Lou Hedström Bokinge inspirerar

Lever du din dröm eller drömmer du ditt liv?

– om personlig utveckling på riktigt

Lou Hedström Bokinge –

www.inspirationsforelasare.se

Funderar du någonsin på meningen med livet? Varför du finns här på vår jord? Vad du gör med det liv, som är det enda du har? De här frågorna har människan ställt sig i alla tider och i alla kulturer. Idag översköljs vi av råd om hur vi ska leva, men alltför sällan funderar vi över vad vi själva vill. Om du nu skulle vilja förändra ditt liv för att du känner att du ännu inte förverkligat dina innersta drömmar – hur gör du då?

Det finns naturligtvis många vägar. Det allra viktigaste är att avsätta tid för att stämma träff med dig själv och försöka lära känna den där individen som är Du. För det krävs det lugn och ro. Och vem har det nu för tiden? Om du ser ditt mål att lära känna dig själv som en livsinvestering, så tror jag helt säkert att du ordnar denna grundläggande förutsättning på något sätt.

Den du är, det du har och det du gör började ge sig tillkänna den dagen du kom till världen, kanske till och med tidigare. I barndomen grundläggs vår identitet av de förväntningar som våra föräldrar har på oss, och senare lärare, klasskamrater, arbetskamrater, partners och vänner. Det är i denna process som just Du skapas.

 

”För att hitta din kärna måste du gå tillbaka i din tillblivelse. Det är ur den befruktade blom-man som ett blåbär blir till.”
”För att hitta din kärna måste du gå tillbaka i din tillblivelse. Det är ur den befruktade blomman som ett blåbär blir till.”

 

Självklart kan man inte skylla på en taskig barndom om det går fel i livet. Det finns ju många fler ingredienser som formar dig. Dina val. Din uthållighet. Ditt mod att bryta mot det förväntade och känna efter vad just Du tycker är viktigt. Om detta val inte funnits så skulle troligtvis mänskligheten gått under. Begreppet Survival of the fittest handlar om detta. Många tror att denna devis myntades av Darwin, men det var endast en misstolkning av hans tankar om att de som anpassar sig bäst överlever – inte de starkaste. Kanske funderade han aldrig över frågan – anpassar sig till vad? Det tycker jag att du ska göra.

Efter att du har tillfredställt dina basbehov av syre, vatten, mat och sömn har du ett val att, utifrån dina fysiska och psykiska förutsättningar, göra ganska mycket för att leva ditt liv som du önskar. Åtminstone när det gäller vad du äter och dricker; vad du jobbar med; hur du tillbringar din ledighet; vad du läser; hur mycket du tittar på tv; hur mycket onödiga prylar du köper; vilka vänner du umgås med och vem du lever ihop med etcetera. Om du äter nyttigare, dricker mindre alkohol, slutar röka/snusa (om du nu gör det), rör dig mer och sover tillräckligt, så har du kommit långt. Om du till detta lägger till tid för energigivande relationer; tid för avkoppling; tid för att reflektera över livet; tid för lek; tid för det som ger Dig livslust – då har du kommit längre. Observera att detta inte är en självisk handling, utan ditt bidrag till en värld där du är en del av något större. Ju fler delar som mår bra – ju bättre blir helheten.

2015 besteg Lou världens högsta fristående berg och lyckades ta sig ända upp till toppen – Uhuru Peak – på nära 6.000 meters höjd tack vare sitt val att förverkliga en livslång dröm. Läs mer på Lou’s blogg: www.livslustbloggen.se
2015 besteg Lou världens högsta fristående berg och lyckades ta sig ända upp till toppen – Uhuru Peak – på nära 6.000 meters höjd tack vare sitt val att förverkliga en livslång dröm. Läs mer på Lou’s blogg: www.livslustbloggen.se

Du kanske undrar över var du ska ta den där tiden. Du kanske tänker att dygnet har bara 24 timmar. Just därför är det väldigt viktigt att du spenderar dem på saker som ger dig livsglädje. Jag har ett gott råd: skippa tv:n, surfandet, mobilen och shoppingen en tid, så kommer du att ha massor av tid över. Du som redan gjort det valet – vet att det är helt sant.
Den tiden kan du nu ägna åt att ta reda på dina mål i livet och fundera över dina innersta drömmar. För det krävs lugn och ro. Och det som vi så sällan får uppleva i vårt snurrande bullrande ekorrhjul – tystnad.

”Att bege sig ut i naturen med allt man äger på ryggen ger en känsla av vad frihet innebär. Att strosa omkring i långsamhetens lov, är ett sätt att hitta sig själv.”
”Att bege sig ut i naturen med allt man äger på ryggen ger en känsla av vad frihet innebär. Att strosa omkring i långsamhetens lov, är ett sätt att hitta sig själv.”

Tystnaden finns närmre än du tror. Sök upp närmaste skog och vandra lite planlöst tills du hittar en plats som känns bra för dig. Sätt dig ner. Andas lugnt. Se dig omkring. Se på allt vackert som finns alldeles nära dig. Det kan vara ett vindpinat regntyngt träd, där löven och grenarna tycks kämpa för att hålla stånd mot vattnet och vinden. Det kan vara en stretande myra som kämpar med, ett i din värld, väldigt litet strå. Men som i myrans värld är så oerhört mycket större och tyngre än den själv.

Begrunda bladens kamp och myrans stretande och fundera över om det är något du själv kämpar och stretar med i Ditt liv. Fundera i så fall över varför. Kan det bero på att du gör något som du tror att du måste, men kanske inte riktigt vill? Kan det bero på att du gör något som ingen direkt har tvingat dig till, men som du ändå motvilligt fortsätter med? Om allt du gör känns bra så stanna i det. Du kanske redan lever din dröm…

Men om du känner att det finns saker i ditt liv som du inte är nöjd med, så kan du fundera över vem det kan vara som tvingar dig att leva detta liv som du inte vill ha? Kan det vara du själv och i så fall varför?

Bilder © Lou Hedström Bokinge

LouHedstromBokingeBildOttossonPhotoLou Hedström Bokinge – inspirationsföreläsare, civilekonom, teolog och certifierad handledare i Programmet för Sorgbearbetning™, men främst en människa med hjärna och hjärta som utmärker sig som talare genom sina mänskliga och forskningsbaserade föreläsningar och kurser.

Lou har i sitt eget liv övervunnit svåra hinder och visar med sin livslust och livsglädje att nästan ingenting är omöjligt om man jobbar för det riktigt ihärdigt. Föreläsningen Lever du din dröm eller drömmer du ditt liv? kan du lyssna på nästa gång den 25 oktober på Villa Överås i Göteborg.Är du intresserad av att veta mer om detta föredrag och andra engagemang genom Lou besök gärna Lou’s hemsida: www.inspirationsforelasare.se .

 

 

Punctum saliens tackar Lou Hedström Bokinge för detta gästinlägg. Läs gärna också Lous tidigare gästinlägg för Punctum saliens, som bär rubriken Lou Hedström Bokinge om kärlek och livsstyrka

One thought on “Lou Hedström Bokinge inspirerar

Kommentarer inaktiverade.