Betydelsen av en personlig värdeskala

I ett tidigare publicerat inlägg här på Punctum saliens ställde jag frågan om de olika förhållningssätt till livet som Erich Fromm skrivit om i boken Att ha eller att vara innebär en motsättning, se inlägget Har det blivit en kamp att skapa utrymme för att bara vara? Varför?

Jag filosoferar vidare kring detta.

Kanske handlar det snarare om det som John Cowper Powy tar upp  i sin bok ”Kulturens mening”. Det han framhåller är, bland annat, värdet av att gestalta sitt eget personliga liv så att det får ett värde som inte är beroende av yttre framgång, utan oberoende av alla yttre resultat.

” Ty den individ, vars lycka beror endast på hans inre liv blir oberoende av den materiella omgivningen”

(ur Kulturens mening s. 186).

Betydelsen av att finna en egen värdeskala

John Cowper Powy skriver om att utveckla förmåga och styrka för att kunna vända sig bort från massans mening och, som han uttrycker det, ”alla gängse individuella måttstockar”. Här återkommer jag själv, som så ofta tidigare, till mina tankar om betydelsen av att finna sin egen värdeskala, en egen livshållning, försöka vara den trogen, men samtidigt öppen för att modifiera den om utifall livet lär oss något annat.

Att vara i dialog också med sig själv

Att leva är att vara i ständig förändring, därför är det så viktigt att hålla en levande dialog, inte enbart med andra människor, utan också med sig själv för att på så sätt bli lite klokare och växa både som medmänniska och som den unika person man är ämnad att vara. Då formas, tror jag, på sikt en genuin identitet där också möten med andra kan bli lärorika, äkta och levande. Möten med kulturen och olika kulturella uttryck är en berikande väg för att hålla dialogen med ens inre levande. Likaså att skapa och uttrycka sig genom till exempel konst och musik. I dessa möten får vi möjlighet att upptäcka vad vi tycker om och inte tycker om. Vi kan också tvingas ta ställning, något som gynnar framväxten av en personlig värdeskala

Är det viktigt för dig att ha en levande dialog med dig själv? Varför? Hur gör du för att komma fram till  din personliga värdeskala?

4 svar på ”Betydelsen av en personlig värdeskala

 • 27 januari, 2013 kl. 7:55 e m
  Permalänk

  Jag har en konstant dialog med mig själv. Ibland så jag faktiskt tycker att jag är en aning tjatig. 🙂 I möten där det är viktigt att inte bara möta den andre utan även mig själv så sker en konstant dialog där jag väger och mäter mig själv och mina åsikter.

  Varje morgon har jag någon form av tanke/bild/övning som innebär att jag hela tiden ska vara i kontakt med mina värderingar. Jag är även förtjust i att leta reda på citat som då och då sätter fart på tankeverksamheten och som innebär att mina värderingar prövas.

  Tack för inlägget Elisabeth.

 • 27 januari, 2013 kl. 6:27 e m
  Permalänk

  Kultur är för mig att söka förändring. Att ständigt hitta nya vägar. Att uppleva små och stora saker i livet. Att varje dag blir unik och på något sätt skapande. Jag har väldigt stort behov av att reflektera och tänka. Att inte bara rusa på genom livet.

 • 26 januari, 2013 kl. 11:47 f m
  Permalänk

  Under 2012 hittade jag mitt inre barn genom meditation. Att ha kontakt med henne och föra en dialog har blivit helt avgörande för min livsglädje och dagsform. Glömmer jag henne för någon dag så visar hon det tydligt i meditivastunder som därmed påminner mig om att inte glömma att lyssna inåt. Tack för ett tänkvärt inlägg fina Elisabeth.

 • 25 januari, 2013 kl. 7:11 e m
  Permalänk

  Det har så långt tillbaka jag kan minnas varit viktigt för mig att ha en inre dialog med mig själv. Redan när jag var ett litet barn funderade och filosoferade jag mycket. Oftast genom skrivandet. På senare år genom meditationen, terapi och tid för eftertanke.

  Just nu sker stora förändringar i mitt liv. Ibland känns allt som ett enda virrvarr. Då försöker jag ta mig extra tid för eftertanke, i tystnad och ensamhet. Där hittar jag mig själv. Och kanske ibland också nya mål, nya drömmar och omvärderingar av det jag förut tänkt eller gjort.

  Tack för ett tänkvärt inlägg och allt gott! /Anna-Karin

Kommentarer är stängda.