Att plötsligt vakna – juni månads gästinlägg

Alla ni fina kvinnor som bidrar med era blogginlägg under huvudtemat Berika och värna livet, ni är underbara.Tack för alla fina bidrag.

En person i månaden får frågan om han eller hon kan tänka sig att skriva månadens gästinlägg.  Denna månaden har frågan gått till Helén Johansson som driver bloggen Fröken Huldas tankar. I sin blogg delar Helén med sig av vackra foton, länkar och egna betraktelser i hopp om att inläggen kan vara till både glädje och skratt, men också stöd under sorg för andra än henne själv. Heléns blogg andas djup medmänsklig värme och innerlighet. Tack Helén för att du tackade ja till att skriva juni månads gästinlägg. Helén vill poängtera att hennes resa är i sin början.

Att plötsligt vakna

Jag fick en fråga, att skriva ett gästinlägg hos en av mina favoritbloggare, med mina betraktelser kring livet och hur man finner kraft och inspiration i tillvaron. Först vill jag säga ingen ber dig utföra en uppgift om personen inte redan från början är övertygad om att du klarar av den. Så utan tvekan antog jag utmaningen eftersom jag visste att någon därute trodde på mig.

För att det inte ska bli en novell kommer jag att berätta om varför jag ”vaknade”, vilka ”verktyg” jag använt och citera en kär författare.

Min pappa gick bort i mars och hela min tillvaro vändes upp-och-ned. Jag levde länge i en bubbla där bara min sorg fick plats, och känslorna åkte berg-och-dal-bana. Efter en tid märkte jag att jag åter kunde se det som fanns runt omkring, känna dofter från naturen, lyssna på mina vänner, skratta, helt enkelt leva lite. En dag kände jag hur jag ”vaknade”. Jag hade läst så mycket om hur man överlever sorg och går vidare, att jag omedvetet började ifrågasätta mig själv, mina värderingar och min omgivning.Jag ställde mig frågan; Vad är viktigt i mitt liv?

De första aha-upplevelserna fick jag efter att ha slukat Robin Sharmas böcker  Munken som sålde sin Ferrari och Vem gråter vid din grav. Sharma skriver bland annat  att vi lär oss mest av våra jobbiga erfarenheter. Att vi inte ska fokusera på det negativa i erfarenheterna utan istället se dem för vad de verkligen är, våra bästa lärare. Så här med facit i hand håller jag med.

Vanligtvis är det just kriser som får oss att reflektera över våra egna liv. Det är ju då som allt ställs på sin spets. Jag är tacksam att jag fick chansen att reflektera och att jag också tog den chansen. Kraften av orka vidare finner jag först och främst i skrivandet, men även musiken är en viktig kraftkälla för mig. För att inte tala om böcker och sist, men inte minst, umgänget med energigivande människor. Jag brukar kalla dem ”ljusbärare”. De snor ingen energi  – de ger – vilket gör att även jag vill, kan och orkar ge.

Jag är tacksam över livet

Bubblan är nästan helt borta nu och jag är mer tacksam över livet än jag någonsin varit. Jag har fått förmågan att vara tacksam över de små detaljerna och gesterna, att uppleva omgivningen med alla sinnen, och jag har blivit bättre på att ofta uttrycka denna tacksamhet. Ett enda ord, en strof i en melodi kan få mig att känna bubblande lycka över att just jag fått höra den strofen. Det är tragiskt att min älskade pappa skulle behöva gå bort för att jag skulle nå det här stadiet i mitt liv, men nu blev det så.

Jag lever i övertygelsen att pappa och andra som gått bort vakar över mig. Därav har det infunnit sig ett inre lugn och en mognad i mitt liv.Så låt inte sorgen stanna inom er. Då tror jag att den kan äta upp ens inre och ge livslånga skador. Våga istället prata om sorgen och dela den med andra.Vågar du det är jag övertygad om att även du kommer att ”vakna” och uppleva livet igen. ”Verktygen” som hjälpt mig är musik, litteratur och äkta vänner. Utan dessa verktyg och mitt eget slit hade det aldrig slutat så gott.

Slutligen vill jag ge dig som läsare ett smakprov ur Sharmas Vem gråter vid din grav

”Vi måste vara noga med att ta vara på den visdom som finns i varje erfarenhet – och stanna där. Det är en befriande insikt att vi alla gör misstag, och att misstagen är avgörande för att vi ska växa och utvecklas. Så var mer förlåtande mot dig själv, och se livet för vad det är – en väg av sökande, personlig utveckling och livslångt lärande”.

Att plötsligt vakna är en härlig upplevelse som  jag unnar alla er därute som befinner sig i någon form av kris.

Böcker som hjälpt och hjälper mig på resan:

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elisabeth Gilbert
Budskap från andra sidan av Marlo Morgan
The secret – Hemligheten av Rhonda Byrne
Munken som sålde sin Ferrari & Vem gråter vid din grav av Robin Sharma
Lycka av Dalai Lama

Tro nu inte att jag är besatt av konsten-att-få-ett-lyckligt-liv-böcker . Böckerna har bara kommit att bli verktyg för nuvarande och kommande kriser – och jag kommer fortsätta läsa deckare och biografier som jag alltid gjort!

Text och bild :Helén Johansson


Som skribent är det ofta givande att få kommentarer av sina läsare på det man skrivit. Så ge gärna respons till Helén i kommentatorsfältet nedan eller på Heléns fina blogg Fröken Huldas tankar.

Tack Helén för ditt gästinlägg. Det kommer en gåva per post till dig från företaget Kreativ insikt som på detta sätt vill stötta och sponsra denna bloggutmaning.

 


12 svar på ”Att plötsligt vakna – juni månads gästinlägg

 • 14 juni, 2011 kl. 8:48 f m
  Permalänk

  Tack för ett mycket fint inlägg. Det berör verkligen.

 • 11 juni, 2011 kl. 7:14 e m
  Permalänk

  Sv: Stort tack för din härliga kommentar på min blogg! Jag blir så glad när du säger att jag sprider livsinspiration och det betyder så mycket för mig att höra det för det är precis det jag vill göra.
  Jag har märkt att boktiteln uppskattas vilket gör mig väldigt glad! Det är ju så härligt med Rockstjärnestatus i livet!

  Ha en fantastisk kväll!

  Kram!

  • 12 juni, 2011 kl. 2:20 e m
   Permalänk

   Jag kommer att köpa den och ha den tillsammans med min speciella samling av speciella böcker/Kram

 • 11 juni, 2011 kl. 6:27 e m
  Permalänk

  Ett väldigt bra och tänkvärt inlägg som stämmer så väl överens med det jag själv tror på och har erfarenhet av.

  Den här bloggutmaningen är ett väldigt inspirerande grepp!

  Önskar dig en härlig kväll!

 • 11 juni, 2011 kl. 5:47 e m
  Permalänk

  Tack Maria och Jeanette för att ni också delar med er av era erfarenheter. Att inte vara ensam i sin utsatthet och sårbarhet, hur mycket betyder inte det? Ni fina kvinnor som delar med er så här av livet. Inte visste jag att all denna klokskap och visdom fanns på nätet förrän jag började blogga och på det viset kom närmare er.
  Tillsammans skapar vi ett medmänskligare klimat, tror jag.

  • 12 juni, 2011 kl. 12:33 e m
   Permalänk

   Jag är så tacksam för att jag började blogga och fick lära känna så många härliga, kloka människor. Jag känner mig rikare än nånsin. Trodde aldrig bloggandet skulle komma att betyda så mycket. Jag hoppas du fortsätter med utmaningarna så vi får läsa om andras erfarenheter inom olika livsområden.

 • 11 juni, 2011 kl. 5:38 e m
  Permalänk

  helén! vad coolt att få den äran att gästblogga hos fina elisabeth – grattis!
  och du skriver så fint ♥
  har en bortgången lillebror så jag vet vad det innebär…
  så härligt av elisabeth att bjuda in dig 🙂
  tusen kramar//

  • 12 juni, 2011 kl. 12:31 e m
   Permalänk

   Tack goa JS. Det är alltid bra att veta att man inte är ensam. Därav det viktiga med att våga prata… Kram!

 • 11 juni, 2011 kl. 12:12 e m
  Permalänk

  Bra tänkt och skrivet! Speciellt:”Först vill jag säga ingen ber dig utföra en uppgift om personen inte redan från början är övertygad om att du klarar av den. Så utan tvekan antog jag utmaningen eftersom jag visste att någon därute trodde på mig.”

  Jag har förlorat min storasyster så jag har också ”vaknat”på liknande vis…

  • 11 juni, 2011 kl. 1:05 e m
   Permalänk

   Känns skönt att dela en erfarenhet med någon och glad att inlägget fångade ditt intresse/Kram Helén

Kommentarer är stängda.