Kerstin Sörbom om att resa

Kerstin Sörbom är verksam som livscoach, inspiratör och mentor i sitt eget företag KS Utveckling AB. En av hennes främsta passioner är att resa. Hon driver en resverksamhet, Sinnenas resor, som växte fram ur hennes brinnande behov av att medvetet och intensivt uppleva med alla våra sinnen.

”Det ska pirra i kroppen, i varje cell ska det kännas att nu,

det är nu jag lever och upplever.”

I aktuellt gästinlägg för Punctum saliens reflekterar Kerstin Sörbom över resandets betydelse.

kerstinsorbom2
Foto. Kajsa Ingemarsson

 Tankar om att resa

Gästinlägg för Punctum Saliens av Kerstin Sörbom

Att resa kan handla om att växa och utvecklas som människa här hemma och på det personliga planet eller att resa iväg och lämna det bekanta, trygga och vardagliga en stund för att uppleva andra länder och kulturer.

Den inre längtan av att resa – den fysiska rörelsen – den har ibland varit smärtsamt närvarande och den har jag haft och känt så länge jag minns. Känslan av frihet, tron och tilliten att det är möjligt att röra på mig. Jag tror att den har hållit mig vid liv när min svåra sjukdom fjättrade mig vid hemmet. Den inneboende själsliga kraften som övervinner den fysiska kroppen.

Alla mina yttre resor har även haft en djup inre mening och gett mig möjlighet till personligt växande. Meningen har oftast visat sig just under resans gång, genom möten, händelser, måendet och miljön.

Ibland kommer insikter efter att jag avslutat resan, när jag har haft tid att fundera och känna efter vad just detta resmål har ”gett” mig som gåva. Jag har upplevt omvälvande resor där alla mina förutfattade meningar och rädslor har ”dykt” upp och utmanat mig att hantera dem just i ögonblicket. Utmaningarna var kanske inte det jag har drömt om när jag planerade resan, men i en främmande miljö kommer man inte undan. Det gäller att kapitulera och kunna acceptera det som händer. Omfamna skeenden, oavsett vad som händer och det är här den inre resan förenas till en enhet med den yttre.

Just Afrika innebär för mig förankring och grundning, rötterna, basen. Ljudet av trummorna, vidderna och dramatiken berör ens innersta väsen.

Marocko förför mig med sina underbara variationsrika miljöer. Här kan du upptäcka Saharas öken med sin gassande sol och stillhet, Atlasbergen med sin kompromisslösa styrka, vilda Atlanten, mjuka Medelhavet, ett fantastiskt rikt kulturliv och fascinerande traditioner.

Marocko förför mig med alla sina lukter, smaker och färger, oemotståndligt, krävande, ljuvligt och annorlunda. Nyss hemkommen från Marockos Sahara kan jag konstatera att jag mötte ALLA mina djupaste rädslor där – och just denna resa blev en av de häftigaste resorna någonsin.

Jag tror på att utmana sig själv för att finna sitt livs resa.

kerstinsorbom3
Foto: Fotograf Hafner, Studio Pro

 

Om Kerstin Sörbom

– Det är min otroliga nyfikenhet och mitt mod som ledde mig till ett karriärsbyte mitt i livet och vidareutbildning till samtalsterapeut, ledarskapsutvecklare och ICF Executive coach med kurser i bland annat mindfullness.
Men så fanns ju även ett liv innan jag flyttade som vuxen till Sverige – ett liv som under mina unga år präglades av en mycket svår sjukdom, men som sedan fylldes av helt fantastiska och spännande resor.

Kerstins passion för att resa började efter flera års studier i ekonomi, därefter arbete inom bank- och börsväsendet i Tyskland. Där och då kände hon att hon inte kunde stå emot sin stora längtan längre.
– Världen öppnade sig och jag ville vara med och leva, njuta och känna. Det blev rätt så äventyrliga resor till världens alla hörn. Resandet blev mitt sätt att utmana mina fysiska gränser. Jag ville visa världen att allt är möjligt om man bara vågar. Från att ha levt nära döden blev mitt liv nu fyllt med utmaningar, njutningar, kulturella möten och lärande.

– Och här står jag nu, med alla mina underbara kunskaper, djupa erfarenheter, med min passion och mission: jag vill bidra till att du återskapar din egen förundran över just ditt liv.

Kerstin vill framhålla att livet är en gåva, en värdefull gåva som vi ska ta hand om på bästa sätt.

Sinnenas resor

Just nu är det Marocko som ligger och pockar på Kerstins uppmärksamhet. Vill du resa tillsammans med Kerstin? Genom Sinnenas resor är bland andra följande resor inplanerade för hösten 2015.

Spännande och exklusivt äventyr för kropp och själ i magiska Marocko i september

Och i samarbete med Kajsa Ingemarsson erbjuder Sinnenas resor en magiskt retreat i Marocko i oktober.

– Nästa vår kommer Kajsa och jag erbjuda en resa till södra Frankrike/ Languedoc, I pilgrimernas spår. Även Sahara öknen i Marocko lockar igen med ett äventyr, berättar Kerstin Sörbom.
Första fotot till detta inlägg är taget för många år sedan i samband med en resa Kerstin Sörbom gjorde till Kongo.

Varmt tack Kerstin Sörbom för ett inspirerande gästinlägg./Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare.