Skönlitteratur utvecklar

Känslolivet utvecklas av att läsa skönlitteratur

Varför läser inte svenska män med makt skönlitteratur? Ämnet var uppe på årets bokmässa i Göteborg och jag läser i artikeln Maktmännen utan bildning i Arbetarbladet om hur svenska män med makt väljer bort skönlitteraturen.

Efter att ha läst artikeln och den flitigt citerade krönikan av Jan Gradvall och den avslutande frågan om hur en ökad komplexitet som individer skulle hindra oss från att ta makt väcks många följdfrågor.

I boken Alltings måtthumanistisk kunskap i framtidens samhälle (finner  beskrivning på Bokus)av Anders Ekström och Sverker Sörlin  blir bilden av svensk utbildning och bildning mer mångfacetterad. Vi har i Sverige utvecklat en utbildningstradition där kunskap ska ha direkt nytta och där bildning för vilken läsning av skönlitteratur kan ha stor betydelse prioriteras ner. Annorlunda är det ute på kontintenten där bildning och estetiska uttryck kan ha stor betydelse i affärs- och umgängeslivet.

Att utveckla sin känslighet för känslolivets nyanser, för olika sätt att se och betrakta världen, för historia ger kunskaper som går på djupet på ett helt annat sätt än den kunskap som direkt går att mäta och omsätta i kronor och öron. Jag har själv tidigare varit inne på detta i inläggen I böckernas värld och i Läsning en inspirerande resa

Vad tycker du? Läser du skönlitteratur? Varför?

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

En reaktion till “Skönlitteratur utvecklar

  • 16 oktober, 2014 kl. 1:49 e m
    Permalink

    Tror att det är många som inte läser skönlitteratur. Om man räknar bort deckarna är det nog mest kvinnor i samhällets mellanskikt som läser skönlitterärt.

Kommentarer inaktiverade.