Joanna Björkqvist om kärleken till böcker och läsning

 Joanna är verksam som journalist med vidare studier i  litteraturvetenskap.  Hon har ett förflutet som nyhetsreporter på Sveriges Television och har också arbetat som lärare i svenska, engelska, bild och media i tretton år. Hennes roman ”Närmare dig” utkom på Grim förlag 2013 och 2012 kom handboken ”Förverkliga din bokdröm” som hon skrivit tillsammans med Kristina Svensson på KS förlag.


Just nu skriver Joanna på en ny bok i en annan genre än de tidigare och denna bok är planerad att komma ut i december 2014. Joannas livspassion att läsa och skriva genomsyrar hennes gästinlägg för Punctum saliens.

Om att fångas av litteraturen

Redan när jag var liten älskade jag böcker. Jag drömde mig först bort till den vackra Blåbärsskogen i Puttes sällskap, därefter till skrämmande Nangijala med Skorpan och strax efter till kyliga Narnia i väntan på Aslans återkomst.
Ju äldre jag blev desto mer avancerad blev litteraturen jag läste och snart befann jag mig i Agatha Christies kriminella England, Euripides antika Grekland och Steven W Moshers politiska Kina. Medan jag sitter tryggt hemma i fåtöljen, nedsjunken i ett säte på tåget eller ligger på en filt på sandstranden tar jag del av världar jag aldrig skulle haft möjlighet att stiga in i annars.

Jag tror att det är just där fascinationen för böcker ligger för min del. Det skrivna ordet ger mig möjlighet att få besöka helt andra platser än de där jag vanligen befinner mig och inte nog med att stället är annorlunda – jag gör dessutom resan genom någon annans ögon samtidigt som jag bär med mig själv i en spännande symbios. När allt klaffar uppstår ren magi.

Det måste inte röra sig om exotiska platser eller overkliga äventyr, även om jag uppskattar det också, utan det är känslan av att få min egen värld aningen vidgad som jag tycker om. Precis som i verkliga livet fascineras jag av människor och deras öde, såväl fiktiva som autentiska, och att få ta del av andra människors liv ger mitt eget liv en djupare dimension och en ljudligare klang.

Allt jag läser behöver inte förändra min världsbild eller göra mig till en bättre människa, även om det är oerhört trevligt de gånger det händer, utan det kan räcka med att jag får en insikt om något, njuter av en särskilt vackert formulerad mening eller kanske överraskas på ett positivt sätt.

narmare-dig
När jag själv skrev om min romankaraktär Saga Allerlöv i Närmare dig valde jag att göra henne mycket mänsklig. Jag lät henne vara lycklig, olycklig, förtvivlad, glad och också en smula neurotisk. Allt för att mina läsare skulle få komma henne nära.
Under ett par års tid levde jag så nära Saga att hon och hennes värld var fullständigt verkliga för mig. När jag skrev om de vackra blommorna i trädgårdarna eller de ljumma kvällarna på altanen blev jag uppriktigt förvånad när jag tittade ut genom fönstret vid mitt skrivbord och såg snötäcket ligga vitt utanför. Jag befann mig ju mentalt kring midsommar, så varifrån kom all snö? Det är precis så det går till när jag fångas av en bok.
Oavsett om jag är läsaren eller författaren.

Joanna Björkqvist

Foto: Edvard Björkqvist

Boken ”Närmare dig” finns att köpa bland andra i följande butiker: Adlibris,  Bokus,  Cdon.com

Länkar:

joannabjorkqvist.com/

joannabjorkqvist.com/narmare-dig/

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

En reaktion till “Joanna Björkqvist om kärleken till böcker och läsning

Kommentarer inaktiverade.