Maria Estling Vannestål inspirerar i månadens gästinlägg på Punctum saliens

Författare till november månads gästinlägg är Maria Estling Vannestål. Maria är, bland mycket annat, engagerad i projektet Livstid tillsammans med sin kollega Sara Norrby Wallin.

Att bokcirkla sig till egentid, energi och livsvisdom

av Maria Estling Vannestål

I många år hade jag trånat efter en bokcirkel, denna enorma kvinnor-mitt-i-livet-folkrörelse. Min syster hade en, flera av vännerna likaså, och så mindes jag de spännande samtalen under kurserna i litteraturvetenskap på universitetet, hur även den tristaste roman kunde växa och bli intressant när ens egna läsupplevelser och perspektiv mötte andras. Jag ville så gärna ha en egen, men hur bära sig åt? Alla andra hade ju redan en. Eller så var de för upptagna – med jobb, barn, hus och vänner. Inte skulle någon ha tid att bokcirkla ihop med mig. Och, hm, egentligen fanns väl inte tiden hos mig själv heller? Jag hade ju också allt det där – inklusive tre barn och ett fjärde på väg…

Från blogg till bokcirkel

Men det var ändå meningen att jag skulle få min bokcirkel, och sociala medier kom till min hjälp. Först bloggade jag lite stilla om min längtan på min och vännen Saras blogg Livstid.nu. Genast fick jag napp och då vågade jag kasta ut spöet på Facebook också. Och vips fanns de där – åtta läshungriga kvinnor varav några från min gamla vänkrets och några nyare bekantskaper. Som initiativtagare blev jag Målajords litterära salongs ständige sekreterare, med den ytterst icke-betungande uppgiften att lägga ut boktitlar och datum för träffar på vår Facebook-grupp (som är fiffig att ha när man missat en träff och vill informera sig). Namnet kom sig av att första träffen ägde rum hemma hos mig – som bor i byn Målajord – och så tyckte vi att litterär salong lät lite glamouröst. Det kan man behöva i sin vardag, lite rockstjärnestatus helt enkelt, som förra månadens gästbloggare skrev om!

Avslappnat och prestigelöst

Trots det till synes pretentiösa namnet är vår bokcirkel enormt opretentiöst. Vi turas om att ses hemma hos varandra, och det är absolut förbjudet att ordna någon mer avancerad kulinarisk utsvävning än te och mackor – det ska inte kännas som en börda att vara värd! Det innebär också att man aldrig behöver tveka om man får komma till träffarna även om man inte har läst ut boken – eller om man inte tycker att man har så mycket att tillföra boksamtalet. När vi möts pratar vi om allt möjligt – men det blir alltid spännande och livliga samtal om boken vi läst, mer intressanta ju mer olika vi har tyckt om den. Så oense som vi var om den senaste – Bodil Malmstens Sista boken från Finistère – har vi aldrig varit, och diskussionen var en av de roligaste och mest givande vi haft, det var alla överens om!

Bokcirkeln berikar

Och så var det detta med tiden – för den är ju knapp för oss alla. Så hur hinner vi? Jo, bokcirklandet hjälper oss att prioritera in egentid mitt i våra hektiska liv. För det är ju faktiskt som Bodil Jönsson säger, att vi alla har 24 timmar per dygn och att det är vi själva som bestämmer vad vi använder de timmarna till. Kanske läser vi alla mer än vi gjorde tidigare, men kanske tittar vi mindre på TV? Och så får vi så mycket energi av våra träffar att de ger oss ork till det där mindre glamorösa i vardagen, som tråkiga jobbmöten, skjutsning till barnens allsköns aktiviteter och diskmaskinsurplockning. Jag tror också att bokcirkeln gör oss lite visare. Dels för att vi nog själva läser böcker mer uppmärksamt än tidigare; vi viker hörn och stryker för intressanta passager att dela med oss av till varandra när vi ses. Dels i mötet med de andra deltagarnas läsupplevelser, och kopplingarna de gör till sina livserfarenheter.

Hitta din bokcirkel eller vidga den du har!

Har du också en längtan efter att hitta en bokcirkel att berika ditt liv med? Gör slag i saken – våga fråga! Såhär i efterhand inser jag att ingen nog skulle ha blivit förnärmad av en direkt förfrågan, utan snarare se det som en ära att bli tillfrågad – oavsett om man har lust och möjlighet eller inte. Ställer du frågan på ett socialt nätverk som Facebook innebär det dessutom att ingen behöver känna någon press att svara ja. Och bor du i Växjötrakten och antingen har en bokcirkel som du vill utveckla, eller skulle vilja hitta en bokcirkel, kom till Stadsbiblioteket den 15 november kl. 18.30. Där får du träffa mig och Sara från Livstid plus ett gäng andra verksamma och potentiella bokcirklare under en spännande kväll med namnet Vidga dina (bok)cirklar!

Tycker du detta är intressant och vill veta mer om Maria Estling Vannestål och om Sara Norrby Wallins projekt Livstid kan du läsa om i ett tidigare inlägg här på Punctum saliens som bär rubriken Skriver inspirerande om livet, tiden och vad vi gör med den.

Sara Norrby Wallin,t.v och Maria Estling Vannestål inspirerar på Växjö stadsbibliotek den 15 november.Foto:Maria Daniels

Vill du veta mer om Livstid?

Till  Livstid.net

Till Livstids facebooksida

Foto:Maria Öqvist Öhman

Tack Maria Estling Vannestål för att du skrivit månadens gästinlägg för Punctum saliens. Som tack får du en gåva från Jag Blommar hemsänd till dig. Konsthantverkare Maria Öqvist Öhman har satt samman ett litet paket med ett  anteckningsblock i storlek A5 med vita olinjerade blad. Motivet på framsidan är en blomma som hon målat.Därtill skickar Maria med tre stycken av sina fina vykort. Tack också till dig Maria Öqvist Öhman för din generositet.