Skriva med hjärtat av Maud Granholm

Skriva med hjärtat av Maud Granholm. Maud är verksam som skrivcirkelledare i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Inom ramen för en skrivarcirkel har hon bland annat använt sig av Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i, som utgångspunkt för de medverkandes reflektioner och skrivande. Maud Granholm har för Punctum saliens skrivit flera uppskattade gästinlägg .Länkar till Mauds tidigare inlägg presenteras längre ned på sidan.

I ett kommande inlägg kommer några av deltagarnas texter från skrivarcirkeln i Sundsvall att publiceras här på Punctum saliens. I dagens inlägg berättar Maud om sina tankar bakom och upplägget av skrivarcirkeln.

Maud GranholmSkriva med hjärtat av Maud Granholm

I Umeå finns ett skrivcafé som drivs av Minna Widding. Hon var min skrivpedagog när jag under en vecka tillsammans med nio andra skrivintresserade i folkskolemiljö, fick en inblick i ”skriv ditt liv”. Att skriva i grupp är ett bra sätt att inspirera och motivera varandra för att sätta minnen och andra berättelser på pränt. Här i Sundsvall finns, vad jag vet, ingen liknande mötesplats för skrivande, däremot finns säkert ett flertal skrivarkurser.

Under hösten 2016 fick jag frågan om jag ville bygga upp innehåll och struktur för en skrivarcirkel i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Jag drog lite på svaret, men bestämde mig för att svara ja. Det här var min möjlighet att skapa en mötesplats för mig och andra skrivintresserade som ibland behöver både inspiration och motivation när vi sätter oss ner för att skriva.

Planeringen för skrivarcirkeln började i KAN (Kunskap Aktivitet Nätverk), en mötesplats för arbetssökande som Studieförbundet Vuxenskolans driver. I februari startade den första träffen och vi är nu inne i del tre. Deltagarnas engagemang har varit så positivt att skrivarcirkeln nu vänder sig till alla skrivintresserade. Vi planerar för en ny start till hösten.

Skriva glädjefyllt

Målet med cirkeln är att ge inspiration och verktyg för att komma vidare med sitt skrivande på ett glädjefyllt sätt. Intressanta diskussioner, skratt, grundläggande skrivövningar, gofika och feedback ger oss möjligheter att tillsammans hitta skrivglädjen. Min vision om ett skrivcafé har fått sin början. Våra tisdagsträffar liknar ett stickcafé för skrivintresserade, med pennor och skrivblock istället för stickor och garn. Vi har, utöver de grundläggande skrivövningarna, läst och diskuterat kring olika krönikor och skrivit ”livstycken”, små livsberättelser som öppnat upp för många minnen och intressanta diskussioner.

Vi har också skrivit reflektioner utifrån ett kapitel i Elisabeth Jönssons bok ”Mer Människa- Tankar om livet och den tid vi lever i”. Vår samverkan med Elisabeth som författare har varit mycket positivt och jag kommer att utveckla det arbetssättet under kommande cirklar.

Att skriva med hjärtat ger skrivglädje och en skrivarcirkel är för mig ett rum för hälsa.

Den som vill veta mer om vårt skrivande kan gå in på basilicablogg.se och följa oss under kategorin Vid pennan”.

Hälsningar Maud

Gästinlägg av Maud Granholm

Nyfiken på Maud Granholms gästinlägg för Punctum saliens? Här finner du länkar till dem:

Allt verkligt liv är möte (1 juni, 2012).

Där kvinnokraft gör skillnad (1 april, 2016).

Rum för kvinnokraft (15 april, 2016)

Mer Människa

Nyfiken på Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i ?

Via sidan Mer Människa har du möjlighet att ta del av läsarreflektioner, recensioner, publicitet, återförsäljare och olika evenemang med utgångspunkt från bokens innehåll.

I nästa inlägg publiceras några läsarreflektioner med utgångspunkt från skrivarcirkeln i Sundsvall under Mauds ledning.