Christina ”Kicki” Karlsson och Galleri Ars Amandi

Kvalitet, Kreativitet och Känsla –

ledorden för ”Kickis” galleri

Att vara en skapande människa som ger utrymme för sin skaparglädje är något som genomsyrar Kickis verksamhet på flera olika sätt.

I serien ”Skaparglädje och skapande människor”

I mars förra året öppnade hon ett  nytt konstgalleri, Galleri Ars Amandi i Mjärdevi Science Park i Linköping. För Kicki är det en dröm som gått i uppfyllelse.

–  Jag älskar mitt galleri! Jag älskar att ha möjlighet att testa egna idéer och diskutera samarbete med dem jag själv är intresserad av att samarbeta med. Ibland när jag har stängt och släckt så kan jag sätta mig i en av fåtöljerna – omgiven av konsten – och känna att jag verkligen mår väldigt bra där jag sitter, berättar Kicki för mig.

Foto: Peter Dahlström

Om att leva sin dröm

Själv när jag en dröm om att någon gång starta upp ett café, med galleri och liten livstilsbutik och Kicki inspirerar. Men att driva ett galleri är ingen lätt match.

– I dagsläget känner jag mig alldeles för nyetablerad för att ge mig på att ge råd till andra om att driva galleri. Däremot kan jag ge råd om företagande i allmänhet och det är att skaffa bra rådgivare, men också att läsa på om sin bransch, råder Kicki.

Att få ekonomin att gå runt är i längden avgörande för en egen företagare och det tar tid innan resultaten av idogt arbete visar sig.

–  Som nystartad företagare kan man inte räkna med att gå runt från dag ett. Inte ens efter år ett. Det tar tid att nå ut och bli känd. Det krävs tålamod att få tänkta målgrupper att upptäcka den nya verksamheten. Eftersom jag ännu bara har varit igång i nio månader så går det verkligen inte ihop sig. Däremot märker jag ett ökande antal besökare. Det ser jag som ett tecken på att jag ändå börjar nå ut mer och mer. Det är jätteroligt och stimulerande.

Kvalitet, Kreativitet och Känsla

Inriktningen för Galleri Ars Amandi är nutida kvalitetskonst. Ambitionen är att erbjuda en stor spännvidd av stilar, konstformer och konstnärer. Både etablerade konstnärer och unga konstnärer ”på gång”visas.

–  Min vision är att öka konstintresset i samhället och bidra till att lyfta fram intressanta konstnärer. Jag vill ”sänka tröskeln” för allmänheten att ”gå på galleri”.

Kickis tre ledord för verksamhet är Kvalitet, Kreativitet och Känsla.

–  Tanken med galleriet är att kombinera de tre aspekterna i det jag erbjuder. Jag vill erbjuda kvalitetskonst som jag väljer utifrån vissa kvalitetskriterier och med ett gemensamt grundkrav, att jag själv ska tycka om den. Jag vill också erbjuda konst som har stor spännvidd och som visar upp skaparglädje och kreativitet, men också att försöka väcka ett konstintresse hos folk och att visa på hur vi alla (även om vi ännu inte har upptäckt det) mår bra av att titta på konst och att den stimulerar vår egen kreativitet. All konst kan inte tilltala alla, men den kan väcka känslor som förvånar oss, om vi ger den tid. Just tid för och kunskap om konst vill jag erbjuda genom att uppmana folk att ta en konstpaus – antingen i samband med lunchen eller efter jobbet – eller att lyssna på föredrag om intressanta aspekter av konst. Jag vill också skapa positiva känslor hos besökaren, genom hur jag ”ramar in” utställningarna, inte bokstavligt men bildligt.När jag väljer konstnärer så sätter jag ribban ganska högt. Jag vill ställa ut konstnärer som antingen är etablerade, som kan visa på en egen stil som känns ”spänstig” eller unga nyetablerade som ändå har en konstnärlig skolning. Som företagare måste man välja nisch och jag har valt kvalitet, berättar hon för mig.

 


2 svar på ”Christina ”Kicki” Karlsson och Galleri Ars Amandi

 • 3 februari, 2011 kl. 9:39 e m
  Permalänk

  Hej! Svarar här också 🙂 Trodde att jag följde din blogg men tydligen inte, du har ju uppdaterat massor!

  Jag har varken Photoshop eller InDesign! Skrivit rätt ofta och berättat i intervjuer om hur jag jobbar men det är olika i olika bilder. Ofta kombinerar jag foto och måleri. Använder mycket enkla gratisprogram eller ändrar saker fysiskt på själva bilden eller håller grejer framför kameran.

 • 2 februari, 2011 kl. 7:52 e m
  Permalänk

  Intressant att läsa. Vet att det kan ta bra länge innan man går runt på sitt företag, men kanske lättare som gallerist än som hantverkare…

Kommentarer är stängda.