Årsringarna vill berätta något

Årsringarna vill berätta något. När jag fyllde 20 kände jag mig vuxen, så vuxen som jag kände mig då har jag nog aldrig senare i livet känt mig igen. När jag fyllde 30 knackade liemannen något på min dörr. Jag inbillade mig, av någon outgrundlig anledning som jag ännu inte förstår, att snart är livet slut. Så stannar jag nu till en stund intill mina årsringar och reflekterar över hur min livshållning förändrats.

Med tanke på min inställning i tjugoårsåldern kan du kanske föreställa dig att det var med viss fasa jag såg fram emot 40-årsdagen. Och jag märkte, detta förunderliga att livet tog inte slut efter 40, ej heller när jag fyllt 50. Snarare så var det som om livet började om fast på ett lite annorlunda sätt. Inombords bär jag idag årsringarnas förunderliga elastiska rörelse. Borta är tankarna på duktighet i tid och otid. Märker hur befriande det är att inte bry sig så mycket om om vad andra tycker om mina livsval. Varför ska förresten den äldre generationen alltid ha så mycket kritiska synpunkter på den yngre?

Söker mig bort från de beskäftiga sammanhangen

Nuförtiden söker jag mig bort från de beskäftiga sammanhangen. De som ihärdigt säger sig leverera det rätta svaret göra sig icke besvär. Jag tror på ödmjukhet inför sanningen. Det är befriande med självacceptans. Jag väljer idag mer medvetet var jag vill fokusera min energi. Det är också befriande att vissa sammanhang försvunnit där man var tvungen att passa in. Jag tänker på  föräldramöten med bullbak och outtalade tävlingar om vem som bakat den finaste jordgubbstårtan. Den ständiga frågan som tärde invärtes om man var tillräckligt bra som förälder. Den bristande självkänslan i föräldarskapet orsakad delvis av barndomsupplevelser, men också av en konstnärlig känslighet, som så ofta likväl varit en tillgång och en rikedom i mitt liv.

Några av föräldramötena minns jag med viss fasa. Föräldrar som satt där i sin visshet om att de hade svaren på hur barn skulle fostras och ha det när de växte upp. Den där självklara självsäkerheten jag saknade. Jag fick aldrig riktigt kläm på det där, var ofta alltför ödmjuk och menade att varje barn var unikt liksom varje situation. Jag värjde mig, ville lyssna till min inre ledstjärna, vara närvarande som förälder, ledsaga, begå misstag och hoppas på det bästa i mina känslor av otillräcklighet. Kände mig oändligt rik i möten med mina barn. Att få följa deras utveckling.

Våra barn är livets underverk. Föräldraskapet, mitt livs svåraste och viktigaste uppdrag. Kanske är mina årsringar så sammanvävda med min roll som mamma och med avsaknaden av en egen. Jag har gjort och gör vad jag förmår.

Årsringarna vill berätta något

Jag reser vidare. Nya årsringar bildas i mitt livsträd. Livsmönster förändras. Liemannen motades i dörren för ett tag. En ny färd tog sin början. Så vilar jag alltmer i famnen av mina egna gränser.

Omslagsbilden i detta inlägg går under CCO-licens /Pexels.