Möt Don José med Christina Gutiérrez Malmbom

Möt Don José med Christina Gutiérrez Malmbom. Längtan blev för stark så jag sa upp mig från jobbet. Det var ett intressant och roligt jobb, men jag måste ha en hund. En hund och ett liv och en mening. Det skulle bli en teater- och operahund som skulle vara med mig på dagarna. Lillhusse bestämde namnet. José skulle han heta. Ingen visste varför, men lillhusse var mycket bestämd. José hette hunden.

José fanns på Bjärehalvön hos Maja. Han var den mest framfusiga, busiga och vilda av alla Barbet-valparna i kullen. Hundinstruktören i mig hade inte en chans. Ganska snart började våra samtal under många och långa promenader. I början handlade de mest om olika dråpliga situationer jag som matte hamnade i på grund av hunden. Exempelvis skulle jag ha utvecklingssamtal med min medarbetare och då lyckades hundrackar´n svälja en stor knapp som hon, medarbetaren alltså, hade på sin kofta. Han satt blixtstilla och såg gosig ut för att sen ta ett enda bett av koftan och svälja kvickt. På den vägen fortsatte det. Han gnagde av läderremmar till handväskor och pinkade på krukväxter. Don José betedde sig som den hund han är. Samtidigt var han den mest trogna och godhjärtade varelse man kan tänka sig.

Möt Don José med Christina Gutiérrez Malmbom

Samtal mellan en matte och en hund

Illustratör: Christina Gutiérrez Malmbom

Jag skällde på hunden och försökte förmana. – Tror du att hunden fattar vad du säger? frågade min make. Så småningom utvecklades mina monologer och föreläsningar till dialoger mellan mig och José. Parallellt med det blev han också Don José istället för bara José.

Illustratör:Christina Gutiérrez Malmbom

Att förmänskliga djur och behandla dem som om de vore människor är inget nytt. Det säger en del om människornas behov. Min franska vattenhund är förmodligen inte särskilt intresserad av amerikanska presidenter, ledarskapets våndor eller något annat dilemma hans matte brottas med. Däremot vill han tillhöra en flock, känna trygghet och värme, få rent vatten, mat och gärna träffa en tik eller två.

Han älskar mig och min familj. Det är en villkorslös kärlek som inte känner några gränser. Samtidigt är han en hund och beter sig som en sådan. Han döljer inga avsikter eller känslor utan allt syns direkt.

 

Blir Don José rädd så visar han det med hela sitt kroppsspråk. Är han glad går svansen som en propeller. När kärleken drabbar honom blir han outhärdlig i möblerade rum. Han ylar, springer fram och tillbaka och ingen i hans närhet undgår vad det är han vill.

Sanningen och hjärtats mening

Illustratör: Christina Gutiérrez Malmbom

Så får inte vuxna, bildade människor göra i vår kultur. Människor förväntas följa regler och ritualer och de direkta känsloutbrotten ses som opassande. Beroende på vilken roll man har i samhället kan man säga eller inte säga sitt hjärtas mening. Ännu svårare är det att sanningen, om nu en sådan finns, är mer komplex än vad som ryms i en kort rubrik eller notis. Saker är sällan antingen eller. De är å ena sidan och å andra sidan och å tredje.

Att få vrida och vända på företeelser i livet kräver reflektion och tid. Där kan en hund, en talande hund, komma till stor nytta. Så utvecklades idén om mina och hundens samtal. Saker jag har svårt för kan hunden utan censur fråga om och jag får ikläda mig rollen som allvetande och pedagogisk matte. Allt det korkade, dumma eller kanske självklara som människor inte säger kan en hund uttrycka när han inte är annat än en litterär fantasifigur.

Illustratör: Christina Gutiérrez Malmbom

Nej, den verklige Don José kan inte prata svenska. Jag vet det. Jag tror att min man också vet att jag vet. Hundens och mina samtal började som små korta inlägg på Facebook. Där ska man vara kortfattad och tydlig, men istället blev samtalen allt längre och med massvis av undertext och ironi.

En bok tar form

Don José

Konversationer mellan en matte och en hund

Det är roligt att jobba med text. Lager på lager och ord som betyder en sak på ytan, men som kan tolkas på ett helt annat sätt om man funderar vidare. En hund som frågar om sådant som är opassande eller som ser igenom klichéerna. Att bryta formen för hur det ska vara och istället göra tvärtom. Långt och utan bilder. Då får läsaren anstränga sig och göra egna bilder. Allra roligast var återkopplingen från läsare. Särskilt de som inte förstått att Don Josés förebild var en hund. De som trodde att Don José var min man. På sätt och vis har de rätt. Han pratar som en man kanske tänker, men helt utan filter.

Projektet växte med tiden och många hörde av sig och frågade om jag inte skulle ge ut Don Josés och mina samtal i bokform. Idén slog rot. Vis av tidigare erfarenhet från bokutgivning bestämde jag mig för att den här gången ska jag i så fall äga hela processen själv. Inga andra ska få göra mig till medförfattare till min egen text eller trycka om första upplagan inom en viss tid så att ingen royalty utgår. Det ska vara på våra villkor eller inte alls. Gör man så får man ta konsekvenserna av att inte ha färdiga distributionskanaler. Att nå ut till läsarna kräver en hel del arbete.

Nu har jag tagit beslutet och konsekvensen är förmodligen att jag inte kommer att sälja tusentals böcker. Däremot kommer jag att sälja den bok jag själv vill och det är mer värt för mig än att nå ut på en massmarknad.

Det där med layout och bild är inte heller helt enkelt. Jag löste det genom att göra bilderna själv med kolpenna. Väldigt enkla, naiva bilder. Både jag själv och jycken är enkla varelser med tusen brister och fel. Jag skulle gärna ha gått på konstfack, men nu gjorde jag inte det. Jag har bara försökt förmedla en känsla i såväl text som bild. Jag och Don José är nog en slags representanter för alla dem som inte blev perfekta. Lite fel proportioner, lite krokiga, lite osmarta och lite…mänskliga?

Illustratör: Konversationer mellan en matte och en hund

Jag hoppas att läsaren kan känna igen sig i mina och hundens tillkortakommanden. Förhoppningsvis får vi någon att le åt tokigheterna eller fundera en smula över sådant som vi tar upp i boken. Humor är nog det mest allvarliga man kan ge sig på i livet och jag hoppas att det inte bara är jag och Don José som finner en del av samtalen komiska.

Christina Gutiérrez Malmbom
Don José, samtal mellan en matte och en hund med texter och illustrationer av Christina Gutiérrez Malmbom ges ut hösten 2018. Du har möjlighet att beställa boken direkt av Christina genom att skicka ett enkelt mail till christina@smalandsoperan.se. Pris 191:- inkl. moms
Mer om Christina Gutiérrez Malmbom

Crear-Creative arrangements in Scandinavia / (Facebooksida)

Crear-Creative arrangements (förhandsbeställning av Don José via hemsidan