Mod att utveckla tankarna

Vi människor vill gärna sortera, kategorisera och generalisera. En del av oss vill gärna säga hur saker och ting är och hur allt bör vara. Beskäftigheten kan ta sig otrevliga uttryck. Man kan börja styra och domdera över andra och anser sig sitta inne med sanningen.

 

 

Kunskap och bildning utvecklar tankarna

Men den människa som istället väljer att hålla sitt intellekt öppet kan utveckla sina tankar. Att utveckla sina tankar kräver eftertänksamhet, nyfikenhet och kanske också en del mod. Du kanske har bestämt dig för att en viss grupp av människor är på ett visst sätt. När du sedan börjar studera, resa och lär känna människor inom denna speciella ”grupp” märker du ganska snart att din generalisering inte håller.

Jag måste erkänna att jag har en viss rädsla för att bli en dogmatisk person. Jag tycker helt enkelt inte om den egenskapen hos människan. Kanske är det också en av orsakerna till att jag dras till kulturens olika konstnärliga uttryck. De ger mig möjlighet att hålla min nyfikenhet vid liv och öppnar upp intellektet och känslolivet för tillvarons mångfacetterade uttryck.

roseandmusic
Foto:Elisabeth Jönsson

 

Personligen ser jag bildning som ett effektivt vapen mot rasism och fördomar. Den som har kunskap och hela tiden strävar efter att lära sig mer utvecklar sina tankar. Den människan ser ofta tillvarons nyanser. Då blir sanningen inte svart eller vit utan svaren intar snart en mer nyanserad färgskala.

Foto front: Foto:“Solution” by Salvatore Vuono/Free digital photos.net

 

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

En reaktion till “Mod att utveckla tankarna

  • 5 februari, 2015 kl. 11:06 f m
    Permalink

    Precis, vi behöver utanför våra vanliga ramar för att lära oss nya saker och vem är vi att bestämma vad som är rätt eller fel (om det inte drabbar någon annan). Kram

Kommentarer inaktiverade.