk

  Vi som dragit en vinstlott i livets lotteri och alltså fått förmånen att bo här i Sverige har oftast mer än tillräckligt av det materiella (även om de flesta ändå verkar missnöjda och vill ha mer). Jag lockas sällan av shopping och kan definitivt inte ”shoppa mig hög”.

  FRIHET och TID är rikedom för mig, förutom familj, hälsa och vänner. Jag känner mig också rik för att jag tror mig äga förmågan att se de små tingen i livet samt äga ett rikt inre liv. Tankar fascinerar mig oerhört, både hos mig själv som andra. Sådant behöver kanske inte vara rikedom, men för mig känns det ändå så. Precis som de flesta, så känner även jag mig ganska speciell… vi är ju alla unika och det i sig är en oerhörd rikedom som rimligen borde intressera människorna mer än döda materiella ting. Riktigt rik kan jag bli av ett gott och lite djupare samtal med någon där båda parter bidragit. En själarnas symfoni kan bli en lika stark upplevelse som det vackraste musikstycket.
  Nu ska jag krama min Sotis, för vi ska ägna oss åt vår kvällsrutin med de fyra maltbitarna… En varm katt kan definitivt vara en form av rikedom. 🙂

 • 15 juni, 2011 kl. 4:59 e m
  Permalänk

  För bara ett par dagar sen sa jag till min mamma att jag är jätterik. Vi pratade om skillnaden mellan mig och min bror vad gäller olika inkomster och därmed olika förutsättningar. Jag sa att jag är rik som ett troll för att jag har en fantastisk klok och härlig dotter, för att jag har goda och äkta vänner, för att jag har en lägenhet som passar mig som hand i handske med sjöutsikt och ett kanonjobb. Dessutom bor jag så pass centralt att det tar mig 8 minuter med cykel till härliga klippor för sol och bad. Jag tycker därför att jag är stenrik (utan ett fett bankkonto).

  Kram från ett vindstilla Västervik där det är skönt så det förslår med kvällskaffet på balkongen där jag kan se båtar och snart solnedgång!

Kommentarer är stängda.