Skriver inspirerande om livet, tiden och vad vi gör med den

I serien skaparglädje och skapande människor

För ett par år sedan fyllde Maria Estling Vannestål och Sara Norrby Wallin båda fyrtio år. De önskade ett gemensamt 40-årskalas, men hur skulle de ha tid att planera detta mitt i kampen om tiden?

– Det var då vi bestämde oss för att vi helt enkelt måste ta oss den tiden, och i och med detta föddes tanken att göra en fest på temat tiden och vad vi gör med den. Vi lät våra festdeltagare i grupp diskutera, skriva och rita kring frågor som ”Vad får mig att må bra och hur kan jag göra mer av detta? ”, berättar Maria.

Festen – som förstås också innehöll de vanliga inslagen av mat, musik och dans – blev mycket uppskattad.

– Efter festen kände vi att vi ville fortsätta det goda samtal som startat redan under planeringsfasen. Lösningen blev att starta bloggen, vilken till en början hade (och fortfarande huvudsakligen har) oss själva som mottagare. Men så upptäckte vi att allt fler läste det vi skrev och hade glädje av det, och då blev det förstås ännu mer inspirerande att skriva, säger Sara.

Sara Norrby Wallin ( t.v) och Maria Estling Vannestål. Foto: Maria Daniels

Bloggen Livstid blev bok

Bloggen startade hösten 2008 och något år senare växte tanken på en bok fram.

– Vi började se att bloggens innehåll faktiskt kunde ge andra en hel del. Själva bokarbetet pågick kanske under ett halvår, fast inte så intensivt.

Foto: Avrile White,  Layout: Sanna Hellberg

Vad handlar boken Livstid om?

– Bloggen (och därmed boken som bygger på bloggen) tar upp många olika teman, men någon sorts röd tråd är våra tankar om hur vi gör det bästa av den tid vi har till vårt förfogande, hur vi söker (och ibland hittar) strategier för att leva gott i upp och ner-resan genom livet, hur vi ibland lyckas stilla oss och njuta av det lilla som finns alldeles framför näsan.

Maria och Sara har  fått mycket uppskattning för bloggen, men bloggformatet  uppmuntrar inte till att gå tillbaka och läsa ”från början”. De berättar att de skriver inte särskilt tidsbundet, och att det också därför känns kul att kunna samla sina tankar i en bok som man ju vanligtvis läser från början och som dessutom är lättare att ha med sig, återkomma till, inte minst ge bort.

– Vårt sätt att skriva passar i en bok, våra inlägg är mer genomarbetade krönikor än snabbformulerade dagboksrader. När vi planerade boken tänkte vi först lägga upp den mer tematisk, men eftersom våra inlägg är sammanflätade i varandra och följer en utveckling valde vi att lägga inläggen i tidsordning.

Bloggen har blivit en inspirationskälla också i författarnas egna liv

Maria och Sara är båda hårt arbetande kvinnor med omfattande livspussel som ska gå ihop. Maria arbetar som lektor i engelska vid Linnéuniversitetet och har en lärarutbildning i botten. Hon skriver läromedel och har därtill stort hus på landet, är mamma till fyra barn, varav en utflugen. I den stundtals tuffa akademiska miljön har Maria också lett stresshanteringsgrupper för sina kollegor.

Sara Norrby Wallin arbetar som chef inom polisen och är i grunden samhällsvetare.Sara har också uppdrag och vidareutbildning inom ledarskap, kommunikation, internationellt samarbete och miljöledning. Miljöintresset är omfattande. Familjens hus är ett egenbyggt ekohus och familjen arbetar för att leva så miljövänligt de bara förmår. Sara har haft föreläsaruppdrag inom ledarskap och kreativitet.

Det är lätt att tänka att två så engagerade kvinnor fullt upptagna med familj, hem och ordinarie jobb, hur hinner de blogga och sammanställa en bok samtidigt?

Men ingen av dem har uppfattat Livstid som en belastning.

– Vi har prioriterat rätt hårt för att hitta tid till bokskrivandet. Just det med hur, vad och att prioritera är något vi ofta återkommer till på Livstidsbloggen. Det är inte enkelt, men om man inte tar ansvar för det själv har man släppt rodret i sitt liv. Bloggandet och bokskrivandet får oss att må bra, och det är en av våra ledstjärnor; att ge utrymme åt det som får oss att må bra.

Livstid utvecklar personlig kunskap om den egna livsstilen

Sammanlagt skriver Maria och Sara ungefär tre inlägg i veckan, men med stora variationer. De har ingen särskild målsättning om det, utan det är så det har blivit.

– Livstid som bok och blogg har gjort oss bättre på att stanna upp, få syn på de strategier i livet som vi använder, eller skapa nya. Skrivandet och läsandet får oss att förstå oss själva bättre. Det vi har tänkt många gånger får en annan tyngd och går in bättre i oss själva när vi har skrivit det i text och själva läser det. Vi är skrivande människor båda två, så text biter bra på oss.

Boken Livstid har de valt att ge ut genom så kallad egenutgivning och de har då valt Vulkan. Egenutgivning är något de är mycket positiva till och det har passat dem båda bra.

– Vi får styra och ställa själva, när det gäller allt från innehåll och format till tidsprocess. Ingen annan sätter några deadlines. Om det drar ut på tiden har det berott på oss, när vi har jobbat på har det märkts direkt. Vi har inte jämfört Vulkan med andra liknande förlag. För oss har det varit en fördel att kunna beställa en liten upplaga även om styckpriset då blir rätt högt. Vår andra beställning blev lite större och det märktes direkt på styckpriset.

Båda har lite vana från bokbranschen sedan tidigare eftersom Maria har skrivit läromedel, och Sara har bland annat korrekturläst böcker. -Utan den erfarenheten hade det nog varit lite svårare och framför allt känts osäkrare att själva sköta så mycket av formgivning med mera.

Nu har ni lanserat en ny hemsida. Vilka drömmar och visioner har ni inför framtiden?

– Vår tanke är att Livstid ska utvecklas till mer än både blogg och bok. Vi har fått förfrågningar om och själva hittat på ett antal utåtriktade aktiviteter som uppläsningar, samtalscirklar med mera.

Vad vill ni ge läsaren till boken? Varför ska man läsa boken?

– Idéer och inspiration, självhjälp för oss själva som möjligen kan hjälpa andra, en tår i ögat och ett skratt.

Tack Maria och Sara för ett intressant och inspirerande samarbete med detta inlägg.

 

5 svar på ”Skriver inspirerande om livet, tiden och vad vi gör med den

 • 10 augusti, 2011 kl. 7:26 f m
  Permalänk

  Intressant inlägg. Min dotter friskförklarades våren 2011 efter en cancerdiagnos så inlägget i bloggen Livstid ger en del tankar. Önskar dig ett trevligt veckoslut. Återkommer hit.

 • 9 augusti, 2011 kl. 11:30 f m
  Permalänk

  INtressant! Jag ska klicka mig vidare.

 • 7 augusti, 2011 kl. 1:45 e m
  Permalänk

  Vad intressant! Vad fint och bra skrivet! Har ni läst något av Patrica Tudor-Sandahl? Eller Bodil Jönsson? De skriver bra och tänkvärt om tiden bla. Jag gillar såna böcker! Ibland ser jag det som en gåva att ha varit sjuk mitt i livet, för det har gett mig ett annat tidsperspektiv! Det kan kännas ensamt många gånger men för mig är det värt det! Jag vill inte riskera att springa ifrån livet och sen undra vart det tog vägen. Ha det gott!

 • 7 augusti, 2011 kl. 12:30 e m
  Permalänk

  Vad roligt att hitta Maria här! Jag har hört henne föreläsa på en språkmässa i Halmstad och så ska jag gå en engelskakurs med inriktning på IT som hon leder på Linnéuniversitet i höst! En fantastiskt inspirerande person! Ska genast börja följa deras blogg…

  • 19 augusti, 2011 kl. 5:21 e m
   Permalänk

   Men vilket märkligt sammanträffande LeiaMia! Då får jag passa på att önska dig hjärtligt välkommen till kursen i höst!

Kommentarer är stängda.