Kreativitet och välmående

Gästinlägg av Torun Israelsson

Kreativitetsguiden

Det är nu ett bra tag sedan Elisabeth Jönsson ställde den hedrande frågan om jag kunde tänka mig att gästblogga för Punctum Saliens.

Jag har den största respekt för både Elisabeth och hennes tidigare gästbloggare, så naturligtvis kände jag mig både ärad och ödmjuk – och tackade ja.

Ämnet beslutades till Kreativitet och välmående. Kändes som en självklarhet och lätt som en plätt. Klart man mår bra om man utövar sin kreativitet! Vad finns det egentligen att skriva om?

Fast… ganska snart hopade sig frågorna. Är det säkert att man mår bra av kreativitet och kan man må dåligt av att utöva den? Och när är man som mest kreativ – när man mår bra, eller när man mår dåligt? Kan måendet och skapandet påverka varandra och i så fall på vilket sätt?

Vad tror du? Kanske du har ett svar?

Kreativiteten och våra känslor

Säkert är i alla fall att kreativitet i allra högsta grad påverkas av våra känslor. Och känslor det har kreativa personer gott om. Visste du att ett gemensamt drag för kreativa individer är en mindre aktiv bortfiltrering av hjärnans inkommande stimuli? Det betyder att den kreativa individen (du!) har ett högre flöde av information i hjärnan, vilket bland annat leder till starka känslor, både positiva och negativa.

Det finns forskning som visar att positiva känslor förbättrar vår problemlösningsförmåga, något som starkt bidrar till kreativiteten. Positiva känslor är också nedvarvande och lugnande, vilket bidrar till att du känner dig nöjd. Om nöjdheten innebär att du blir bekväm och att du inte ser någon anledning till att anstränga dig mer, då inverkar positiva känslor negativ på kreativiteten. Å andra sidan måste vi vara öppna för att vila och inkubation (den kreativa pausen) är en mycket viktig del av den kreativa processen.

Aha-upplevelser och flow

Men, hur var det nu då? Stämmer det att kreativitet gör oss lyckligare? Ja, det gör det faktiskt. Det finns vissa delar av den kreativa processen, till exempel att få leva ut sin upptäckaranda och att få en aha-upplevelse som starkt bidrar till att du mår och presterar bättre. När sedan själva arbetet flyter på och du drabbas av flow, då frigörs det kreativitet så att det bara visslar om det.

Övervägande positivt för sambandet mellan positiva känslor och kreativitet med andra ord.

Återstår att syna de negativa känslorna lite i sömmarna. Här finns det nämligen också forskning som påvisar den kreativa processens påverkan på känslorna, men den här gången negativt. Hur kan det gå ihop? Jo, det ligger i den kreativa processens natur att det du gör är nyskapande. I all nyskapande verksamhet finns det inbyggda risker och det innebär att själva skapandet medför en osäkerhet och en god portion av möjligt misslyckande. Detta kan orsaka stress, som i sin tur skapar negativa känslor.

Men, vad händer då om du är ledsen, arg och frustrerad eller bearbetar något trauma? Intressant nog driver våra negativa känslor oss framåt och ger en impuls till att hitta lösningar på vår inre oro. Där och då kan kreativiteten bli ett verktyg att hantera de negativa känslorna. Därmed finns det även ett positivt samband mellan negativa känslor och kreativitet!

Även om det är negativa känslor som driver fram kreativiteten, så innebär det kreativa utövandet som jag skrev om inledningsvis, att man får positiva känslor av både den kreativa processen i sig och känslan av att vara i flow.

Därmed är vi tillbaka på ruta ett och kan som slutkommentar lägga till att positiva känslor (förutom ökad problemlösningsförmåga och lugn och ro) bidrar till ökad självkänsla, ökad livstillfredsställelse och ett ökat välbefinnande.

Så vad väntar du på?

Vilket kreativt projekt ska du ta tag i idag?

Jag menar NU?!

bannerguestwritersts

 

 

 

Kreativitetsguiden

Varmt tack Torun Israelsson för ditt gästinlägg för Punctum saliens. Är du intresserad av att veta mer om kreativitet ur olika aspekter och kreativitetens betydelse i våra liv rekommenderar jag ett besök på Kreativitetsguiden För ytterligare fördjupning finns också möjlighet att, utan kostnad, teckna sig för kreativitetsbrevet.

Elisabeth Jönsson

 

kreativitetsguiden

 

2 svar på ”Kreativitet och välmående

 • 9 februari, 2015 kl. 1:44 e m
  Permalänk

  Underbart när ord fungerar så.
  Varmt tack för kommentar Halina.
  Mvh
  Elisabeth

 • 9 februari, 2015 kl. 10:38 f m
  Permalänk

  Tack för det underbara inlägget 🙂
  Grubblade över något och med dina ord kom solen och klarhet…
  Det är bara att ta min digitala DSRL-vän och gå ut 😉
  Kramar Halina

Kommentarer är stängda.