En kreativ tjej med konstnärlig ådra

”Skaparglädje och skapande människor”

Möte med Marika Morthensson

I serien skaparglädje och skapande människor vill jag lyfta fram och värna kreativa människor i min omgivning. Den skapande människan ger ett viktig bidrag till sin omvärld.

Marika Morthensson har många intressen, men när hon ska koppla av då målar hon gärna.

– Jag målar för att jag tycker det är roligt och rogivande. Det får mig att slappna av. berättar Marika för mig.

Jag fastnade direkt för Marikas tavlor när vi var hembjudna till familjen och frågade om jag inte kunde få publicera några av dem. Till min glädje svarade Marika att det skulle nog gå bra. Marika har målat så länge hon kan minnas. När hon var yngre målade hon bilder till mamma som hon sålde för tre kronor stycket.

Marika Morthensson

– Dessvärre har jag väldigt många intressen som ofta tar över och det gör att jag inte har utvecklat mitt målande så mycket, säger Marika.

Just nu gör Marika lumpen och skaffar sig en gedigen befäls- och ledarutbildning. Marika är en tjej  som gillar utmaningar.Vad hon ska arbeta med i framtiden har hon inte bestämt sig för än. Valet är inte enkelt.

Marika hade en tanke om att jag ville måla något med ansikten och då kom den här tavlan fram.

Inspiration finner Marika i vardagen,genom musiken och i sin omgivning

Inspiration till att måla får Marika från sin omgivning och vardag. Ofta inspireras hon av att lyssna till musik under sitt skapande. Någon speciell stil tycker hon inte att hon anammat utan hon målar det som kommer just för tillfället. Andras bilder kan också vara en utgångspunkt och inspirera till eget skapande.

I arbetet med denna målning har Marika utgått från ett foto på en väg som hennes farbror tagit. Fotot fungerade som inspirationskälla och Marika ändrade och la till detaljer.

 

– Jag målar ofta med mycket färg. Färgvalet avgörs av vilka känslor jag för tillfället har inombords. De tavlor jag målat utifrån egna tankar har varit presenter till nära och kära. Då har jag försökt göra en tavla som passar just den personen, berättar Marika med värme.