Cecilia Kärvegård visar vägar till hur du kan skapa dig ett rikare liv

Oktober månads gästinlägg i bloggutmaningen ”Berika och värna livet” är skrivet av Cecilia Kärvegård, beteendevetare, diplomerad stresskonsult och livsstilsdesigner och bär rubriken:

Sätt rockstjärnestatus på ditt liv

av Cecilia Kärvegård

”När du är unik, när du ser att du är bäst i hela världen på att vara Du, när du prioriterar så att du mår bäst, när du lever fullt ut, när du går utanför din trygghetszon och möter livet! Då har du Rockstjärnestatus i ditt liv!”

Att bjuda in Rockstjärnestatus i ditt liv är att ändra attityden, tacka ja till fler konstruktiva tankar, leva ut dina drömmar, välja skrattet, leka, prioritera dig själv, njuta, göra mycket av det som du tycker om att göra och att vara unik.

Det är vardagen som vi ofta släpper i väg och låter gå på autopilot för att sedan leva upp lite under helgen, om vi orkar.

Du skapar dina tankar

Du skapar dina tankar, dina tankar skapar dina känslor, dina känslor påverkar ditt beteende och ditt agerande. När du är medveten om hur dina tankar och attityder påverkar hur du ser på din vardag så kan du också bli medveten om vilka tankar och attityder du har som begränsar din möjlighet till Rockstjärnestatus i ditt Liv. När du börjar bli medveten om dina tankar och attityder så kan du också välja att byta ut dom mot tankar och attityder som ger Rockstjärnestatus och sätter ett stor leende på dina läppar betydligt oftare.

Rockstjärnestatus är en blandning av flera saker; självinsikt, självkänsla, spontanitet, din unikhet, dina drömmar, din kreativitet, din livsglädje, att gå utanför din trygghetszon, din attityd, dina tankar. Så det är väldigt viktigt att du prioriterar dig själv väldigt högt och tar dig tid för att vara med dig själv för att växa, lära nytt, ta reda på vem du är och för att utvecklas. Rockstjärnestatus i ditt liv bottnar i det som är du, ditt unika  jag, dina unika idéer, göra saker på ditt sätt, sprunget ur dina drömmar.

”Behandla dig själv såsom du behandlar andra”

Relationen till dig själv är livslång och den viktigaste som du har. Ett motto som många lever efter är: ”Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad”. Jag har valt att ”bygga” om det mottot för att fungera bättre med verkligheten: ”Behandla dig själv såsom du behandlar andra”. Vi är ofta experter på att älta negativa tankar, vi dömer oss själva väldigt hårt, talar om för oss att vi inte duger något till, intalar oss att vi inte kan, kräks på spegelbilden och vi är så fula och feta. Så skulle du aldrig behandla en vän, bekant, kollega eller familjemedlem. Vi har mycket större förståelse, acceptans och överseende med andras brister än för våra egna. Självklart är det bra med självkritik men det får inte bli in absurdum. Det ska finnas en balans även där. Men om du börjar behandla dig själv som du behandlar andra så har du kommit en god bit på väg till Rockstjärnestatus i relationen till dig själv.

När du prioriterar och tar hand om dig själv får du mer energi som hjälper dig att vara mer närvarande i nuet och att orka finnas där för dina nära och kära. Både du och din familj har mycket att vinna på att du tar hand om dig själv och dina tankar.
Att sätta dig själv främst innebär att du med jämna mellanrum gör saker bara för dig själv och det behöver inte vara så stort eller märkvärdigt. Ju oftare du gör det desto kortare tid behöver du avsätta per tillfälle.
Ta en kvart om dagen då du är helt för dig själv och gör något som du tycker om; läser en bok, skriver, målar, sjunger, dansar eller vad det nu kan vara.

Tips på hur du kan visa dig själv uppskattning:

 • Boka in tid med dig själv i din kalender, helst en halvtimme om dagen och ibland mer.
 • Belöna dig själv när du uppnått ett mål.
 • Ta hand om dig själv och unna dig tid hos massören,fotterapeuten, manikyristen eller gå på spa.
 • Köp en bukett blommor.
 • Unna dig något gott ibland.
 • Strunta i alla måsten ibland och bara vila.
 • Skriv ett brev till dig själv som du skickar.
 • Gå en studiecirkel för att lära dig något nytt.
 • Lär dig säga NEJ.
 • Skriv ner dina mål.
 • Skapa dina egna affirmationer.

Tänk på att du är bäst i hela världen på att vara du! Du förtjänar massornas jubel! Ett fullsatt Globen som hyllar Rockstjärnan i dig! Nej, jag kan inte heller sjunga, eller spela men tänk att du står på scenen, i ett fullsatt Globen, med fans som jublar bara av att se dig. Människor som jublar bara för att du är bäst i hela världen! Bäst i hela Världen på att vara Du!

Nu är Globens scen inte min, riktigt än, men jag har publiken, jag har massornas jubel; inom mig. Jag är Rockstjärnan i mitt liv, jag har Rockstjärnestatus i mitt liv! Jag har valt att leva här och nu, just idag! Vad väljer du?

Rebellen inom mig står på barrikaderna och skriker ut till dig: Bli din egen Rockstjärna! Sätt Rockstjärnestatus på ditt liv! Du är bäst i hela världen, på att vara du!

Rockstjärnans uppmaning:

 • Slå Jante på käften!
 • Täpp till truten på din inre kritiker!
 • Ställ dig på barrikaderna och skrik!
 • Hylla dig själv!
 • Var unik!
 • Doppa tårna och gå utanför din trygghetszon!
 • Var framgång!
 • Njut av livet!
 • Strunta i konventionerna!
 • Bli din egen Hero!
 • Var Success!
 • Ät varmkorv med bröd på finporslinet!
 • Höj volymen!
 • Dansa med dammsugaren!

Mer om Cecilia finner du via följande länk Klokegård.se:

Tack Cecilia för ett givande och intressant samarbete och för alla tänkvärda och värdefulla tankar du delar med dig av i olika sammanhang. Som tack för att du skrivit månadens gästinlägg får du en gåva från Maria Henell Design hemskickad till dig.

För fotografierna svarar Nathalie Kärvegård,Kärves design och foto.

 

8 svar på ”Cecilia Kärvegård visar vägar till hur du kan skapa dig ett rikare liv

 • 6 oktober, 2011 kl. 3:47 f m
  Permalänk

  tack för kloka ord – men jag är sååå trött på att vara jag!

  • 7 oktober, 2011 kl. 8:44 f m
   Permalänk

   Att umgås med samma person 24/7 kan ibland bli påfrestande och det händer att man tröttnar när det känns som om allt står still och ingenting riktigt blir som man önskar. Det är då livet utmanar dig till att ta ett kliv. Att ta ett kliv i den riktning som du strävar. När vi är missnöjda med hur våra liv ser ut så är det dags att byta strategi. När det inte blir som du vill så är det läge att testa nya vägar till att uppnå dina mål. Jag tänker på Einsteins definition av galenskap:

   ”När vi gör på samma sätt om och om igen och förväntar oss annorlunda resultat”

   Och vi gör väl lite så till mans.

   Så när du är trött på dig själv är det dags att lära känna dig själv bättre, att utveckla de sidor hos dig själv som du faktiskt tycker om. Det är också bra att utforska vilka egenskaper/sidor som du tycker att du saknar och vill ha. Se dig omkring; finns det någon person i din omgivning som inspirerar dig? Någon som har sidor/egenskaper som du önskar att du hade?

   Se, utforska och lär! Det är du själv som sätter dina begränsningar och det är du som väljer hur ditt liv ska se ut. Och kom ihåg att du är bäst i hela världen på att vara du! Det finns ingen annan i världen som är som du! Du är unik!

   • 7 oktober, 2011 kl. 3:28 e m
    Permalänk

    tack fina cecilia! vilka härliga kloka ord.
    just att bara göra samma hela tiden är att slita ut sig.
    och att tro på förändring genom att stånga huvudet i väggen.
    nu får jag ny energi och vill göra nytt. göra skillnad.
    fick energi av det här 🙂
    TACK både elisabeth och cecilia!

 • 5 oktober, 2011 kl. 6:53 f m
  Permalänk

  Cecilia! Jag gör typ det som du önskar. I går lämnade jag in manus till min nästa bok ”100% Charlotte” om min rätt att vara jag fullständigt och din rätt att vara du fullständigt och om hur fantastiska vi faktiskt är… och om hur viktigt det är att sluta vara duktig på andras villkor.
  Som en terapeut sa till mej en gång:
  Charlotte, vilken är den enda person du med säkerhet kommer att leva med i resten av ditt liv? ….
  Just det…
  Var snäll mot henne då.
  Så nu är jag snäll mot henne och släpper ut henne i full frihet.
  Och jag bloggar nästan varje dag på det temat… att vi ska ta fram våra rockstjärnor eller vilken metafor vi nu föredrar.
  Senaste inlägget: http://lustochliv.blogspot.com/2011/10/forskning-ar-du-beroende-av-att-vara.html

  • 5 oktober, 2011 kl. 12:43 e m
   Permalänk

   Underbart att läsa! En sann Rockstjärna har talat! Ser fram emot att få läsa 100% Charlotte!

   You Rock!

 • 2 oktober, 2011 kl. 9:11 f m
  Permalänk

  Sådant som man måste påminna sig om med jämna mellanrum. Jag har blivit ganska bra på det, men inget som kommer självklart. Det kommer nog bland annat med ålder. Tycker särskilt om att äta varmkorv på finporslin. Man ska njuta av varje dag och göra fest av vardag med små enkla medel.

  • 5 oktober, 2011 kl. 12:36 e m
   Permalänk

   Precis! Det är inte svårare än man gör det. Det krävs oftast så lite för att förgylla en grå vardag.

   You Rock, Maria!

Kommentarer är stängda.