Barbro Olsson skapar möjligheter för människor att utvecklas

Mars månads gästinlägg är författat av Barbro Olsson, lärare i Alexanderteknik sedan tjugo år. Barbro driver egna företaget Equilibrium Alexanderteknik i Göteborg.

”Allt levande strävar uppåt – mot ljuset – för att växa och utvecklas.”

Livet tillhandahåller och erbjuder möjlighet för allt levande att växa.
Allt levande strävar uppåt – mot ljuset – för att växa och utvecklas.

Jag var ute och promenerade häromdagen, lite raskt för att få upp konditionen. Men mitt öga såg en skymt av något som fick mig att stanna upp. I ögonvrån såg jag något litet, något pyttelitet sticka ut från en trädstam som jag passerade. Jag gick fram till trädet och betraktade stammens sträva, knaggliga bark och såg att på massor av ställen stack det ut centimeterlånga, tunna små embryon till kvistar. Varje litet kvistembryo hade en liten knopp längst ut som strävade framåt och uppåt. Mot ljuset.
När jag såg mig omkring upptäckte jag att alla trädstammarna hade här och där små öar av sådana här blivande kvistar.

” Naturen är fylld av mirakel”

Jag blev så glad av vad jag såg – det var ett av dessa korta ögonblick som berikar livet. Dagen är fylld av dessa ögonblick men det är inte alltid att de följs av en insikt.
Insikten om att dessa små kvistar förmodligen kommer att kapas om några månader men att detta inte hindrar dem från att komma fram igen nästa vår och även då kommer de att kapas för att återigen bara få känna på den allra tidigaste våren.
Naturen är fylld av mirakel som visar kraften hos allt levande. Trampa på gräset och det reser sig igen, mot ljuset. Om ett område blir ett kalhygge  dröjer det inte länge innan det som fortfarande lever börjar sträva uppåt, mot ljuset.
Min mamma klipper ner sina pelargonier i februari varje år, hon ägnar tid åt dem, planterar om dem och ger ny jord. Hon berikar jorden för att värna om blommornas liv och de svarar på detta med att växa och fylla hennes fönster med blommande, vacker skönhet – alla på sitt eget sätt.

” I ögonvrån ser jag kraften växa.”

Jag ser det i mitt arbete, hur människor växer, bokstavligen och fysiskt framför mina ögon.  Hur naturligt det är att sträva uppåt och utåt, att expandera, att ta upp ”sin egen plats” och att utvecklas. Detta sker när de själva kan släppa onödiga spänningar och släppa de vanor som håller dem nere och som gör dem ”mindre” än vad de är. Jag kan visa dem vägen, hjälpa dem att bli medvetna om sina valmöjligheter och lära dem en metod som de i vardagen kan ha med sig för att fortsätta växa och värna om sitt eget liv. Dessa stunder berikar mitt liv. I ögonvrån ser jag kraften att växa.

”Vi människor, från att vi är nyfödda, strävar också uppåt – mot ljuset – för att växa och utvecklas.”

Vi kan vingklippas, bli trampade på, bli utnyttjade, och förnekade. Vi kan bli trötta, sjuka, skadade, deprimerade. Vi kan sluta att le, vi kan sluta att hoppas, vi kan sluta att bry oss om och vi kan sluta att älska. Vi kan sluta att sträva uppåt – mot ljuset – sluta att växa och utvecklas.
Men jag är övertygad om att vi alla kan Berika och Värna om livet. Vi kan hjälpa varandra. Vi kan ta oss tid. Det kan räcka med ett ögonblick att verkligen se en annan människa, att ge ett leende, en beröring, en snäll och uppskattande tanke, ett uppmuntrande ord, några timmar i en hjälporganisation.
Vi människor, från att vi är nyfödda, strävar också uppåt – mot ljuset – för att växa och utvecklas. Bästa jordmånen för oss är att vi blir sedda, att vi blir berörda och att vi blir älskade.

Bästa jordmånen för jorden och allt levande är att vi ser, berör och älskar.
Så var vaken och härvarande för att upptäcka det du ser i ögonvrån – det kan vara ett mirakel.

Barbro Olsson

Länkar:

Hemsida :Equlibrium Alexanderteknik Göteborg

FB- sida: Equlibrium Alexanderteknik

Tack Barbro för ett fint och intressant gästinlägg denna månad. Du får en affirmationsgåva från Life Style partner som på detta sätt sponsrar mars månads gästinlägg.Varmt tack också till LifeStyle partner.

2 svar på ”Barbro Olsson skapar möjligheter för människor att utvecklas

  • 4 mars, 2012 kl. 4:29 e m
    Permalänk

    Så rätt Barbro och vilken gåva det är att kunna stanna upp och reflektera över det vi ser och upplever. Att möta och bemöta varandra och naturen tror jag är det mest livgivande vi kan göra…

  • 4 mars, 2012 kl. 10:29 f m
    Permalänk

    Tack för att mitt inlägg visas på Punctum Saliens. Jag är jätteglad för gåvan från Life Style Partner! Varma och vårliga hälsningar från Barbro Olsson

Kommentarer är stängda.