Rädslan för sociala medier hinder för ökad kunskap?

De sociala medierna skapar debatt

och väcker känslor.

I föregående inlägg i ämnet kunde du läsa Jonas Martinssons tankar under  rubriken ”Bloggandets egna moment 22”. Elisabeth Wartoft har skrivit dagens gästinlägg i ämnet sociala medier. I sitt inlägg utgår hon från de rädslor som de nyare medierna kan väcka och avslutar sitt inlägg med tre tips på hur man som användare kan få ut mer av de sociala medierna.

Elisabeth Wartoft:

– De sociala medierna är fortfarande omogna

De sociala medierna väcker känslor. Positiva och negativa, för och emot. Nästan inte någon är oberörd och det är väl egentligen inte så konstigt. De flesta fenomen som påverkar oss på något sätt väcker känslor när de är nya. Innan de har mognat och blivit en naturlig del av våra liv.

De sociala medierna är fortfarande omogna, menar jag, även om inte alla skulle hålla med om det. Vi provar oss fram, vet inte alltid riktigt vad vi ska ha dem till. Vi skickar vänförfrågningar, twittrar och kommenterar. Ibland blir det bra, ibland inte. Det var ju fantastiskt roligt att hitta den gamla barndomskompisen på Facebook, inte lika roligt med den spydiga kommentaren om chefen, en kommentar som nu finns kvar på nätet ”för evigt”.

Rädslorna för de sociala medierna handlar oftast om två saker:

– De sociala medierna ersätter de fysiska mötena, de gör oss till och med inkapabla att hantera relationer i det verkliga livet. Relationerna på nätet är svaga i motsats till ”verkliga” relationer.

– De sociala medierna uppmuntrar oss att vika ut oss för hela världen och vi tappar vår privata sfär.

Journalisten Fredrik Wass intervjuade Jeffrey Cole från Center for Digital Future i Kalifornien till en artikel. Coles forskning beskriver bilden av den fysiskt isolerade internetmänniskan som en myt. “Samvaro med familjen minskar inte. Samvarotid med vänner ökar till och med litet när människor börjar använda internet. Många använder tekniken för att arrangera riktiga möten”, berättade han. Det kanske inte var så farligt som vi trodde? Läs gärna Fredrik Wass blogginlägg ”Harmlös skit är mänsklig” (http://www.dn.se/blogg/pawebben/2011/01/18/harmlos-skit-ar-manskligt/), på DN:s blogg På webben. Ett inlägg med bra poänger.

När det gäller den andra rädslan, att vi förlorar vår privata sfär, är det ju faktiskt upp till var och en hur mycket av sitt privatliv vi vill dela med oss av. Ingen tvingar dig att vara privat på Facebook. Du bör inte vara privat. Du bestämmer själv hur mycket information du delar med andra. Själv lägger jag inte ut något som inte vore ok att hela världen såg. Det blir med andra ord ganska banala, intetsägande statusuppdateringar, men ändå kommentarer som betyder något för den sociala samhörigheten med mina vänner.

På bloggen bigthink.com läser jag ett inlägg som argumenterar för och emot sociala medier: ”You control your relationships, not social media” (http://bigthink.com/ideas/26470). Många menar att vi riskerar att bara hamna i ytliga relationer på nätet och att vi blir ensamma tillsammans. Andra ser att sociala medier ger enorma möjligheter att fördjupa våra relationer eftersom vi kan hålla kontakt på avstånd på ett mycket bättre sätt än förr. På frågan om vilken bild av de sociala medierna som är sann svarar författarna: det beror på dig. ”If instead of being a passive participant, you actively organize your social media interactions (much as you schedule your work, parties, dinners and meetings), you will find that indeed social media can make your relationships richer.”

Artikeln avslutar med tre positiva, optimistiska tips om hur du får mer ut av sociala medier. De får avsluta problematiserandet.

  • Reservera tider under dagen då du ägnar dig åt dina kontakter och uppdateringar. Mycket effektivare än att försöka hålla allt igång när du ska egentligen koncentrera dig på annat.
  • Bli mer kreativ. Prova nya sätt att träffas via nätet: ett möte i Second Life, äta tillsammans via Skype osv.
  • Använd sociala medier för att planera och följa upp fysiska möten. Den ena sortens umgänge utesluter inte den andra.

Av Elisabeth Wartoft

Elisabeth Wartoft gästinlägg sociala medier
Elisabeth Wartoft

Elisabeth Wartoft har jobbat med webb i olika organisationer sedan slutet av 1990-talet. Hon har varit verksam som webbprojektledare och webbredaktör men också informatör.