Bejaka olikheterna

Med Punctum saliens vill jag visa på olika vägar som bejakar människan, livet och fördjupar livsinnehållet. Jag vill visa på stigar att vandra för att finna en annan sorts rikedom än den vi räknar i kronor och ören, en rikedom som också leder till en mer trygg och genuin identitet.

Det är i närheten det genuina sker. I bästa fall stämmer vårt inre med det yttre. Om inte riskerar skalet utanpå att bli en sorts illusion. När jag känner mig trygg i min individualitet, min särart som bygger på mina personliga egenskaper och respekterar mig själv då kan jag också göra detsamma för andra.

Bejakandet av det individuella

kan ge en tryggare identitet

Vi ska därför inte vara rädda för att bejaka och utveckla vår individualitet. Den är vägen till att vi kan bli hela, rikare, tryggare och mer generösa som människor, samtidigt som mångfalden ökar. Fler individer ökar mångfalden. Olikheter berikar.

Tycker du det är viktigt att bejaka dig själv och andra människor som individer? Varför? Varför inte?

Boktips:

Jaget och maskerna: en studie i vardagslivets dramatik av Erving Goffman, finns på: Bokus  Cdon.com

Rik på riktigt: en värdefull vardag är möjlig! av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson finns på Adlibris, Bokus, Cdon.com

Tycker du detta inlägg var intressant?

Läs gärna  Tankar om konsten att balansera det inre med det yttre, (Punctum saliens 1 mars 2013)

Fotokälla: People av Salvatore Vuono, free digital photos

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

2 reaktioner till “Bejaka olikheterna

 • 30 september, 2013 kl. 7:52 e m
  Permalink

  Ja, jag tycker att det är viktigt att bejaka det unika i mig och andra och att vara så äkta som jag kan.

  Fint skrivet om något så viktigt för oss människor.

  Kram/Anna-Karin

 • 30 september, 2013 kl. 7:22 f m
  Permalink

  Varmt tack Halina för din kommentar. Glad över att du uppskattade innehållet.
  Mvh
  Elisabeth

Kommentarer inaktiverade.