Joel Jonasson skapar och skriver egna berättelser

I serien ”Skaparglädje och skapande människor”

I serien skaparglädje och skapande människor fick du i föregående inlägg stifta bekantskap med Marika Morthensson. Marikas konstnärliga och skapande ådra finner sitt uttryck när hon målar. Då kopplar hon också av. I dag stiftar vi  bekantskap med Joel Jonasson, 13 år som  studerar på Fagrabäckskolan i Växjö.

Joel  har jag alltid känt som en fantasifull och skapande kille. Därför var det inte förvånande för mig när jag fick veta att Joel vunnit en skrivartävling på sin tidigare skola, Östregårdsskolan.En hedervärd insats tycker jag som förtjänar att uppmärksammas. Vi behöver goda berättare. Det är den goda berättelsen som ger oss kontinuitet och förståelse för kulturer, känslor och relationer oss människor emellan. Arbetar du med barn,ungdomar och skrivande kan skrivövningar till bilder vara en väg att inspirera till eget skrivande och skapande.

Joel Jonasson, en kreativ kille som gillar att skriva

Joels fantasi är en rik tillgång för hans skrivande.Foto:Soltan Mohammadi

Det var förra året när Joel Jonasson gick i sjätte klass som han deltog i skolans skrivartävling under temat  spökhistorier. Joel vann med sin berättelse ”Sopgubbens hämnd”. I dag går Joel i sjuan och hans passion för berättelser och skrivande lever vidare. Vad inspirerar Joel i hans skrivande?

Vilka böcker läser du helst Joel?

– Jag läser mest fantasy, deckare och sci-fi. De ger mest kreativ inspiration tycker jag, och jag gillar alla fantasifulla påhitt som kan hittas i böcker av den genren. Riktigt bra deckarförfattare kommer ju oftast på så makalöst kreativa brott, som jag för övrigt aldrig lyckas lösa, att jag i bland börjar undra vad för sorts kreativ doping dom går på.
Just nu har jag snart läst  ut alla fem Liftarens Guide till Galaxen böckerna, vilka jag rekommenderar till alla som älskar science-fiction och inte tråkas ihjäl av brittisk humor. Andra favoriter är Harry Potter och Narnia böckerna. Jag har aldrig läst Härskarringen, däremot har jag sett filmerna och läst Bilbo: en Hobbits äventyr som inspirerat mig mycket till den roman jag håller på att skriva nu.

Filmer du gillar?

– Jag gillar filmer inom samma genrer som jag gillar böcker. Visst, man kan kanske lägga till action och komedi till mina filmfavoriter. Annars så är nog skillnaderna väldigt få på vad jag gillar i film och bokväg. Star Wars är ju en favorit. Den bästa Star Wars filmen enligt mitt tycke är episode fyra. Jag älskar verkligen hur karaktärerna är totalt omedvetna om vilken fantastisk värld de lever i , och hur de tar saker som droider och rymdskepp för givet. Det kan faktiskt säga oss ganska mycket om vår egen värld, och hur vi tar många fantastiska saker för givet.

Förutom filmer och böcker inspireras jag mycket utav radio och TV-spel. Det är ofta som folk underskattar dessa källor.

Varför gillar du att skriva?
– Att skriva är ett sätt att få utlopp för alla kreativa impulser som finns i min hjärna. Jag gillar att skriva för att få min inre kreativitet utflyttad på papper i den verkliga världen. Hade jag haft talang skulle jag ha varit målare.
Jag gillar att skapa i största allmänhet. Jag spelar piano, gör amatörbanor på Starcraft II (ett datorspel för er som inte vet) och har gjort en del amatörfilmer tillsammans med mina kusiner och syskon En av de största anledningarna till att jag skriver är att jag (ifall jag har tur) en vacker dag får se filmen jag skrivit manus till,köpa filmmusiken på skiva, spela filmlicensspelet och se all artwork som konstnärerna på designavdelningen gjort åt filmteamet.

När började du skriva och hur ofta skriver du idag?
I ettan. Min lärare (Ann-Kristin),sade åt oss på en lektion att göra små bilderböcker. Jag tror min första bok var Spiderman-riddaren. Nu när jag ser tillbaka på den så är den ganska töntig. Men då var den helt fantastisk för mig. Efter det rullade det bara på. Innan jullovet så skrev jag ungefär en gång varannan månad. Nu försöker jag skriva åtminstone en timme per dag. Jag tyckte att jag inte fick tillräckligt gjort innan.

Vad inspirerar dig till att skriva?
Ofta bra böcker, filmer etc. som ger mig idèer till någon fantastisk bok jag vill skriva, men nästan lika ofta något som händer ute i ”verkligheten”. Om jag till exempel ser en katt stirra misstänksamt mot mig (tro mig, det är oftast mer extraordinära saker som inspirerar mig,inte något stort dock, bara extraordinärt), kan jag kanske tänka, ”varför stirrar den katten misstänksamt på just på mig?” sedan tänker jag efter lite. Då tänker jag ”kanske det inte är en katt, kanske det är en aglozisk ängel av tredje graden som kallats av någon egyptisk gud att mörda mig, eftersom jag ofredade en av deras heliga stenar!”. Sedan tänker jag efter lite till och kommer på att det är löjligt, men, att det nog skulle kunna bli en bra bok. Oftare än sällan så läser jag en ganska dålig bok, sluddrar igenom sida efter sida trött, och plötsligt, så händer något riktigt intressant. Då brukar jag börja läsa lite noggrannare, men upptäcker snart att jag bara hade läst fel, och att boken fortfarande var lika tråkig som förut. Jag blir besviken att något som skulle kunna vara så bra inte finns. Någon måste skriva det!
Jag brukar också läsa dåliga böcker för att fantisera ihop olika sätt att förbättra dem i en eventuell filmversion. Det tycker jag också är bra inspiration.
Hur ska en bra lärare vara anser du för att han eller hon ska uppmuntra elevernas skrivande?

– Lyssna mycket på eleven, ge råd om hur man kan förbättra skrivandet och ge  framförallt tid till att skriva och beröm om man gjort något bra.
Vem/vilka har uppmuntrat dig?
Först vill jag tacka min mamma, som alltid gett mig stöd och vägledning.
Sedan vill jag tacka mina olika låg/mellanstadielärare som uppmuntrat mig att skriva, och som gav mig tid att skriva mycket.
För det tredje vill jag tacka Punctum saliens, som ska publicera min berättelse Sopgubbens hämnd och även gav mig feedback på min text som jag kommer att ta med mig till framtida projekt. Det har varit ett stort nöje att få delta i detta projekt.

Sopgubbens hämnd består av sju kapitel. För första gången publiceras här Joels berättelse, med ett kapitel åt gången. Barn och vuxna låt fantasin flöda. Missa inte det spännande äventyret ”Sopgubbens hämnd”. Första kapitlet publiceras inom kort.

 

3 svar på ”Joel Jonasson skapar och skriver egna berättelser

 • 24 januari, 2011 kl. 9:05 e m
  Permalänk

  Vilken rolig idé – att skriva om skaparglädje och skapande människor!
  Jag ser fram emot att läsa om sopgubbens hämnd! 🙂
  Kram
  Karin

 • 24 januari, 2011 kl. 6:33 e m
  Permalänk

  Det är speciellt att bli publicerad.Det är en bra och spännande berättelse som du skrivit Joel. Jag hoppas du får många läsare. På onsdag denna vecka publiceras första kapitlet av ”Sopgubbens hämnd”.
  Mvh
  Elisabeth

 • 24 januari, 2011 kl. 5:08 e m
  Permalänk

  Åååh, vad spännande det är! Längtar redan till att få läsa den spännande berättelsen 🙂

Kommentarer är stängda.