Passion, självkänsla och framgång

Gästinlägg av Ingrid Tollgerdt-Andersson

Ingrid Tollgerdt Andersson disputerade vid Handelshögskolan i Stockholm 1989 med en doktorsavhandling kring framgångsrikt ledarskap i näringslivet.

Sedan 1989 har hon, parallellt med  olika forskningsuppdrag, varit verksam som  konsult i ledarskap- och organisationsutveckling. Ingrid Tollgerdt-Andersson är ofta anlitad som  föreläsare och fungerar som mentor till flera ledare, handledare till ledningsgrupper inom både offentlig sektor och i näringslivet. Hon har gett ut flera böcker varav tre genom sitt eget förlag – Tollgerdt förlag; ”Passion – Nyckeln till framgång”,” Attraktion och Kemi” och ”Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång”.

Jag har med mycket god behållning läst hennes böcker. Hennes gästinlägg för Punctum saliens bär rubriken:

Passion och självkänsla – nycklar till framgång!

av Ingrid Tollgerdt Andersson

 Vad är det som gör att vissa människor tar sig fram på livets sociala scen med en säkerhet som kan få andra att avundas dem? De verkar trygga, har karisma och utstrålar ett välbefinnande. Sällan väcker de avund eftersom de ofta är generösa gentemot mot omgivningen och får andra att må bra.

Hemligheten heter en bra självkänsla. Framgång är här detsamma som att må väl allra längst inne i sig själv. Att vara naturlig och inte spela rollen av någon annan utan att på ett genuint och äkta sätt vara sig själv.

Att vara sig själv i alla lägen innebär att man får ett kroppsspråk som harmonierar med det som uttrycks med ord. Med tanke på att kroppsspråk, enligt forskning, står för mellan 70 till 80 procent av vår kommunikation blir det extremt viktigt att det sagda ordet återspeglas i det vi uttrycker med kroppen. Våra rörelser, ögonkontakten, gester och naturligtvis leendet! Är jag inte mig själv så kommer kroppsspråk och det sagda ordet i obalans. Konsekvenserna? Ja, resultatet blir sällan lyckat.

Jag har forskat mycket kring ledarskap, doktorerade på Handelshögskolan i Stockholm och resultatet i avhandlingen håller fortfarande bra. Chefer i ekonomiskt sett lönsamma företag skiljde sig från de chefer som fanns i icke lönsamma företag. De egenskaper som kännetecknade framgångscheferna, Grupp A chefer, stämmer väldigt bra överens med senare forskning kring självkänsla och passion.

I boken Passion, Nyckeln till framgång intervjuas tio mycket välkända svenskar – alltifrån företagsledare som Carl Bennet (ägare till Getinge AB) och Mats Paulsson (ägare till Peab) till Gunde Svan, Kjerstin Dellert, Amelia Adamo och – sist men inte minst – Sven Ljungberg, konstnär, professor vid Konstfack och grundare av Ljungbergmuseet i Ljungby.

De är alla förvånansvärt lika. I analysen av intervjuerna hittar jag 11 gemensamma nycklar bakom framgång, varav passionen är en. Att brinna för det man gör är viktigt för att lyckas och nå framgång.

Passion kan omfatta mycket. Spontant förknippas ofta passion med förälskelse. En känsla som slår det mesta. Förälskelse leder ofta människor till en kreativ och skapande fas. Människor kan också uppleva passion för det de gör. Den passionerade konstnären, författaren eller forskaren är bara några exempel. Andra brinner för golfspel, djur, trädgården eller något annat.

Det är ett få förunnat att försörja sig på sin passion. Däremot har alla ett val i hur man ser på sitt jobb. Många suckar över vardagen och längtar till fredag kväll eller semester. Nog blir det ett ganska enahanda liv? Bättre att försöka se positivt på det man måste göra och att lägga så mycket tid som möjligt på det man brinner för. Allra lyckligast är att ha ett jobb som är ens stora passion. Vem har ordnat så att vissa får ägna sitt liv åt sina passioner? De själva. Ingen annan.

Att få syssla med det man brinner för ger framgång. Samtidigt finns det människor som aldrig brinner för någonting och andra som har förmåga att engagera sig i det mesta. Gener och uppväxt!

Ännu viktigare än passionen är kanske självkänslan. Att tycka om sig själv och må bra längst in i själen.

Jag har mött så många människor – alltifrån toppchefer till ungdomar – som tyvärr har en bristfällig självkänsla. Den kan döljas av hårt arbete, kaxighet, men allra längst inne blottas en osäkerhet och ensamhet. Om man inte älskar sig själv kan man heller inte älska någon annan. Varför är det så? Jo, det är bara en enda människa som du kommer att tillbringa hela livet tillsammans med. Vem? Jo, du själv!

Vad är det då som skapar en bra självkänsla? Forskning visar att en del får vi med våra gener. Vissa människor har helt enkelt ett positivt förhållningssätt, de är nöjda med sig själva, sociala och utåtriktade och vågar gå sin egen väg.

Andra faktorer som påverkar är uppväxten. En positiv barndom där man blir sedd och uppskattad för den man är. En omgivning som lyssnar på det lilla barnet, lyfter och ger beröm. Det gamla talesättet, framgång föder framgång, håller fortfarande bra. Tvärtemot vad många, så kallade självhjälpsböcker, påstår är inte självförtroende och självkänsla två olika saker. Tvärtom. Självförtroendet är en viktig del av självkänslan.

Om man nu saknar de goda generna och en bra uppväxt – kan man göra något?

Ja, det kan man. I Duktig flicka, snara runt halsen eller vägen till framgång, ges några tankar och idéer för hur den egna självkänslan kan stärkas. Att våga lära känna sig själv bättre är på något sätt själva grunden. I nästa steg acceptera den man möter. Allra bästa vägen för att lära känna sig själv är att prata med någon som vill en väl och som man litar på fullt ut. Att försöka umgås med människor som tycker om en stärker självkänslan och välbefinnandet.

Avslutningsvis kan du se ditt liv som en film. Vem är regissören i filmen om ditt liv? Du! Vem är skådespelaren? Du! Producenten, samma sak. Försök att se till att filmen om ditt liv blir den bästa film som någonsin producerats och vinner alla dina egna Oscarstatyetter!

Mer om Ingrid Tollgerdt Andersson

I serien ”Skaparglädje och skapande människor” på Punctum saliens genom att klicka här.

Via Ingrids blogg och hennes hemsida Tollgerdt.se

Sponsorgåva

Varmt tack Ingrid för din medverkan. En gåva kommer att skickas hem till dig per post, en bok som bär rubriken ”Hitta Din plats, andas in” av Marie-Louise Nilsson och Tina P Jönsson. Mer om boken  här.

 

 

Ett svar på ”Passion, självkänsla och framgång

  • 2 april, 2013 kl. 7:20 e m
    Permalänk

    Hej Ingrid!

    Tack för ett mycket intressant gästinlägg dina textrader fick mig att börja tänka och fundera över hur jag förhåller mig till mig själv och min omgivning när det gäller att vara sig själv i alla lägen? För att ta reda på det är det viktigt att reflektera och uppmärksamma sina egna tankar och känslor. Att öka min egen medvetenhet om vad som är viktigt i mitt liv och lära känna mig själv för att kunna se mina behov och intressen. Jag anser att jag har en bra självkänsla och kan se mitt egenvärde att jag är viktig, unik och betydelsefull som person. Jag delar ofta med mig av omtanke till andra och jag har ett uppmuntrande förhållningssätt för jag vill skapa glädje till att må bra. Jag kommer att skapa den bästa filmen om mitt liv och jag ser fram emot min FÖRSTA OSCARSTATYETT!

    Kram Maria Björk

Kommentarer är stängda.