”Kliv fram, ta plats, tala!”

Marie-Louise Zeisig medverkar regelbundet i dagspress och media som retorik- och kroppsspråksexpert. I detta gästinlägg för Punctum saliens delar hon med sig av sina erfarenheter kring tillkomsten av den uppmärksammade boken ”Kliv fram, ta plats och tala!!”

 

 

Marie- Louise Zeisig om sin kreativa skrivprocess 

Jag vill berätta för dig om den kreativa upptäckten bakom min bok ”Kliv fram, ta plats och tala!”

En del människor är precis lika bra på att tala som att skriva. Det är inte jag. Eller snarare: det var inte jag. Jag påbörjade skrivandet av ”Kliv fram, ta plats och tala!” för så många år sedan att jag inte ens vågar säga det högt och det har varit en resa med ett steg fram och tre tillbaka. Men under tiden har jag lärt mig en helt ny konstform: skrivandet.

Att tala min kunskap och skriva densamma visade sig vara helt olika saker. När jag har åhörare framför mig får jag energi, inspiration, engagemang, glöd och tillgång till hela min kompetens. När jag satte mig framför datorn blev det stopp och tyst. Det kom ett litet ord här och där, men någon inspiration infann sig inte. Jag ensam med datorn var totalt oinspirerande.

Jag funderade och funderade… . Jag hade ju talat för åhörarskaror på över tusen personer massor av gånger. Jag kunde mitt material utan och innan. Varför blev det tyst inuti hjärnan när jag satte mig vid datorn?

Men drivkraften att erövra det skrivna språket var större än frustrationen och jag ägnade säkert ett par år åt att lära mig hantverket. Jag hade ju ägnat hundratals timmar åt sångens och talandets konst så här gällde det att öva om jag skulle nå mitt mål. Igenom motstånden bara! Träna på! Lär dig reglerna! Studera de skickliga författarna!

ikon

Att skriva är en helt annan konstform än att tala. En annan del av hjärnan arbetar när det bara är jag och mina tankar. Jag kan gå ifrån och tänka, lägga till och ta bort. När jag talar är jag närvarande i nuet. Min kropp och röst är aktiva. Konstformen skapas direkt tillsammans med åhörarna. Jag kommer inte undan. Där är jag ”hemma”.

Kreativitet och skapande kommer ibland lätt och lustfyllt, som sången och talandet, eller mödosamt och steg för steg som skrivandet. Men resultatet är lika lustfyllt. För jag är enormt stolt över min bok ”Kliv fram, ta plats och tala!!” Jag blir lika förvånad varje gång jag öppnar den och läser. Har jag skrivit detta?

Denna känsla av lust efter ett väl utfört arbete vill jag förmedla till dem som upplever det knöligt och svårt att förbereda en presentation, eller behöver en nytändning, eller känner motstånd och rampfeber inför att hålla ett tal, eller att bara ta till orda vid köksbordet och tala för sin sak.

Men jag luras litegrann när jag säger att jag inte ”kunde skriva” för jag har i hela mitt liv skrivit prosatexter och massor av poesi. Men det räknades liksom inte. För det gick ju lätt! Poesin och prosan kommer ur mitt konstnärliga skapande och där flödar det oavbrutet. Att skriva retorikbok hörde till arbetet. När jag satt där och brottades med orden i talarboken så var min morot: ”Bara du gör klart det här kapitlet får du ta fram dikterna!” Jag har tidigare gett ut en diktsamling och nu, äntligen finns det utrymme att skapa en ny!

Jag önskar dig en skapande sommar med ett citat ur ”Kliv fram, ta plats och tala!”

”Sårbarheten är styrkans baksida. Självtvivlet är kreativitetens baksida. De hänger ihop och den ena existerar inte utan den andra. Men man kan lära sig att hantera det så att inte baksidan blir framsida.”

 

Foto MLZ
Foto: Anna-Lena Ahlström.

Marie-Louise Zeisig är utbildad sångpedagog och operasångerska med anställning bland annat på Stora Teatern i Göteborg. Sedan 1989 driver hon företaget FramTona AB (www.framtona.se) som ger utbildningar och föredrag om retorik, röst och kroppsspråk. Parallellt med utbildningarna målar M-L Z och skriver poesi och prosa. Musiken är ett dagligt inslag och i målar-skrivatljén finns pianot och alla älskade noter. M-L Z har även gett ut en diktsamling (Recito).

Sagt om boken ”Kliv fram, ta plats och tala”

“Marie-Louise Zeisig skriver utifrån retorisk erfarenhet som talare, utbildare och artist. Hon skriver välformulerat och livfullt med utgångspunkt i sina erfarenheter inom dessa fält och med stöd i såväl retorisk tradition som annan relevant forskning. Texten upplevs klart disponerad och lättillgänglig. Exempel och sammanfattningar förtydligar och lyfter fram relevanta aspekter. Tilltalet är personligt och tankarna är välformulerade. Layouten är avskalad och ren. Språkliga bilder och exempel har fått ersätta de konkreta. Boken avslutas med en förteckning över referens och inspirationslitteratur. Genomgående i texten framträder ett engagemang för läsaren och omfattande kunskaper i bokens ämne är uppenbara”.
Bibliotekstjänst (Hanna Troäng)

“MLZ är rätt person att skriva en handbok i hur man blir en bra talare”.
Eleanore Martinsdotter / Allas

”Därför uppskattar jag Marie-Louise Zeisigs annorlunda tilltal i boken Kliv fram, ta plats och tala! (Forum). Hon kopplar retorik till personlig utveckling på ett sympatiskt sätt. Boken genomsyras av ett resonerande, coachande förhållningssätt och tar hål på en del myter, som den att de första sekunderna är direkt avgörande”.
Lotta Hellman / Leva P.S.

”Kliv fram, ta plats och tala! ”(Forum)är en sammanfattning av ett helt yrkesliv i kommunikationens tecken. Boken innehåller inte enbart en mängd konkreta tips, råd och metoder för ett bra framförande utan dessutom en utförlig analys av den psykologiska processen mellan talare och åhörare. I boken slår också M-L Z hål på ett flertal myter som sätter käppar i hjulet för den som vill hålla strålande presentationer. Det är en bok för både osäkra och mycket vana talare.

Kliv fram,ta plats,tala

”Kliv fram, ta plats och tala” finns hos Adlibris, Bokus, Cdon.com

Vill du ta del av ytterligare gästinlägg för Punctum saliens, klicka här. För att få ytterligare boktips är du välkommen att ta del av serien ”En författare – en bok”.

Ett svar på ””Kliv fram, ta plats, tala!”

 • 14 juli, 2014 kl. 10:19 f m
  Permalänk

  Tack Marie-Louise för dina reflekterande ord om det skrivna språket och dess konst. Det var så igenkännande där du beskriver om att tala och berätta är så mycket lättare för dig än att inspireras av att skriva och formulera ner allt till text och ord.

  Jag är inspirationsföreläsare inom hälsa och personlig utveckling och även för mig så känns det naturligt att tala inför grupp och sprida min kunskap. Jag har en dröm och en längtan om att själv skriva en egen bok men det är här som det låser sig jag kommer inte framåt utan jag upplever att jag har fastnat och är samtidigt min värsta kritiker.

  Jag kommer inte att ge upp utan arbeta mig framåt mot mitt mål med en egen bok! Lika som du så sjunger jag mycket och med sång och musik skapas kreativa stunder.

  Ett stort lycka till med din bok med vänliga hälsningar Maria Björk

Kommentarer är stängda.