Anneli Särnblad valde att ägna sitt liv åt konstnärligt skapande

Skaparglädje och skapande människor

Möte med Anneli Särnblad

I detta inlägg berättar Anneli Särnblad om den livsväg som ledde fram till att hon hon valde att ägna en stor del av sitt liv åt konstnärligt skapande.

Anneli Särnblad skriver i några rader till mig följande citat av Richarda Huch:

”Kärleken är det enda som blir större när man slösar med den” och hon säger i en kommentar att ändå är det just det hon kämpat med i livet – att följa sitt hjärta och att kunna se sig i spegeln och vara nöjd.

–  Ett hårt liv gjorde så att jag till slut förlorade fotfästet, och förlorade mig själv. Det livet har jag nu lämnat bakom mig och nu har jag startat om livet på nytt.

Om sin första utställning

Just nu arbetar hon intensivt inför vernissagen av hennes första stora utställning som blir hos Galleri Engleson i Stockholm den 11 maj

– Det blir min första stora utställning! Jag har alltid haft en dröm om att ställa ut i gamla stan och nu får jag således den lyckan, säger Anneli.

Anneli Särnblad är uppväxt i Orsa, Dalarna. Idag bok hon i Vänersborg tillsammans med sin make Robert och hunden Olivia. Under sitt yrkesverksamma liv har hon bland annat arbetat inom vård, omsorg och haft olika ledande befattningar.

–  Jag arbetade under 90-talet på Danderyds sjukhus där jag bland annat jobbade med HIV/Aids. Erfarenheterna från den tiden lärde mig väldigt mycket om livet. Jag har beskrivit den tiden i boken ”Betydelsefulla möten i vården” av Catharina Ronsten, berättar Anneli .

Under senare år har det egna skapandet tagit alltmer utrymme i hennes liv och 2011  startade Anneli eget företag Särnblad Foto, Konst och Konsulting.

Anneli målar, skriver, fotograferar och föreläser

anneli2

–  Jag hoppas att mitt skapande ska ge människor glädje, tankar och känslor inför livet. Genom mina bilder vill jag ge människor en stunds vila, möjlighet att fantisera och samla kraft och styrka, säger Anneli

”Mollys resa”

Skrivandet tar sig uttryck i det pågående bokprojektet ”Mollys resa”

– I ”Mollys resa” delger jag erfarenheter från mitt tidigare liv, om hur jag förlorade mig själv, inte såg något ljus i livet och inte ville leva längre. Berättelsen i boken baseras på verkligheten, men är lite tillspetsad och vissa händelser är tillagda.

–  Jag berättar om min resa tillbaka från att ha förlorat sig själv mitt i framgången. Att ta ett steg i taget och att inte ge upp utan att se ljuset som till slut kommer.

Genomgående för Annelis skapande är, berättar hon, att hon vill ta med oss, sin publik på en resa.

– Att växa som människa är att våga se sig själv för just den man är.
 Att lära sig älska sig själv med fel och brister.
 Att även se det vackra och fina hos dig och tillåta dig tycka att Du är bra för just den du är.
 Det finns bara en av dig och du är unik!
 Lyssna på ditt hjärta, då får du kraft.

Hon tillägger att det inte alltid är så lätt att leva upp till det, men så länge man försöker så når vi förhoppningsvis målet till slut.

anneli3I sitt måleri arbetar hon just nu mest med akryl, blandteknik.

– Jag har lyckan att vägledas av Konstnärinnan Catharina Nyman, en kvinna med stort hjärta och jag är så tacksam för allt hon lär mig.

Anneli berättar att hon under sitt liv haft lyckan att träffa och vägledas av många fina konstnärer.

– På min första kurs så mötte jag Vaino Ranung i Orsa och hon fick mig att inse hur viktigt skapandet är för mig. Jag var 17 år och efter kursen gav skapandet mig glädje och energi för att orka med livet.

– Under den tid jag bodde i Rättvik så hade jag förmånen att träffa Börje Skogh som var en man med ärlighet och som ofta sa till när han tyckte jag var ute och seglade, men med ett stort hjärta. Konstruktiv kritik är bra och hjälper oss att växa och utvecklas.

Det var när hon stod vid ett viktigt vägskäl i livet som hon tog penslarna och bestämde sig för att måla, fota och skapa och på så sätt använda sin inre kris för att kunna komma vidare.

anneli4

– Min dröm är att jag ska kunna leva på mitt skapande och att många människor stärks och lyfts av mina bilder. Och just nu är mitt fokus på skrivandet av boken ”Mollys resa”.

Anneli har också föreläst om sin livsresa och fått positiv respons.

– Det är en så stor glädje att få positiv feedback från åhörare, att jag genom att dela min resa kunnat ge människor nya andra tankar och att dom förhoppningsvis inte väljer att gå den stig jag en gång valde

Kärlek och medmänsklighet ger kraft

Anneli berättar att kraften i hennes liv är kärleken och att ha ärliga och goda människor omkring sig.

– I hela mitt liv har jag haft förmånen att ha många starka kvinnor omkring mig. De har jobbat mycket med sig själva och släppt prestige och avundsjuka. Det har lärt mig mycket och framförallt hjälpt mig att växa som människa. Jag har fortfarande mycket kvar att jobba med inom mig själsligt, men det är nog något som pågår hela livet. En vacker tanke kring livet som jag har, är att vi ska ha som mål att lämna denna jord lite bättre än när vi kom hit.

–  Jag brukar säga till människor som bara pratar om pengar att ”jag samlar på möten av människor, för inga pengar i världen kan mätas med vackra möten”.

För lite mer än tre år sedan träffade Anneli sin stora kärlek Robert och den 22 december 2012 blev de man och hustru. Tillsammans är de mycket ute i naturen och de älskar att fiska.

Vi är som de säger ”fisketokar” och strävar efter att fånga stora fiskar av så många olika arter som möjligt som sedan registreras i Svenska Sportfiskeförbundets storfiskregister. Om man lyckas fånga tio olika storfiskregistrerade arter så erhåller man en guldnål och under 2012 blev Anneli den första kvinnan i Sverige att lyckas med den bedriften.

– Vi kallar oss för ”Team ROA” (Robert Olivia Anneli). När vi är ute och fiskar ska vi ha roligt och ROA oss.

Mer om Anneli Särnblad

 Läs mer om Anneli Särnblad på hennes hemsida sarnblad.com och/eller Facebooksidan Särnblad, Foto, Konst och Konsulting.

Den 27-28 April 2013 medverkade Anneli Särnblad i utställningen ”Global Culture” i Kungsträdgården, Stockholm.

Vernissage på Galleri Engleson inom kort

Den 11 Maj är det vernissage på Galleri Engleson,Storkyrkobrinken 10, 11128 Stockholm. Utställningen pågår från den 11/5-23/5 och har öppet dagligen mellan kl. 11.00-18.00.

 

 

 

 

 

 

2 svar på ”Anneli Särnblad valde att ägna sitt liv åt konstnärligt skapande

 • 9 maj, 2013 kl. 12:25 e m
  Permalänk

  Fint… Om alla har som mål att världen ska bli lite bättre borde det inte vara omöjligt 🙂

 • 6 maj, 2013 kl. 7:29 e m
  Permalänk

  Tankeväckande, inspirerande och intressant inlägg. 🙂

  Kram/Anna-Karin

Kommentarer är stängda.