Gästskribent Ingrid Tollgerdt-Andersson

Ingrid Tollgerdt-Andersson fil.dr i psykologi, forskare och författare skriver i två gästinlägg, varav det första publiceras idag, om vad som krävs för att förverkliga sina drömmar. Läs och inspireras!

Att göra det omöjliga möjligt!

Är det möjligt att göra vad som helst? Kan alla människor bli framstående forskare, få högsta betyg i skolan, bli läkare, doktorera, bli framstående artister som Madonna eller Springsteen, framgångsrika idrottsstjärnor som Zlatan eller Björn Borg, välkända filmregissörer som Ingmar Bergman, vackra som Marilyn Monroe eller Brigitte Bardot, bli Nobelpristagare? Naturligtvis inte. Att ha en sådan uppfattning om sig själv och sin förmåga tangerar dessvärre, för de flesta, en narcissistisk personlighet. Däremot kan många göra så mycket mera än vad de tror, lyckas att göra det omöjliga möjligt. Barn och unga har ofta drömmar som de vill förverkliga. Någon vill bli författare, en annan TV stjärna, en tredje konstnär och så vidare. Inte sällan hörs omgivningens röster säga att det går aldrig. Eller är det kanske rent av den egna inre rösten som uttrycker tvivel?

För några år sedan genomförde jag en omfattande studie kring vilka faktorer det är som avgör om man lyckas eller inte. Att en gång kunna se tillbaka på sitt liv och känna att jag har gjort precis det jag ville och det jag en gång drömde om. Man behöver inte blir framgångsrik i den gängse meningen utan framgångsrik längst inne i sig själv.

Vad är det då som krävs för att lyckas förverkliga sina drömmar? Finns det några gemensamma nämnare bakom framgång? Dessa frågeställningar var bakgrunden till ovan nämnda studie där jag intervjuade tio välkända och framgångsrika svenskar, bland andra Kjerstin Dellert, Amelia Adamo, Gunde Svan, Björn Hellberg, men även företagsledare som Carl Bennet och Mats Paulsson. De berättar om sina liv från tidig barndom och fram till dags dato. Det är otroligt spännande att notera hur lika dessa personer är. Ja, varken till ålder, profession eller kön, men när det gäller drivkraften att förverkliga sina drömmar och att göra det omöjliga möjligt.

De gemensamma nämnarna för de personer jag intervjuade var:

Våga gå sin egen väg

Riskbenägenhet och mod

En god självkänsla och ett bra självförtroende

Söker nya utmaningar och ständig utveckling.

Hårt arbete och en hög energinivå

Lusten och passionen

Av Ingrid Tollgerdt-Andersson

Ett ett kommande inlägg som publiceras i mitten av mars utvecklar Ingrid Tollgerdt Andersson dessa gemensamma nämnare.Missa inte det!

Mer av Ingrid Tollgerdt-Andersson

Läs gärna tidigare gästinlägg för Punctum saliens av Ingrid Tollgerdt-Andersson.

Passion, självkänsla och framgång

Du har också möjlighet att läsa ett porträtt om Ingrid i inlägget Ingrid Tollgerdt Andersson inspireras och fascineras av människan.

Mer om Ingrid, hennes författar- och forskargärning har du möjlighet att läsa på hemsidan för Ingrid Tollgerdt-Andersson samt via bloggen Tollgerdt.com