Viveka Eriksson hämtar inspirerande livsenergi genom Qi Gong

Författare till årets första gästinlägg är Viveka Eriksson.Viveka Eriksson föreläser, samtalar och bloggar. Viveka startade 2010 bloggen Damjournalen.se som ett led i utvecklingen av hennes arbete med kvinnors nätverkande.

Hälsa är inte frånvaro av störningar

utan kraft att leva med dem

av Viveka Eriksson

                                      Ibland öppnas ett fönster i tillvaron tillfälligt och tid och möjligheter som aldrig tidigare funnits står plötsligt till buds. Så var det för mig julen 2010. Jag var utan nämnvärda planer för framtiden annat än att vara sann mot mig själv och fortsätta skriva. Vid god hälsa, men  med en outtalad oro över att vara 53 år och i livets nedförsbacke. I det läget landade en liten flyer i min brevlåda. ”Nu börjar Lohan QiGong” stod det ungefär. Två gånger i veckan och tvåhundra meter från min ytterdörr. Eftersom jag inte tror på slumpen visste jag direkt att budskapet var adresserat till mig.

Så kom det sig att jag hela 2011 har tränat Qi Gong. Under våren två gånger i veckan på kursen och hemma varje morgon, sedan bara hemma eftersom kursen inte fortsatte.
Denna morgon är inget undantag.

Balkongdörren på glänt

Jag öppnar balkongdörren på glänt och ställer mig på det enda stället på mattan jag kan röra mig fritt i sidled och uppåt utan att sätta taklampan i gungning eller slå i matrumsstolarna. Kontrollerar att jag står med benen på lagom avstånd från varandra och blir medveten om mina fotsulors kontakt med golvet, halvsluter mina ögon och börjar prövande med ett andetag genom näsan. Hjälper försiktigt till med armarna framför mig, andas sedan långsamt ut genom munnen medan jag sänker armarna och upprepar lite trevande rörelsen några gånger. Jag böjer mig mjukt ner mot golvet en liten bit för att hämta mer energi, andas djupt in genom näsan, låter armarna följa kroppen upp över huvudet och jag sträcker ut mig mot taket, släpper sedan ut luften genom munnen och låter armarna falla utåt, nedåt. Lugna yinandningar som sveper en gyllengul närvaro in i min kropp och fyller den med kärlek.

Har jag verkligen tid med det här?

Foto:Viveka Eriksson

Plötsligt har tankarna vandrat. Vad är klockan? Har jag verkligen tid med det här? Jag kan hoppa över sista övningen. Men jag har inget inplanerat på hela dagen. Böjer mig lite förvirrat ner igen; vilket chakra var jag på? Får tag på chi och fyller kroppen upp till nedre Dantien under naveln och andas sedan ut igen, långsamt genom munnen. Det känns skönt och det pirrar lite i ryggraden när jag sträcker mig ner mot golvet för att hämta mer energi och närvaron återvänder.

Övergår till yangandningarna. Öppnar ögonen, korsar armarna och sveper eldslågor upp genom magen. Böjer mig lite djupare, drar upp energin till hjärtchakrat och gnistor i alla regnbågens färger sprutar ut genom bröstet när utandningen exploderar. Kärleken kommer i alla färger. Drar upp Chi till övre Dantien. Formar en röd boll i huvudet, knyter händerna över pannan och drar ut dem till tinningarna och släpper sedan ut luften i en ny explosion. Den röda energin är varm.

Egentligen vet jag inte varför jag gör det här. Förmodligen räcker det inte med andningsövningar, San Jiao och den åttonde juvelen. Jag borde träna flera timmar varje dag för att få resultat. Jag böjer mig ner och följer i tanken energin genom meridianen samtidigt som jag gör rörelserna. Det känns skönt i kroppen och jag drömmer om att se ut som en fågel som ska lyfta. Som min lärare när jag såg honom i ett obevakat ögonblick på kursen.

Kärleken återvänder

Ming Men! Jag hör uppmaningen i huvudet och särar direkt lite mer på benen, lyfter armarna längs sidorna och andas in. Sträcker ut mig i min fulla längd och börjar sedan nedstigningen mot jorden. Jag rullar försiktigt nedåt kota för kota samtidigt som jag sträcker mig framåt och låter luften sippra ut genom munnen. När jag blundar kan jag känna hur jag färdas mellan världarna. Når mina tår och tar tag om varsin stortå med händerna och visualiserar två små källor sprungna ur urberget under mina fotsulor. Vattnet masserar mjukt akupunkturpunkterna under fötterna och jag drar varsamt upp energin genom benen, böjer kroppen lätt bakåt och släpper ut den i njurarna, Ming Men, centrum för min livsenergi. Kärleken återvänder. Jag gör slutrörelsen och stänger försiktigt om energin i kroppen.

Jag drar till balkongdörren och sätter mig ner för att skriva klart detta blogginlägg eftersom jag fått glädjen att vara januari månads gästbloggare på Punctum Saliens.

Qi gongen har hjälpt mig förstå att hälsa inte är frånvaron av störningar utan kraft att leva med dem, precis som livet aldrig kan vara fritt från prövningar, utan bara ger oss möjlighet att resa oss över dem och jag känner en oändlig tacksamhet över det gångna året.

När ni läser detta är 2012 fortfarande i sin linda. Ett helt nytt år vecklar ut sig framför oss med nya erbjudanden om att leva ett gott och kärleksfullt liv.

Jag önskar er alla ett alldeles underbart 2012!

Viveka Eriksson

facebook/Damjournalen
viveka@damjournalen.se

Tack Viveka för att du skrivit månadens inlägg för Punctum saliens. Du får en gåva  från bloggduon Livstid hemsänd till dig. Gåvan är ett livsnjutarpaket med två böcker och bokmärken framtagna av Maria Estling Vannestål och Sara Norrby Wallin.Tack Maria och Sara för att ni sponsrar januari månads gästinlägg.

 

 

 

 

 

 

4 svar på ”Viveka Eriksson hämtar inspirerande livsenergi genom Qi Gong

 • 14 januari, 2012 kl. 10:07 f m
  Permalänk

  Wow, vilken inspirerande text. Jag fulls av värme när jag läser… jag har utövat vattenQigong och det är ljuvligt, eftersom jag älskar vattnets rörelse och att få känna den runt mig när jag blundar, gör mina rörelser samtidigt som jag andas är en underbar känsla. När sedan energin sedan vibrerar inuti mig bli jag bara lycklig. Men nu ska jag inleda en ny fas i livet och prova yoga, det ska bli spännande. Härligt att få dela din stund. Tack!

 • 2 januari, 2012 kl. 8:10 f m
  Permalänk

  Alltid riktigt roligt att läsa vad du skriver Viveka.

  Jag önskar dig ett riktigt Gott 2012.

  Kram, Olivera

 • 1 januari, 2012 kl. 12:36 e m
  Permalänk

  Skapandet behöver andrum och stillhet. Tack för ett fint inlägg!

 • 1 januari, 2012 kl. 9:39 f m
  Permalänk

  Tack för ett jätteintressant och inspirerande gästinlägg! Det var verkligen upplyftande och jag kan bara hålla med. Under slutet av 2011 fick jag möjlighet att prova på Qi-gong och det är häpnadsväckande hur några få rörelser i långsam takt kan fylla en med ny energi så enkelt. Jag tilltalades oxå mycket av de vackra namnen på många övningar. Det vill jag gärna fortsätta med. Gillar även Hathayoga som jag utövar i princip i någon form på något sätt varje dag. Tack än en gång för inspirerande inlägg 🙂 Ett gott nytt 2012 önskas!

Kommentarer är stängda.