När livet kantrar!

Eva Lind Johansson är utbildad teknisk doktor och arbetade som verksamhetschef på ett Science Center när hon för tre år sedan trodde sig finna en dörr i väggen. Det misslyckades totalt. Hon fick utmattningssyndrom. Med hjälp av inre styrka jobbar hon nu med sig själv för att hitta nya och andra dörrar. Att skriva är ett sätt hon använder sig av för att komma tillbaka till livet.

För Punctum saliens läsare delar hon nu med sig av sina upplevelser och berättar om en pågående bok om det som hände henne. En bok som hon hoppas ska hjälpa andra som riskerar att hamna i eller befinner sig i liknande situationer som hon själv.

Av Eva Lind Johansson

Vad det är härligt att leva! Att ha ett jobb jag gillar, att kunna styra och ställa, att kunskap, lärande, nyfikenhet och kreativitet är ledstjärnorna i mitt liv, att vara snabb i tanken, att utveckla, bygga upp, att få driva många aktiviteter samtidigt som jag får delta, samverka och medverka med andra i olika projekt det är mitt liv – vilken lycka. Vad jag mår bra!

……förändringarna kom smygande

……uppdragen förändrades……

Arbetskamraterna blev plötsligt konkurrenter, samarbetena avtog, arbetsuppgifterna slutade att vara utvecklande och cheferna ville ha andra resultat. Oro, stress och rädsla blev mina dagliga följeslagare. Det var inte lika kul längre!
En dag förmådde jag inte att gå ur sängen, gråt och tårar kom så fort jag försökte säga något. Jobbet dit ville jag aldrig mer gå. Jag stannar hemma! När jag ringer min chef säger hon till mig att så kan jag inte göra. Efter träff med psykolog och läkare har jag utmattningssyndrom och post traumatisk stress blir sjukskriven.
Min hjärna lade av. Min hjärna mitt arbetsredskap. Jag tänker alltså finns jag, men om jag inte kan tänka!? I min hjärna tumlar tankar runt känns som om jag stoppat huvudet i en torktumlare samtidigt kan jag inte fånga tanken. Minnet är borta och hjärnan känns förstorad och trycker på skallbenet. Huvudet gör ont och jag mår illa så fort jag rör mig. Dessutom har jag en känsla av bomull i huvudet och dimsyn över ögonen.

Vem Är jag? Vem är Jag? Vad kan jag?

Vad orkar jag? Vad vill jag? Vad vågar jag?

Här sitter jag, här går jag på promenad, här är jag, vad händer nu? Att ha en sjukdom som utmattningssyndrom där ingen kan säga när och om du blir frisk och hur lång tid det tar påverkar dig. Man märker att sjukdomsförloppet genomgår olika faser. Förmågor återkommer smygande. Insikter om mig själv och livet kräver bearbetning. Jag blir arg och ledsen. Efter lång tid ser jag plötsligt en dag ljuset i tunneln. Jag orkar mer, får färre bakslag, jag känner mig lycklig. Där står man i tunnelmynningen och undrar förskräckt. Vem Är jag? Vem är Jag? Vad kan jag? Vad orkar jag? Vad vill jag? Vad vågar jag? Det är svårt att kliva ut ur den röra livet hamnat i.
För att påskynda läkning fick jag recept på följande: få energi av det som ger dig energi, promenera, mindfulness, gå upp på morgonen, kultur. Läkaren sa glatt vid varje besök att min läkning följde skolboken. Givetvis strävade jag efter att vara duktig som sjukskriven, men skolboken den läste jag inte. Vad jag saknade att ingen kunde ge mig svaren om hur det blir sen? Vad nästa steg var?
En dag fick jag rådet, skriv den boken, du har så mycket att ge. Började direkt skriva, gick skrivarkurs och fick ny energi. Efter att ha kommit ur tunneln använder jag nu mina och andras erfarenheter av utmattningens olika faser, orsak och verkan. Jag sammanställer dem, beskriver förloppen om vad som händer inom en utmattad och kompletterar med texter från läkarvetenskapen.

Det är svårt för omgivningen att förstå

Det är svårt för omgivningen att förstå och begripa hur en som varje dag är pigg, glad, gör mycket,  är aktiv både mentalt och fysiskt, plötsligt en dag bara faller ihop och inte orkar någonting. Hur denna person även efter flera månader och år fortfarande inte kan arbeta, koncentrera sig och använda huvudet. Att tappa sina förmågor och inte längre vara densamma är för den drabbade också ett långt och svårt sorgearbete. För mig var tiden från krasch till den jag är idag två och ett halvt år.

Bli vän med sig själv

Det viktigaste för en utmattad är att acceptera sig själv, sin situation och sitt tillstånd. Att arbeta med att bli vän med sig själv och bara göra det som kroppen och hjärnan orkar med. Inte överstiga den energinivå som finns dag för dag utan ta sig tid att vila och bara vara. Våga vara öppen med sjukdomen, våga tänka nytt att bli modig och hitta fram till den man är. För mig var det en resa att finna Eva och att min identitet inte är min yrkesroll. När människor nu frågar vad jag gör eller arbetar med är jag stolt över att jag vågar säga att jag är hemma. Att jag nu skriver en bok om utmattning är en ny annorlunda utmaning, mitt nya mål. När jag får nästa fråga: När blir den färdig? Svarar jag: När den är färdigskriven!
Eva Lind Johansson guestwriter
 
När Eva blev sjuk saknade hon en bok om vad händer genom utmattningens olika faser. Hon har idag kontakt andra i samma situation. Med hjälp av andras och de egna erfarenheterna har hon funnit mönster för utmattningen, vem och varför man drabbas och hur man mår genom utmattningen. Hon reflekterar, analyserar och har funnit att bearbetning och acceptans är de absolut viktigaste faktorerna för läkningen. 
 
Genom dessa insikter går Eva framåt och vidare mot en ny framtid, ny identitet och nya roller. 

2 svar på ”När livet kantrar!

 • 26 augusti, 2014 kl. 9:18 e m
  Permalänk

  Tack Maria!
  Mitt skrivande gör att jag själv får insikter om det som hänt mig samtidigt som jag hör om och av andra utmattade att de känner dålig förståelse från omgivningen. Jag har egna erfarenheter av att inte känna mig respekterad och stor okunskap om sjukdomen.Samtidigt som jag fått god hjälp från olika håll. Många har också annan psykisk ohälsa själva eller i sin familj, vid sidan av att familjemedlemmar inte förstår och orkar finnas till hands. Ekonomiskt lider många sjukskrivna då de inte liksom jag kommer tillbaka i arbetslivet.

  Ja utmattning är en jobbig sjukdom!
  Hälsningar
  Eva Lind Johansson

 • 24 augusti, 2014 kl. 11:39 f m
  Permalänk

  Tack Eva för att du delar med dig av dina egna upplevelser och berättar samt sprider dina erfarenheter vidare genom din kommande bok. Jag tror liksom du att det finns stor okunskap och förståelse från vår omgivning när det gäller utmattningssyndrom. Att du nu har hittat egna vägar till att läka genom att skriva är helt fantastiskt, och det får ta sin tid det är en process men genom att ta små steg i taget så kommer du att skapa stora förändringar på sikt.

  Jag önskar dig ett stort lycka till med ditt kreativa skrivande och din kommande bok!
  Mvh/Maria Björk

Kommentarer är stängda.